Kungshögarna i Gamla Uppsala.Foto: (CC BY)

Aktuellt på Gamla Uppsala museum

Här hittar du information om evenemang och annat som händer på Gamla Uppsala museum.

Vill du ha ännu mer aktuell information om vad som händer på museet kan du med fördel följa oss på Facebook.

Mer än 1000 år av prakt och flärd 29 september

För andra året i rad vankas det historisk modevisning.Foto: (CC BY)

För andra året i rad kan du kunna njuta av mer än 1000 år av prakt och flärd på Gamla Uppsala museum! I år är datumet den 29/9. Huvudattraktionen är vår historiska modevisning, med återskapade dräkter från vendeltiden fram till 1800-talet. Med kungshögarna som kuliss utanför museets panoramafönster vågar vi lova att det blir en riktigt mäktig tidsresa!

Vi visar upp allt från enklare kläder, som lämpade sig för arbete, till lyxiga praktdräkter. Mannekängerna sysslar med olika former av historiskt återskapande och kommer visa upp dräkter de själva sytt, medan vi berättar om plaggen. Vi får också få hjälp av ett par duktiga frisörer som ska ta itu med utmaningen att utifrån de avbildningar som bevarats fixa tidsenliga frisyrer på några av deltagarna och konferenciererna.

Det kommer finnas två chanser att se själva modevisningen, den första kl. 13.00 och den andra kl. 15.00. Dagen till ära kommer vi också ha två hantverkare på plats som visar upp silversmide och brickbandsvävning.

Missa inte detta unika tillfälle att se forna tiders trendplagg komma till liv!

Hålltider

13.00: Mer än 1000 år av prakt och flärd. Modevisning med dräkter återskapade eller inspirerade av tiden från ca 550-1800 e. Kr.
Ca. 14.00: Guidad visning av fornlämningsområdet, ca 30 minuter. Starttiden är ungefärlig och visningen börjar när den första modevisningen är över.
15.00: Mer än 1000 år av prakt och flärd. Repris av modevisningen.
Ca 10.00-16.45 med vissa avbrott: Hantverkare visar upp brickbandsvävning och silversmide.

Ingen förbokning. Museet kommer vara öppet kl. 10.00-17.00. Evenemanget ingår i ordinarie inträde, vilket är 80 kr för vuxna. Barn gratis i målsmans sällskap.

Notera att vår VR-station kommer att vara stängd denna dag och ordinarie visningar utgår.

Höstens evenemang

Fler evenemang och mer information tillkommer.

Vendthjod
8 september. Historiskt återskapande, vendeltid.

Mer än 1000 år av prakt och flärd
29 september. Historisk modevisning med kläder från vendeltid (ca 550-800 e. Kr.) till sent 1700-tal.

Föreläsning med forskaren och författaren Bo Eriksson
9 november

Testa VR?

Pass bokas på plats i kassan samma dag och ingår då i ordinarie biljettpris. Personal hjälper till med utrustningen och finns på plats hela tiden när den används, därför är VR-stationen öppen för spontanpass endast under tiderna ovan. Du bokar en tid då du får några minuter på dig att testa. Funkar bra för familjer och andra små sällskap, eftersom resten av sällskapet under tiden kan se vad som händer på en skärm bredvid. Förbokning och bokning utanför angivna tider är möjlig, men debiteras då som privat visning enligt separat prislista. Läs mer om vår VR-satsning här nedan. Observera att VR-stationen håller stängt under höstlovet, sportlovet och påsklovet samt vissa evenemangsdagar. Öppettider under september är lördagar och söndagar 10.10-12.00 och samt vardagar 14.00-15.30.

Upplev Gamla Uppsalas storhetstid med hjälp av VR-teknik

Kungshögarna är bara en del av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna.

Men det som varit borta är nu tillbaka. Följ med till en tid då Gamla Uppsala var nytt! Sätt på dig VR-masken och vandra omkring i Gamla Uppsala en sommardag år 650 e. Kr. Kliv in i härskarnas hall och hälsa på sveadrottningen, gå utmed stolpmonumentet, se ut över betesmarker, klättra upp på kungshögarna och sök dig in i Östhögens inre. Det är tidernas upplevelse!

Kika in för att få en första titt…

Virtual reality börjar komma allt mer i spelvärlden och nu har den blivit en del av det pedagogiska lärandet på Gamla Uppsala museum.

– Det här är ett helt nytt sätt att förmedla vetenskapliga rön. Vår VR-satsning ger alla besökare full tillgänglighet till de arkeologiska upptäckterna i Gamla Uppsala, oavsett språkförståelse eller mobilitet. Det är den häftigaste upplevelse jag varit med om, det är faktiskt som att göra en tidsresa på riktigt, säger Linda Klementsson, platschef på Gamla Uppsala museum.

Den tredimensionella världen har tagits fram av Disir Production i samarbete mellan arkeologer och spelutvecklare.

– 3D-tekniken ställer oss forskare inför mängder av nya spännande problem, utöver de rent arkeologiska. När vi samarbetat med kompetenta spelutvecklare måste vi tänka på alla aspekter av en forntida värld: från vilka blommor som växte till hur husens tak såg ut och färgen på djurens päls, säger John Ljungkvist, docent vid Uppsala universitet och en av Disir Productions grundare.

VR-pass bokas på plats i museet och kostar inget extra när det görs vid de tillfällen då museet tillgängliggör detta. Bokning övrig tid är möjlig, men debiteras som privat visning. Läs mer om upplevelsen och hur du bokar här eller se video från den här.

Hantverksfika

Sista onsdagen varje månad är det hantverksfika mellan klockan 16 och 20. 

Då kan alla som är intresserade av olika typer av hantverk med historisk förankring träffas och lära av varandra. Vi hoppas att det kommer bli en trevlig och inspirerande vardagstradition både för dig som är nybörjare och för veteraner!

Fokus ligger på olika teman kring historiskt hantverk och ambitionsnivån ligger på ”glad amatör”. Ibland kanske vi behandlar ett tema mer teoretiskt, ibland håller vi i personalen en praktiskt demonstration av något som vi kan. Ta gärna med egna hantverksprojekt som du jobbar med, oavsett om de har med temat att göra eller inte.

Du som brinner för något särskilt hantverk uppmuntras också att ta plats och visa hur det går till!

Vikingaskola

I vår vikingaskola kan du varje helg under prova på roliga och lärorika aktiviteter. Vikingaskola anordnas varje lördag och söndag med samling kl. 14.00.

Teman:

v. 37 – Forma med lera.

v. 38 – Magi och spådom.

v. 39 – I vikingens garderob

Visningar, skolprogram och hitta till oss

Allt om hur du hittar till oss och våra öppna och bokningsbara visningar finns under Besök Gamla Uppsala.

Under Skolprogram hittar du alla aktiviteter som är anpassade för alltifrån förskolor till gymnasium.