Gamla Uppsala museum med Kungshögarna i bakgrunden.Foto: Anna Rasmusson (CC BY)

Aktuellt på Gamla Uppsala museum

Här hittar du information om evenemang och annat som händer på Gamla Uppsala museum. Vill du ha ännu mer aktuell information om vad som händer på museet kan du med fördel följa oss på Facebook.

Sommar på Gamla Uppsala museum

Fira sommarlovet med oss på Gamla Uppsala museum! Dagliga visningar, familjeaktiviteter och möjlighet att prova VR.

Foto: Anna Rasmusson (CC BY)

PROGRAM:
11:10-12:00 Stig in i år 650 e. Kr. med hjälp av VR-teknik. Bokas på plats i kassan.
11:15 Högbestigning ca 10 min. Högarna är numera avstängda för allmänheten, men tillsammans med museets personal får du följa med upp.
12:30 Engelsk visning ca 30 min, samling vid kassan.
13:00 Svensk visning ca 30 min, samling vid kassan.
13:30 Högbestigning ca 10 min. Högarna är numera avstängda för allmänheten, men tillsammans med museets personal får du följa med upp.
14:00-15.00 Familjeaktivitet. Mån-tors: aktivitet enligt veckans tema, se nedan. Fre-sön: Kämpalekar (om vädret tillåter med pilbågsskytte).
15:30 Engelsk visning ca 30 min, samling vid kassan.
15:00-16:30 Stig in i år 650 e. Kr. med hjälp av VR-teknik. Bokas på plats i kassan.
16:00 Svensk visning ca 30 min, samling vid kassan.
16:30 Högbestigning ca 10 min. Högarna är numera avstängda för allmänheten, men tillsammans med museets personal får du följa med upp.

Teman för Vikingens sommarskola:
25/6-28/6 Färg och flaggor
2/7-5/7 Arkeologiskola
9/7-12/7 Mytologi
16/7-19/7 Runor
23/7-26/7 Arkeologiskola
30/7-2/8 Hemma hos vikingen
6/8-9/8 Kanma och spinna ull
fredagen den 13/8 Sägsongsavslutning på Vikingens sommarskola

Varje fredag – söndag blir det Kämpalekar!

Pris: 80 kr för vuxna, 60 för studenter och gratis för medföljande barn.
Vi förbehåller oss rätten att ändra programmet vid till exempel sjukdom i personalstyrkan.

Upplev Gamla Uppsalas storhetstid med hjälp av VR-teknik

Kungshögarna är bara en del av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna.

Men det som varit borta är nu tillbaka. Följ med till en tid då Gamla Uppsala var nytt! Sätt på dig VR-masken och vandra omkring i Gamla Uppsala en sommardag år 650 e. Kr. Kliv in i härskarnas hall och hälsa på sveadrottningen, gå utmed stolpmonumentet, se ut över betesmarker, klättra upp på kungshögarna och sök dig in i Östhögens inre. Det är tidernas upplevelse!

Kika in för att få en första titt…

Virtual reality börjar komma allt mer i spelvärlden och nu har den blivit en del av det pedagogiska lärandet på Gamla Uppsala museum.

– Det här är ett helt nytt sätt att förmedla vetenskapliga rön. Vår VR-satsning ger alla besökare full tillgänglighet till de arkeologiska upptäckterna i Gamla Uppsala, oavsett språkförståelse eller mobilitet. Det är den häftigaste upplevelse jag varit med om, det är faktiskt som att göra en tidsresa på riktigt, säger Linda Klementsson, platschef på Gamla Uppsala museum.

Den tredimensionella världen har tagits fram av Disir Production i samarbete mellan arkeologer och spelutvecklare.

– 3D-tekniken ställer oss forskare inför mängder av nya spännande problem, utöver de rent arkeologiska. När vi samarbetat med kompetenta spelutvecklare måste vi tänka på alla aspekter av en forntida värld: från vilka blommor som växte till hur husens tak såg ut och färgen på djurens päls, säger John Ljungkvist, docent vid Uppsala universitet och en av Disir Productions grundare.

VR-pass bokas på plats i museet och kostar inget extra när det görs vid de tillfällen då museet tillgängliggör detta. Bokning övrig tid är möjlig, men debiteras som privat visning. Läs mer om upplevelsen och hur du bokar här eller se video från den här.

Hantverksfika

Sista onsdagen varje månad är det hantverksfika mellan klockan 16 och 20. 

Då kan alla som är intresserade av olika typer av hantverk med historisk förankring träffas och lära av varandra. Vi hoppas att det kommer bli en trevlig och inspirerande vardagstradition både för dig som är nybörjare och för veteraner!

Fokus ligger på olika teman kring historiskt hantverk och ambitionsnivån ligger på ”glad amatör”. Ibland kanske vi behandlar ett tema mer teoretiskt, ibland håller vi i personalen en praktiskt demonstration av något som vi kan. Ta gärna med egna hantverksprojekt som du jobbar med, oavsett om de har med temat att göra eller inte.

Du som brinner för något särskilt hantverk uppmuntras också att ta plats och visa hur det går till!

Vikingaskola

I vår vikingaskola kan du varje helg under prova på roliga och lärorika aktiviteter. Vikingaskola anordnas varje lördag och söndag med samling kl. 14.00.

Teman för den närmsta tiden är som följer:

  • 2-3 juni: Pilbågsskytte.
  • 9 juni: Pilbågsskytte. 10 juni: Kungshögarnas mästarskytte, se evenemang för info om anmälan.
  • 16-17 juni: Arkeologiskola.
  • 23-24 juni: I vikingens garderob.

Visningar, skolprogram och hitta till oss

Allt om hur du hittar till oss och våra öppna och bokningsbara visningar finns under Besök Gamla Uppsala.

Under Skolprogram hittar du alla aktiviteter som är anpassade för alltifrån förskolor till gymnasium.