Aktuellt på Gamla Uppsala museum

Här hittar du information om evenemang och annat som händer på Gamla Uppsala

Gamla Uppsala museum stänger tillfälligt

På grund av Folkhälsomyndighetens nya lokala restriktioner för Uppsala län så har vi på Gamla Uppsala museum beslutat att hålla museet stängt fram till och med den tredje november. Vi på museet tycker självklart att detta är otroligt tråkigt då vi hade ett fantastiskt roligt höstlov planerat för er och vi har därför tagit beslutet att ställa om istället för att ställa in.

Vi kommer att erbjuda ett digitalt höstlov med roliga aktiviteter och visningar som vi håller på att filar på i detta nu. Ett schema för vårt digitala höstlov kommer i slutet av denna vecka. Vi hoppas att vi ses där!

Gamla Uppsala under hösten

Nu öppnar museet så smått igen! Vi har öppet dagligen kl. 11.00 -17.00 fram till siste september, därefter 12-16 måndag, onsdag, lördag och söndag. Följande åtgärder tas för att minska risken för smittspridning:

  • Visningar sker utomhus i små grupper. Visningar ingår i ordinarie avgift. Visningstider är lördagar och söndagar kl. 13.
  • VR-upplevelse samt Vikingaskola med pyssel och liknande uteblir tills vidare. Vikingaskola erbjuds istället i form av familjevisning kl. 14 lördagar och söndagar eller i videoformat på vår Facebooksida för dig som vill ha tips på roliga saker att göra hemma.
  • Följ anvisningar för köer och liknande och håll avstånd från andra besökare och från personalen.
  • Avstå från besök om du känner dig lite sjuk.
  • Personalen torkar av kassaytor och dörrhandtag. Handsprit tillhandahålles för besökare.
  • Det går även bra att boka privat visning utomhus för grupper om max 15 personer. Kontakta gärna museet för priser och mer information.
  • Vi kommer också hålla en del onlineföredrag via Facebook Live. Följ gärna vår Facebook-sida för att inte missa våra kommande onlineevenemang under hösten.

För skolor

Med anledning av risken för smitta har vi inte möjlighet att ta emot fullstora klasser just nu. Vi arbetar därför aktivt med att försöka hitta sätt att vara en resurs för skolorna på distans, till exempel går det bra att boka visning via videolänk. Kontakta oss gärna på gamlauppsala@raa.se för att diskutera vad vi skulle kunna erbjuda er klass.

Testa VR?

VR-stationen är stängd till vidare på grund av risk för spridning av Coronavirus. Pass bokas på plats i kassan samma dag och ingår då i ordinarie biljettpris. Personal hjälper till med utrustningen och finns på plats hela tiden när den används, därför är VR-stationen öppen för spontanpass endast under angivna tider. Du bokar en tid då du får några minuter på dig att testa. Funkar bra för familjer och andra små sällskap, eftersom resten av sällskapet under tiden kan se vad som händer på en skärm bredvid. Förbokning och bokning utanför angivna tider är möjlig, men debiteras då som privat visning enligt separat prislista. Läs mer om vår VR-satsning här nedan. Observera att VR-stationen håller stängt under höstlovet, sportlovet och påsklovet samt vissa evenemangsdagar. Öppettider under vinterhalvåret är lördagar och söndagar 12.05-13.00 och samt vardagar 14.00-15.30 med reservation för ändringar. Utökade öppettider under jullovet.

Upplev Gamla Uppsalas storhetstid med hjälp av VR-teknik

Kungshögarna är bara en del av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna.

Men det som varit borta är nu tillbaka. Följ med till en tid då Gamla Uppsala var nytt! Sätt på dig VR-masken och vandra omkring i Gamla Uppsala en sommardag år 650 e. Kr. Kliv in i härskarnas hall och hälsa på sveadrottningen, gå utmed stolpmonumentet, se ut över betesmarker, klättra upp på kungshögarna och sök dig in i Östhögens inre. Det är tidernas upplevelse!

Kika in för att få en första titt…

Virtual reality börjar komma allt mer i spelvärlden och nu har den blivit en del av det pedagogiska lärandet på Gamla Uppsala museum.

– Det här är ett helt nytt sätt att förmedla vetenskapliga rön. Vår VR-satsning ger alla besökare full tillgänglighet till de arkeologiska upptäckterna i Gamla Uppsala, oavsett språkförståelse eller mobilitet. Det är den häftigaste upplevelse jag varit med om, det är faktiskt som att göra en tidsresa på riktigt, säger Linda Klementsson, platschef på Gamla Uppsala museum.

Den tredimensionella världen har tagits fram av Disir Production i samarbete mellan arkeologer och spelutvecklare.

– 3D-tekniken ställer oss forskare inför mängder av nya spännande problem, utöver de rent arkeologiska. När vi samarbetat med kompetenta spelutvecklare måste vi tänka på alla aspekter av en forntida värld: från vilka blommor som växte till hur husens tak såg ut och färgen på djurens päls, säger John Ljungkvist, docent vid Uppsala universitet och en av Disir Productions grundare.

VR-pass bokas på plats i museet och kostar inget extra när det görs vid de tillfällen då museet tillgängliggör detta. Bokning övrig tid är möjlig, men debiteras som privat visning. Läs mer om upplevelsen och hur du bokar här eller se video från den här.

Hantverksfika

Sista onsdagen varje månad är det hantverksfika mellan klockan 16 och 20.

Då kan alla som är intresserade av olika typer av hantverk med historisk förankring träffas och lära av varandra. Vi hoppas att det kommer bli en trevlig och inspirerande vardagstradition både för dig som är nybörjare och för veteraner!

Fokus ligger på olika teman kring historiskt hantverk och ambitionsnivån ligger på ”glad amatör”. Ibland kanske vi behandlar ett tema mer teoretiskt, ibland håller vi i personalen en praktiskt demonstration av något som vi kan. Ta gärna med egna hantverksprojekt som du jobbar med, oavsett om de har med temat att göra eller inte.

Du som brinner för något särskilt hantverk uppmuntras också att ta plats och visa hur det går till!

Vikingaskola

I vår vikingaskola kan du varje helg under prova på roliga och lärorika aktiviteter. Vikingaskola anordnas varje lördag och söndag med samling kl. 14.00.

Teman:

v. 37 – Forma med lera.

v. 38 – Magi och spådom.

v. 39 – I vikingens garderob

Visningar, skolprogram och hitta till oss

Allt om hur du hittar till oss och våra öppna och bokningsbara visningar finns under Besök Gamla Uppsala.

Under Skolprogram hittar du alla aktiviteter som är anpassade för alltifrån förskolor till gymnasium.