Stillbild från nya appen Augmented History: Gamla Uppsala, som finns tillgänglig för nedladdning från Appstore.

Upplev Gamla Uppsala digitalt

Med appen Augmented History: Gamla Uppsala kan du vandra omkring i Gamla Uppsala som det såg ut för nästan 1 400 år sedan.

Den nya appen, som lanserades den 28 augusti 2016, är baserad så kallad Augmented Reality-teknik. Det är första gången tekniken används vid ett svenskt besöksmål. Tekniken gör det möjligt att rekonstruera en järnåldersmiljö baserad på de senaste utgrävningarna på platsen, utan att några fysiska ingrepp behöver göras i fornlämningsområdet.

Följ med till Gamla Uppsala med ny teknik

Appen ger dig som är besökare en fantastisk möjlighet att med hjälp av en surfplatta eller mobiltelefon uppleva Gamla Uppsala som det troligtvis såg ut under storhetstiden på järnåldern, cirka år 650 e. Kr. 

För att använda appen behöver du vara på plats i Gamla Uppsala och ha tillgång till en iPhone eller IPad. Har du inte tillgång till egen utrustning kan du få låna en iPad av museet. Du som lånar måste du vara minst 18 år. Som pant behöver vi ett ID-kort, pass eller annan typ av identifikation som du återfår vid återlämning. Lånetiden är 30 minuter.

I ett första skede lanseras appen för iOS, men utvecklarna hoppas kunna ta fram en version för Android i framtiden.

Till appen

Ladda ner Augmented History-appen här.