Foto: Anna Rasmusson (CC BY)

Aktuellt på Gamla Uppsala museum

Här hittar du information om evenemang och annat som händer på Gamla Uppsala museum. Vill du ha ännu mer aktuell information om vad som händer på museet kan du med fördel följa oss på Facebook.

VR-tider för september

Möjlighet att boka vår Virtual Reality-upplevelse kommer att finnas på följande tider:

Vardagar 14.00-15.30
Lördagar och söndagar 10.00-13.00

Vi kommer även att lägga in extratider när vi har möjlighet till det, håll utkik här eller på vår Facebooksida för att få veta när. Mer om vår VR-satsning kan du läsa längre ner på sidan eller här.

VR-pass bokas på plats i kassan samma dag och ingår då i ordinarie inträdesavgift. Vi vill också passa på att informera om att för den som vill ha längre pass och möjlighet att förboka finns alltid alternativet att boka en privat VR-visning, den debiteras i så fall enligt ordinarie visningspris. Kontakta museet på gamlauppsala@raa.se för mer info om bokning av privat visning.

Skepp ohoj! Kulturlovet på Gamla Uppsala museum

På kulturlovet blir det skepp och båtar för hela slanten.Foto: Anna Rasmusson (CC BY)

Vad är det som syns därute på havet? En mörk prick som närmar sig i hög fart. Snart ser du ett segel som rör sig i vinden. Därefter de färgglada sköldarna som sitter längs med relingen. Bakom sköldarna kan du ana siluetterna av personer som med sina åror för farkosten framåt. Nu råder det inget tvivel om saken, det är ett vikingaskepp som närmar sig. En syn som för 1000 år sedan möttes av skräck i stora delar av Europa, men av glädje för de återvändande vikingarnas familjer i Norden.

Under årets höstlov kommer vi ägna oss åt just skepp och båtar, inte bara de som vikingarna åkte runt större delen av världen i, utan även de vattenfarkoster som människor använde för fiske, krig och begravning under hela järnåldern – och de som troligtvis bara fanns i sagorna. Vi fördjupar oss i hur skeppen byggdes, hur man tog sig fram i dem, spännande arkeologiska utgrävningar av praktskepp från vikingatiden, gudarnas skepp i mytologin, mäktiga båtgravar och mycket mer! Det blir praktiska workshops såväl som berättelser, skattjakt och pyssel på temat.

Pågår dagligen kl. 12-16 hela höstlovet från 27 oktober till 4 November. Fullständigt program släpps i oktober.

Upplev Gamla Uppsalas storhetstid med hjälp av VR-teknik

Kungshögarna är bara en del av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna.

Men det som varit borta är nu tillbaka. Följ med till en tid då Gamla Uppsala var nytt! Sätt på dig VR-masken och vandra omkring i Gamla Uppsala en sommardag år 650 e. Kr. Kliv in i härskarnas hall och hälsa på sveadrottningen, gå utmed stolpmonumentet, se ut över betesmarker, klättra upp på kungshögarna och sök dig in i Östhögens inre. Det är tidernas upplevelse!

Kika in för att få en första titt…

Virtual reality börjar komma allt mer i spelvärlden och nu har den blivit en del av det pedagogiska lärandet på Gamla Uppsala museum.

– Det här är ett helt nytt sätt att förmedla vetenskapliga rön. Vår VR-satsning ger alla besökare full tillgänglighet till de arkeologiska upptäckterna i Gamla Uppsala, oavsett språkförståelse eller mobilitet. Det är den häftigaste upplevelse jag varit med om, det är faktiskt som att göra en tidsresa på riktigt, säger Linda Klementsson, platschef på Gamla Uppsala museum.

Den tredimensionella världen har tagits fram av Disir Production i samarbete mellan arkeologer och spelutvecklare.

– 3D-tekniken ställer oss forskare inför mängder av nya spännande problem, utöver de rent arkeologiska. När vi samarbetat med kompetenta spelutvecklare måste vi tänka på alla aspekter av en forntida värld: från vilka blommor som växte till hur husens tak såg ut och färgen på djurens päls, säger John Ljungkvist, docent vid Uppsala universitet och en av Disir Productions grundare.

VR-pass bokas på plats i museet och kostar inget extra när det görs vid de tillfällen då museet tillgängliggör detta. Bokning övrig tid är möjlig, men debiteras som privat visning. Läs mer om upplevelsen och hur du bokar här eller se video från den här.

Hantverksfika

Sista onsdagen varje månad är det hantverksfika mellan klockan 16 och 20. 

Då kan alla som är intresserade av olika typer av hantverk med historisk förankring träffas och lära av varandra. Vi hoppas att det kommer bli en trevlig och inspirerande vardagstradition både för dig som är nybörjare och för veteraner!

Fokus ligger på olika teman kring historiskt hantverk och ambitionsnivån ligger på ”glad amatör”. Ibland kanske vi behandlar ett tema mer teoretiskt, ibland håller vi i personalen en praktiskt demonstration av något som vi kan. Ta gärna med egna hantverksprojekt som du jobbar med, oavsett om de har med temat att göra eller inte.

Du som brinner för något särskilt hantverk uppmuntras också att ta plats och visa hur det går till!

Vikingaskola

I vår vikingaskola kan du varje helg under prova på roliga och lärorika aktiviteter. Vikingaskola anordnas varje lördag och söndag med samling kl. 14.00.

Teman för hösten är som följer:

25-26 augusti: Arkeologiskola
1-2 september: Kämpalekar
8-9 september: Arkeologiskola
15-16 september: Kämpalekar
22-23 september: Arkeologiskola
29-30 september: Kämpalekar
6-7 oktober: Höstlöv
13-14 oktober: Vikingaläger
20-21 oktober: Monster
27-28 oktober: Höstlov, se separat program
3-4 november:  Höstlov, se separat program
10-11 november: I vikingens garderob
17-18 november: runor
25 november: Julgransprydnader
1-2 december:  Julgransprydnader
8-9 december: Pysselbord
15-16 december: Julklappsverkstad
22-23 december, se separat program

 

Visningar, skolprogram och hitta till oss

Allt om hur du hittar till oss och våra öppna och bokningsbara visningar finns under Besök Gamla Uppsala.

Under Skolprogram hittar du alla aktiviteter som är anpassade för alltifrån förskolor till gymnasium.