Aktuellt på Gamla Uppsala museum

Här hittar du information om evenemang och annat som händer på Gamla Uppsala

Gamla Uppsala museum stänger tillfälligt

På grund av Folkhälsomyndighetens nya lokala restriktioner för Uppsala län så har vi på Gamla Uppsala museum beslutat att hålla museet stängt tills vidare. Titta gärna in på vår Facebook-sida istället för att besöka oss fysiskt, där vi erbjuder livesända föreläsningar och gott om spännande innehåll om Gamla Uppsala samt vendel- och vikingatid i allmänhet. När museet har stängt har vi också mindre möjlighet att svara i telefon, därför hänvisar vi till bokningar.gamlauppsala@raa.se för bokningsfrågor och gamlauppsala@raa.se för allmänna frågor.

Barnen tar över museet (digitalt)!

Den 20 november kommer två klasser från Tunaskolan i Lund och tre klasser från Lilla Valsätraskolan i Uppsala att ta över museets sociala medier i en hel dag!

Detta evenemang kallas för Takeover day och sker varje år på barnkonventionsdagen. Takeover day går ut på att barn ska ha rätt att göra sina röster hörda men också vara medskapare till sin egen kultur på sina lokala kulturinstitutioner.

Takeover Day har varit ett årligt återkommande evenemang på Gamla Uppsala museum sedan 2014, men årets upplaga av Takeover Day kommer se annorlunda ut från tidigare år. Tidigare så har Takeover Day gått ut på att barnen under en dag får ta över och driva museet så som de själva vill, men i och med covid-19-pandemin så kommer detta övertagande av museet istället ske digitalt på Facebook och YouTube.

Barnen har helt själva, i samråd med lärare, att fått planera och skapa sina egna inlägg och gjort sin egen marknadsföring inför Takeover Day. Alla bilder, videor och manus etc. som kommer att laddas upp under Takeover day är alltså helt och hållet ritade, klippta och skrivna av barnen själva med utgångspunkt i barnkonventionen och barnens rätt att höras.

Vi hoppas att ni vill vara med oss den 20 november och lyssna till barnens röster under Takeover day och barnkonventionsdagen!

Testa VR?

VR-stationen är stängd till vidare på grund av risk för spridning av Coronavirus. Pass bokas på plats i kassan samma dag och ingår då i ordinarie biljettpris. Personal hjälper till med utrustningen och finns på plats hela tiden när den används, därför är VR-stationen öppen för spontanpass endast under angivna tider. Du bokar en tid då du får några minuter på dig att testa. Funkar bra för familjer och andra små sällskap, eftersom resten av sällskapet under tiden kan se vad som händer på en skärm bredvid. Förbokning och bokning utanför angivna tider är möjlig, men debiteras då som privat visning enligt separat prislista. Läs mer om vår VR-satsning här nedan. Observera att VR-stationen håller stängt under höstlovet, sportlovet och påsklovet samt vissa evenemangsdagar. Öppettider under vinterhalvåret är lördagar och söndagar 12.05-13.00 och samt vardagar 14.00-15.30 med reservation för ändringar. Utökade öppettider under jullovet.

Upplev Gamla Uppsalas storhetstid med hjälp av VR-teknik

Kungshögarna är bara en del av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna.

Men det som varit borta är nu tillbaka. Följ med till en tid då Gamla Uppsala var nytt! Sätt på dig VR-masken och vandra omkring i Gamla Uppsala en sommardag år 650 e. Kr. Kliv in i härskarnas hall och hälsa på sveadrottningen, gå utmed stolpmonumentet, se ut över betesmarker, klättra upp på kungshögarna och sök dig in i Östhögens inre. Det är tidernas upplevelse!

Kika in för att få en första titt…

Virtual reality börjar komma allt mer i spelvärlden och nu har den blivit en del av det pedagogiska lärandet på Gamla Uppsala museum.

– Det här är ett helt nytt sätt att förmedla vetenskapliga rön. Vår VR-satsning ger alla besökare full tillgänglighet till de arkeologiska upptäckterna i Gamla Uppsala, oavsett språkförståelse eller mobilitet. Det är den häftigaste upplevelse jag varit med om, det är faktiskt som att göra en tidsresa på riktigt, säger Linda Klementsson, platschef på Gamla Uppsala museum.

Den tredimensionella världen har tagits fram av Disir Production i samarbete mellan arkeologer och spelutvecklare.

– 3D-tekniken ställer oss forskare inför mängder av nya spännande problem, utöver de rent arkeologiska. När vi samarbetat med kompetenta spelutvecklare måste vi tänka på alla aspekter av en forntida värld: från vilka blommor som växte till hur husens tak såg ut och färgen på djurens päls, säger John Ljungkvist, docent vid Uppsala universitet och en av Disir Productions grundare.

VR-pass bokas på plats i museet och kostar inget extra när det görs vid de tillfällen då museet tillgängliggör detta. Bokning övrig tid är möjlig, men debiteras som privat visning. Läs mer om upplevelsen och hur du bokar här eller se video från den här.

Hantverksfika

Sista onsdagen varje månad är det hantverksfika mellan klockan 16 och 20.

Då kan alla som är intresserade av olika typer av hantverk med historisk förankring träffas och lära av varandra. Vi hoppas att det kommer bli en trevlig och inspirerande vardagstradition både för dig som är nybörjare och för veteraner!

Fokus ligger på olika teman kring historiskt hantverk och ambitionsnivån ligger på ”glad amatör”. Ibland kanske vi behandlar ett tema mer teoretiskt, ibland håller vi i personalen en praktiskt demonstration av något som vi kan. Ta gärna med egna hantverksprojekt som du jobbar med, oavsett om de har med temat att göra eller inte.

Du som brinner för något särskilt hantverk uppmuntras också att ta plats och visa hur det går till!

Vikingaskola

I vår vikingaskola kan du varje helg under prova på roliga och lärorika aktiviteter. Vikingaskola anordnas varje lördag och söndag med samling kl. 14.00.

Teman:

v. 37 – Forma med lera.

v. 38 – Magi och spådom.

v. 39 – I vikingens garderob

Visningar, skolprogram och hitta till oss

Allt om hur du hittar till oss och våra öppna och bokningsbara visningar finns under Besök Gamla Uppsala.

Under Skolprogram hittar du alla aktiviteter som är anpassade för alltifrån förskolor till gymnasium.