En välkänd siluett - kungshögarna i Gamla Uppsala.Foto: (CC BY)

Aktuellt på Gamla Uppsala museum

Här hittar du information om evenemang och annat som händer på Gamla Uppsala museum.

Vill du ha ännu mer aktuell information om vad som händer på museet kan du med fördel följa oss på Facebook.

Midgårds djur och människor

Påsklovsaktiviteter på Gamla Uppsala museum 15-21 april. Årets påsklovsaktiviteter bjuder på virtuella visningar, levande djur, skattjakt och mycket annat roligt!

I fokus står livet på den vikingatida gården. För den tidens människor stod just gården i centrum, både i vardagen och i deras bild av den övernaturliga världen. Människorna brukade jorden i det de kallade Midgård och offrade gåvor till gudarna i Asgård i hopp om fred och god skörd. Men hur såg gårdarna och byarna egentligen ut på den här tiden? Vad hade man för djur? Vad åt man för mat? Detta är bara några av frågorna du kommer få svar på om du besöker oss vecka 16!

PROGRAM
Kl. 11.00 och 15.00: Hur såg gården ut?
Virtuell visning på storskärm om hur Gamla Uppsala såg ut ca år 650 efter vår tideräkning. Vi tittar bland annat på vilka sorters hus det fanns och hur gårdarna såg ut.

Kl. 12.00 och 14.00: Djuren idag och då.
Vi pratar om vilka djur som fanns på gården, vilka skillnader och likheter som fanns jämfört med idag och varför man hade de djur man hade. Måndag, tisdag, onsdag och lördag kommer vi dessutom ha några söta, fyrfota vänner på besök för att hjälpa oss med visningen. (Psst! De kommer finnas på plats hela dagen för den som vill hälsa).

Kl. 13.00: Maten, jobbet och hemmet.
Vi tittar närmre på vardagslivet för människorna på gården; vad de åt, hur de klädde sig och hur arbetet gick till.

Pågår hela dagarna
• Plantera en vikingaväxt
• Skattjakt

Aktiviteterna ingår i ordinarie inträde, vilket är 80:- för vuxna. Barn och ungdomar gratis i målsmans sällskap. Observera att vår VR-station kommer hålla stängt under veckan till förmån för påsklovsprogrammet.

Vårkonsert den 27 april

Det bjuds på vackra toner från nyckelharpa.Foto: (CC BY)

Den 27 april får vi besök av elever från Eric Sahlström Institutet som bjuder på en härlig vårkonsert.

Eric Sahlström var en spelman, kompositör och instrumentbyggare. Det var han som utvecklade den moderna nyckelharpan, ett typiskt skandinaviskt instrument med gamla anor. Eleverna studerar en ettårig kurs i just nyckelharpa och kommer att framföra folkmusik med såväl traditionella som moderna inslag.

Konserten kommer att hållas kl. 17.00 i gradängen inne i museet, förhoppningsvis med vårsolen strilande in genom det stora panoramafönstret. Vi ser fram emot en stämningsfull kväll i vårens tecken!

Museet kommer att hålla öppet mellan ordinarie stängningstid och konsertens början. Evenemanget ingår i ordinarie inträde, vilket är 80:- för vuxna, 60:- för studenter och gratis för medföljande barn. Löst vuxenbiljett gäller för återbesök hela 2019.

Kommande föreläsningar på Gamla Uppsala museum

Flera spännande föreläsningar blir det under våren.Foto: Gamla Uppsala museum (CC BY)

Välkommen att besöka någon, eller kanske alla, våra föreläsningar under våren. För föreläsningarna betalar du endast ordinarie biljettpris och då ingår dessutom mingel med tilltugg. Våra biljetter är dessutom giltiga hela 2019.

Mer information kommer efterhand. Programmet kan komma att ändras och fler datum kan tillkomma.

Vårens VR-tider

Vår VR-station är öppen för spontanpass vardagar 14.00-15.30 samt helger 10.00-12.00 med reservation för ändringar. Pass bokas på plats i kassan samma dag och ingår då i ordinarie biljettpris. Personal hjälper till med utrustningen och finns på plats hela tiden när den används, därför är VR-stationen öppen för spontanpass endast under tiderna ovan. Förbokning och bokning utanför angivna tider är också möjlig, men debiteras då som privat visning. Läs mer om vår VR-satsning här nedan. Observera att VR-stationen håller stängt under höstlovet, sportlovet och påsklovet.

Upplev Gamla Uppsalas storhetstid med hjälp av VR-teknik

Kungshögarna är bara en del av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna.

Men det som varit borta är nu tillbaka. Följ med till en tid då Gamla Uppsala var nytt! Sätt på dig VR-masken och vandra omkring i Gamla Uppsala en sommardag år 650 e. Kr. Kliv in i härskarnas hall och hälsa på sveadrottningen, gå utmed stolpmonumentet, se ut över betesmarker, klättra upp på kungshögarna och sök dig in i Östhögens inre. Det är tidernas upplevelse!

Kika in för att få en första titt…

Virtual reality börjar komma allt mer i spelvärlden och nu har den blivit en del av det pedagogiska lärandet på Gamla Uppsala museum.

– Det här är ett helt nytt sätt att förmedla vetenskapliga rön. Vår VR-satsning ger alla besökare full tillgänglighet till de arkeologiska upptäckterna i Gamla Uppsala, oavsett språkförståelse eller mobilitet. Det är den häftigaste upplevelse jag varit med om, det är faktiskt som att göra en tidsresa på riktigt, säger Linda Klementsson, platschef på Gamla Uppsala museum.

Den tredimensionella världen har tagits fram av Disir Production i samarbete mellan arkeologer och spelutvecklare.

– 3D-tekniken ställer oss forskare inför mängder av nya spännande problem, utöver de rent arkeologiska. När vi samarbetat med kompetenta spelutvecklare måste vi tänka på alla aspekter av en forntida värld: från vilka blommor som växte till hur husens tak såg ut och färgen på djurens päls, säger John Ljungkvist, docent vid Uppsala universitet och en av Disir Productions grundare.

VR-pass bokas på plats i museet och kostar inget extra när det görs vid de tillfällen då museet tillgängliggör detta. Bokning övrig tid är möjlig, men debiteras som privat visning. Läs mer om upplevelsen och hur du bokar här eller se video från den här.

Hantverksfika

Sista onsdagen varje månad är det hantverksfika mellan klockan 16 och 20. 

Då kan alla som är intresserade av olika typer av hantverk med historisk förankring träffas och lära av varandra. Vi hoppas att det kommer bli en trevlig och inspirerande vardagstradition både för dig som är nybörjare och för veteraner!

Fokus ligger på olika teman kring historiskt hantverk och ambitionsnivån ligger på ”glad amatör”. Ibland kanske vi behandlar ett tema mer teoretiskt, ibland håller vi i personalen en praktiskt demonstration av något som vi kan. Ta gärna med egna hantverksprojekt som du jobbar med, oavsett om de har med temat att göra eller inte.

Du som brinner för något särskilt hantverk uppmuntras också att ta plats och visa hur det går till!

Vikingaskola

I vår vikingaskola kan du varje helg under prova på roliga och lärorika aktiviteter. Vikingaskola anordnas varje lördag och söndag med samling kl. 14.00.

Teman för våren 2019

26-27 jan
Mat

2-3 feb
Fläta band

9-10 feb
Ulltrolleri, tova

16-17 feb
Myt, makt och människa

23-24 feb
Sportlov, separat program

2-3 mars
Gamla kärl och ny konst, skapa i lera

9-10 mars
Runor

16-17 mars
Mytologi

23-24 mars
Magiska tecken

30-31 mars
Ull

6-7 april
Färg

13-14 april
Påsklov, separat program

15-21  april
Påsklov, separat program

27-28 april
Jongleringsbollar

4-5 maj
Drakarna flyger

11-12 maj
Mytologi

18-19 maj
Runor

25-26 maj
Vikingatidens mat

Visningar, skolprogram och hitta till oss

Allt om hur du hittar till oss och våra öppna och bokningsbara visningar finns under Besök Gamla Uppsala.

Under Skolprogram hittar du alla aktiviteter som är anpassade för alltifrån förskolor till gymnasium.