Stillbild från Gamla Uppsala VR. Foto: ( CC BY)

Upplev Gamla Uppsala digitalt

Olika sätt att uppleva Gamla Uppsala

OBS VR-station stängt pga. Covid-19. Vi erbjuder tre olika sätt att uppleva platsen genom digital teknik:

  • Virtual Reality. Sker inne i museet. Besökaren tar på sig VR-glasögon och handkontroller och går runt i Gamla Uppsala som det såg ut ca år 650 e.v.t. Många interaktiva moment, det går till exempel att plocka upp vissa föremål. VR-stationen har särskilda öppettider då det går bra att boka ett kort spontanpass. Personal finns med under hela passet. Det finns i nuläget en uppsättning av VR-utrustningen i museet. VR går även att förboka som privat visning separat prislista. Lämpar sig bäst för små grupper. Läs mer längre ned på sidan. Observera att VR-stationen är stängd för att förhindra smittspridning.
  • Augmented Reality. Sker ute i fornlämningsområdet. Besökaren kan låna en surfplatta Gamla Uppsala-appen och använda den som ett fönster in till vendeltiden ca år 650 e.v.t. Appen visar hur det kan ha sett ut på just den platsen där man står för tillfället. Utlåning av surfplatta är möjlig fram till ca 45 minuter innan museet stänger. Appen heter Augmented History: Gamla Uppsala och går även att ladda ned gratis till egen iPhone och iPad. Läs mer längre ned på sidan.
  • Virtuell visning (nytt för 2019): Sker inne i museet. Vi guidar runt i Gamla Uppsala som det såg ut ca 650 e.v.t. Det vi ser är samma som i Virtual Reality-upplevelsen, men i stället för glasögon och handkontroller visar vi på storskärm och det är guiden som styr med hjälp av en kontroll. Erbjuds som öppen visning vid särskilt utlysta tillfällen. Går även bra att boka som privat gruppvisning, kontakta museet för mer information.

Kom närmare vendeltiden med hjälp av VR-teknik

Den här 21 april 2018 lanserade Gamla Uppsala museum ett nytt sätt att uppleva järnåldern med hjälp av Virtual Reality-teknik. Den nya VR-appen har utvecklats av Disir Productions och bygger i grunden på den Augmented Reality-app som lanserades 2016 och som du kan läsa mer om nedan.

Skillnaden är att VR-tekniken i ännu större grad ger användaren känslan av att vara närvarande på platsen i en annan tid. Det finns också nya funktioner, bland annat kan användaren plocka upp vissa föremål, tända ett gravbål, eller göra ett tidshopp och besöka utgrävningen av en av Kungshögarna på 1800-talet. Eftersom VR-utrustningen används inne i museet blir upplevelsen dessutom tillgänglig även för den som har svårt att röra sig ute i terrängen.

Den som vill kan testa VR-upplevelsen en kortare stund, det ingår i ordinarie inträdesavgift och bokning av pass sker samma dag på plats i museets reception. Uppdaterad information om vilka tider det går att boka pass finns på vår Facebooksida och här. Det går, om så önskas, att boka ett längre pass med visning men då debiteras passet som privat visning, se prislista här. Tänk på att vara på plats på ovanvåningen och redo i god tid till ditt pass. Vanliga glasögon kan inte bäras tillsammans med VR-masken. Vill du få en försmak av upplevelsen kan du titta på en video från appen.

Augmented History: Gamla Uppsala

Med appen Augmented History: Gamla Uppsala kan du vandra omkring i Gamla Uppsala som det såg ut för nästan 1 400 år sedan.

Appen, som lanserades den 28 augusti 2016, är baserad så kallad Augmented Reality-teknik. Det är första gången tekniken används vid ett svenskt besöksmål. Tekniken gör det möjligt att rekonstruera en järnåldersmiljö baserad på de senaste utgrävningarna på platsen, utan att några fysiska ingrepp behöver göras i fornlämningsområdet. Senare har en liknande app tagits fram för Uppsala domkyrka och Öregrund.

Appen ger dig som är besökare en fantastisk möjlighet att med hjälp av en surfplatta eller mobiltelefon uppleva Gamla Uppsala som det troligtvis såg ut under storhetstiden på järnåldern, cirka år 650 e. Kr. 

För att använda appen behöver du vara på plats i Gamla Uppsala och ha tillgång till en iPhone eller IPad. Har du inte tillgång till egen utrustning kan du få låna en iPad av museet. Du som lånar måste du vara minst 18 år. Som pant behöver vi ett ID-kort, pass eller annan typ av identifikation som du återfår vid återlämning. Lånetiden är 30 minuter.

I ett första skede lanseras appen för iOS, men utvecklarna hoppas kunna ta fram en version för Android i framtiden.

Till appen

Ladda ner Augmented History-appen här.