Kollage Kulturarvsdagen 2020 Foto: (CC BY)

Årets tema

Temat för Kulturarvsdagen år 2020 är Kulturarv och lärande – om lusten att upptäcka eller att inspireras av historien.

Det fanns en tid då de flesta av oss kunde läsa natthimlen, hade viss grundläggande kunskap om vilka växter vi kunde äta från naturen och vilka som skulle kunna bota magvärk. Vi kunde bygga och möblera våra egna hem, odla vår egen mat, reparera våra kläder, skor, halmtak och metallportar, skapa våra egna smycken, berätta våra egna historier och lära våra egna barn. Vad du lärde dig som barn berodde på din plats, din sociala situation, lokala resurser och geografi, och var ofta baserad på vad du behövde veta för att överleva.

Idag är lärandet mer enhetligt – en modell ska passa alla. Samma läroböcker används ofta över ett helt land och de specifika detaljerna i det egna landskapet, lokalt material och det lokala klimatet ses kanske inte som relevant för de flesta när de går i skolan idag.

Då kan Kulturarvsdagen bidra med att visa upp den mångfald av kulturarv som finns nära dig och runt om i Sverige.

Inspiration för framtiden

Kulturarv är förstås inte bara nåt att besöka under speciella dagar. Det har potentialen att erbjuda kreativa lösningar på problem och hjälpa oss att föreställa oss hur vi kan använda vårt förflutna för att ge nya idéer för en annan morgondag.

När vi arbetar för att engagera 5-åringar, 25-åringar eller 95-åringar i kulturarvet i Sverige, vill vi att årets tema ska visa potentialen i en mångfald av kulturarv som verktyg för lärande och som inspiration för framtiden.

I en tid med verklig oro över vår föränderliga miljö och hotande pandemier finns det så mycket som vi kan ta från våra förfäder och anpassa oss till våra nuvarande behov. Hjälp till att dela ditt lokala kulturarv. Hitta din koppling till lärandet, traditionerna eller färdigheterna som definierade din plats eller din berättelse, och föreställ dig vad kunskapen kan betyda för lärande och utveckling under hela 2000-talet. 

Var med du också!

Besök de lokala arrangemangen runt om i Sverige under årets temadagar för kulturarvet, den 11–13 september 2020. Eller varför inte delta med aktiviteter själv eller tillsammans med andra i ditt område?