Kungshögarna i Gamla Uppsala.Foto: (CC BY)

Aktuellt på Gamla Uppsala museum

Här hittar du information om evenemang och annat som händer på Gamla Uppsala museum.

Vill du ha ännu mer aktuell information om vad som händer på museet kan du med fördel följa oss på Facebook.

Inställda högbestigningar

Vår högbestigningar ställs in tills vidare på grund av ett stort antal jordgetingbon på högarna. Om man går på högarna är risken stor att man trampar på ett bo och då kan getingarna bli mycket aggressiva. Vi uppmanar besökare att vara lite försiktiga även när ni rör er på stigen mellan högarna.

Högbestigningarna ersätts av en kortare introduktion till platsen, ca 10-15 minuter. Håll utkik på vår Facebooksida för uppdaterad information.

Sommaren på Gamla Uppsala museum 22/6-18/8

Följ med på en högbestigning i sommar.Foto: (CC BY)

Vårt fullmatade sommarprogram bjuder på något för de flesta åldrar och intressen. Det blir visningar på både svenska och engelska, Virtual Reality, högbestigningar, familjeaktiviteter samt virtuella visningar på storskärm. Samtliga programpunkter erbjuds varje dag och skulle du inte hinna med allt på samma dag så kan du glädjas åt att din biljett är giltig för återbesök.

Program

11.10-12.00. Virtual Reality-stationen öppen. Möjlighet att boka tid för att uppleva Gamla Uppsala ca år 650 e. Kr. Du bokar på plats i kassan samma dag. Ca 5-10 minuter per person. Läs gärna mer på vår hemsida.

11.15 Högbestigning. Möjlighet att följa med upp på en av kungshögarna. Ca 10 min.

12.30 Guidad visning av museet på engelska. Ca 30 minuter.

13.00 Guidad visning av museet på svenska. Ca 30 minuter.

13.30 Virtuell visning. Ytterligare ett sätt att uppleva Gamla Uppsala under järnåldern, men här ser du allt på storskärm istället för VR-glasögon medan guiden styr och berättar. Ca 15 min.

14.00-15.00 Vikingaskola. Roliga aktiviteter för hela familjen.

15.00-16.30 Virtual Reality-stationen öppen. Se ovan.

15.30 Guidad visning av museet på engelska

16.00 Guidad visning av museet på svenska

16.30 Högbestigning

Observera att museet håller stängt på midsommarafton den 21 juni. Öppet alla övriga dagar 11-17. Hela programmet ingår i ordinarie biljettpris, vilket är 80:- för vuxna. Din biljett är giltig för återbesök t. om. 31 december 2019.

Testa VR?

Pass bokas på plats i kassan samma dag och ingår då i ordinarie biljettpris. Personal hjälper till med utrustningen och finns på plats hela tiden när den används, därför är VR-stationen öppen för spontanpass endast under tiderna ovan. Förbokning och bokning utanför angivna tider är också möjlig, men debiteras då som privat visning. Läs mer om vår VR-satsning här nedan. Observera att VR-stationen håller stängt under höstlovet, sportlovet och påsklovet samt vissa evenemangsdagar.

Upplev Gamla Uppsalas storhetstid med hjälp av VR-teknik

Kungshögarna är bara en del av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna.

Men det som varit borta är nu tillbaka. Följ med till en tid då Gamla Uppsala var nytt! Sätt på dig VR-masken och vandra omkring i Gamla Uppsala en sommardag år 650 e. Kr. Kliv in i härskarnas hall och hälsa på sveadrottningen, gå utmed stolpmonumentet, se ut över betesmarker, klättra upp på kungshögarna och sök dig in i Östhögens inre. Det är tidernas upplevelse!

Kika in för att få en första titt…

Virtual reality börjar komma allt mer i spelvärlden och nu har den blivit en del av det pedagogiska lärandet på Gamla Uppsala museum.

– Det här är ett helt nytt sätt att förmedla vetenskapliga rön. Vår VR-satsning ger alla besökare full tillgänglighet till de arkeologiska upptäckterna i Gamla Uppsala, oavsett språkförståelse eller mobilitet. Det är den häftigaste upplevelse jag varit med om, det är faktiskt som att göra en tidsresa på riktigt, säger Linda Klementsson, platschef på Gamla Uppsala museum.

Den tredimensionella världen har tagits fram av Disir Production i samarbete mellan arkeologer och spelutvecklare.

– 3D-tekniken ställer oss forskare inför mängder av nya spännande problem, utöver de rent arkeologiska. När vi samarbetat med kompetenta spelutvecklare måste vi tänka på alla aspekter av en forntida värld: från vilka blommor som växte till hur husens tak såg ut och färgen på djurens päls, säger John Ljungkvist, docent vid Uppsala universitet och en av Disir Productions grundare.

VR-pass bokas på plats i museet och kostar inget extra när det görs vid de tillfällen då museet tillgängliggör detta. Bokning övrig tid är möjlig, men debiteras som privat visning. Läs mer om upplevelsen och hur du bokar här eller se video från den här.

Hantverksfika

Sista onsdagen varje månad är det hantverksfika mellan klockan 16 och 20. 

Då kan alla som är intresserade av olika typer av hantverk med historisk förankring träffas och lära av varandra. Vi hoppas att det kommer bli en trevlig och inspirerande vardagstradition både för dig som är nybörjare och för veteraner!

Fokus ligger på olika teman kring historiskt hantverk och ambitionsnivån ligger på ”glad amatör”. Ibland kanske vi behandlar ett tema mer teoretiskt, ibland håller vi i personalen en praktiskt demonstration av något som vi kan. Ta gärna med egna hantverksprojekt som du jobbar med, oavsett om de har med temat att göra eller inte.

Du som brinner för något särskilt hantverk uppmuntras också att ta plats och visa hur det går till!

Vikingaskola

I vår vikingaskola kan du varje helg under prova på roliga och lärorika aktiviteter. Vikingaskola anordnas varje lördag och söndag med samling kl. 14.00.

Teman för våren 2019

26-27 jan
Mat

2-3 feb
Fläta band

9-10 feb
Ulltrolleri, tova

16-17 feb
Myt, makt och människa

23-24 feb
Sportlov, separat program

2-3 mars
Gamla kärl och ny konst, skapa i lera

9-10 mars
Runor

16-17 mars
Mytologi

23-24 mars
Magiska tecken

30-31 mars
Ull

6-7 april
Färg

13-14 april
Påsklov, separat program

15-21  april
Påsklov, separat program

27-28 april
Jongleringsbollar

4-5 maj
Drakarna flyger

11-12 maj
Mytologi

18-19 maj
Runor

25-26 maj
Vikingatidens mat

Visningar, skolprogram och hitta till oss

Allt om hur du hittar till oss och våra öppna och bokningsbara visningar finns under Besök Gamla Uppsala.

Under Skolprogram hittar du alla aktiviteter som är anpassade för alltifrån förskolor till gymnasium.