Aktuellt på Gamla Uppsala museum

Här hittar du information om evenemang och annat som händer på Gamla Uppsala museum.

Nu öppnar vi igen!

Foto: (CC BY)

Äntligen kan vi välkomna er besökare tillbaka till Gamla Uppsala museum. Från och med imorgon den 1 juni har vi öppet dagligen mellan kl. 11 och kl. 17. Det går bra att titta in redan idag för den som vill och kan, idag stänger vi 16.00. Inträdet kostar 80:-, barn följer med gratis.

Vi kör med gedigna hygienrutiner och släpper in ett begränsat antal besökare i byggnaden samtidigt. Till en början blir det visningar utomhus lördagar och söndagar och från och med den 12 juni blir det visningar dagligen. Föranmälan till visningarna krävs och sker på plats i tältet utanför museet. Det finns sju platser på varje visning.

Sommarens visningstider (dagligen från 12 juni):

12.00 Visning på engelska

13.00 Visning på svenska

14.00 Familjevisning

15.00 Visning på engelska

16:00 Visning på svenska

Föreläsning via Facebook Live

Den 15 juni kl. 19.00 berättar arkeolog Andreas Hennius om sin nyligen utkomna avhandling, läs mer här.

Dåtidsredaktionen med Jonathan Lindström

Första tisdagen varje månad blir det digital förmiddagsfika kl. 10.00 med arkeologiprofilen Jonathan Lindström. Jonathan kommer tillsammans med vår enhetschef Linda på ett lekfullt och underhållande sätt att tackla olika företeelser inom den arkeologiska världen. Vi avhandlar allt från krukskärvor och fornborgar till kärlek och religion.

Jonathan Lindström är arkeolog, författare, chefredaktör för Populär Arkeologi och dessutom känd från P1:s långkörare Spanarna.
Dåtidsredaktionen sänds live via vår Facebooksida och kostar inget att se.

Testa VR?

VR-stationen är stängd till vidare på grund av risk för spridning av Coronavirus. Pass bokas på plats i kassan samma dag och ingår då i ordinarie biljettpris. Personal hjälper till med utrustningen och finns på plats hela tiden när den används, därför är VR-stationen öppen för spontanpass endast under angivna tider. Du bokar en tid då du får några minuter på dig att testa. Funkar bra för familjer och andra små sällskap, eftersom resten av sällskapet under tiden kan se vad som händer på en skärm bredvid. Förbokning och bokning utanför angivna tider är möjlig, men debiteras då som privat visning enligt separat prislista. Läs mer om vår VR-satsning här nedan. Observera att VR-stationen håller stängt under höstlovet, sportlovet och påsklovet samt vissa evenemangsdagar. Öppettider under vinterhalvåret är lördagar och söndagar 12.05-13.00 och samt vardagar 14.00-15.30 med reservation för ändringar. Utökade öppettider under jullovet.

Upplev Gamla Uppsalas storhetstid med hjälp av VR-teknik

Kungshögarna är bara en del av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna.

Men det som varit borta är nu tillbaka. Följ med till en tid då Gamla Uppsala var nytt! Sätt på dig VR-masken och vandra omkring i Gamla Uppsala en sommardag år 650 e. Kr. Kliv in i härskarnas hall och hälsa på sveadrottningen, gå utmed stolpmonumentet, se ut över betesmarker, klättra upp på kungshögarna och sök dig in i Östhögens inre. Det är tidernas upplevelse!

Kika in för att få en första titt…

Virtual reality börjar komma allt mer i spelvärlden och nu har den blivit en del av det pedagogiska lärandet på Gamla Uppsala museum.

– Det här är ett helt nytt sätt att förmedla vetenskapliga rön. Vår VR-satsning ger alla besökare full tillgänglighet till de arkeologiska upptäckterna i Gamla Uppsala, oavsett språkförståelse eller mobilitet. Det är den häftigaste upplevelse jag varit med om, det är faktiskt som att göra en tidsresa på riktigt, säger Linda Klementsson, platschef på Gamla Uppsala museum.

Den tredimensionella världen har tagits fram av Disir Production i samarbete mellan arkeologer och spelutvecklare.

– 3D-tekniken ställer oss forskare inför mängder av nya spännande problem, utöver de rent arkeologiska. När vi samarbetat med kompetenta spelutvecklare måste vi tänka på alla aspekter av en forntida värld: från vilka blommor som växte till hur husens tak såg ut och färgen på djurens päls, säger John Ljungkvist, docent vid Uppsala universitet och en av Disir Productions grundare.

VR-pass bokas på plats i museet och kostar inget extra när det görs vid de tillfällen då museet tillgängliggör detta. Bokning övrig tid är möjlig, men debiteras som privat visning. Läs mer om upplevelsen och hur du bokar här eller se video från den här.

Visningar, skolprogram och hitta till oss

Allt om hur du hittar till oss och våra öppna och bokningsbara visningar finns under Besök Gamla Uppsala.

Under Skolprogram hittar du alla aktiviteter som är anpassade för alltifrån förskolor till gymnasium.