Foto: Anna Rasmusson (CC BY)

Aktuellt på Gamla Uppsala museum

Här hittar du information om evenemang och annat som händer på Gamla Uppsala museum. Vill du ha ännu mer aktuell information om vad som händer på museet kan du med fördel följa oss på Facebook.

VR-tider för augusti

Möjlighet att boka vår Virtual Reality-upplevelse kommer att finnas på följande tider:

Vardagar 15.00-16.30
Lördagar och söndagar 11.00-13.30

Vi kommer även att lägga in extratider när vi har möjlighet till det, håll utkik här eller på vår Facebooksida för att få veta när.

VR-pass bokas på plats i kassan samma dag och ingår då i ordinarie inträdesavgift. Vi vill också passa på att informera om att för den som vill ha längre pass och möjlighet att förboka finns alltid alternativet att boka en privat VR-visning, den debiteras i så fall enligt ordinarie visningspris. Kontakta museet på gamlauppsala@raa.se för mer info om bokning av privat visning. Mer information om vår VR-satsning hittar du längre ner på sidan.

Vendthjod i Gamla Uppsala

Vendthjods läger när de besökte Gamla Uppsala år 2017.Foto: Sabina Larsson (CC BY)

Snart kommer Vendthjod – Sällskapet för Vendeltid tillbaka till Gamla Uppsala! Hela dagen kommer de att levandegöra vendeltiden utanför museet.

Passa på att träffa dem i deras läger och lära dig mer om hur människor klädde sig och levde vid tiden då högarna byggdes. De fixar också roliga aktiviteter för hela familjen. Dagen avslutas med en föreläsning av arkeologen Anneli Sundkvist.

Program

11.00-14.00: Sköldmålning med Vendthjod utanför museet.
13.00-17.00: Gör lyckopåsar med Vendthjod utanför museet.
13.00-13.30: Guidad visning med en av museets pedagoger. Inomhus.
14.00-15.00: Arkeologiskola med en av museets pedagoger. Utomhus.
16.30-ca 17.30: Hästen – Från Rom till Gamla Uppsala. Föreläsning av Anneli Sundkvist, arkeolog. Inomhus.

Årsunda Viking kommer till Gamla Uppsala

Gänget från Årsunda Viking när de besökte Gamla Uppsala museum våren 2017.Foto: Anna Rasmusson (CC BY)

På söndag kommer äntligen Årsunda Viking tillbaka till Gamla Uppsala! De slår upp sitt läger intill museet och ordnar vikingatida lekar, sagor och annat skoj för hela familjen. Passa på att komma hit och se, lyssna, delta och lära dig mer om vikingatiden!

Program:

11.00 Museet och lägret öppnar
12.00 Vikingatida lekar
13.00 Sagostund
14.00 Berättelser från vikingatidens resor och handel
15.00 Vikingatida lekar
16.00 Sagostund
17.00 Museet och lägret stänger

Upplev Gamla Uppsalas storhetstid med hjälp av VR-teknik

Kungshögarna är bara en del av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna.

Men det som varit borta är nu tillbaka. Följ med till en tid då Gamla Uppsala var nytt! Sätt på dig VR-masken och vandra omkring i Gamla Uppsala en sommardag år 650 e. Kr. Kliv in i härskarnas hall och hälsa på sveadrottningen, gå utmed stolpmonumentet, se ut över betesmarker, klättra upp på kungshögarna och sök dig in i Östhögens inre. Det är tidernas upplevelse!

Kika in för att få en första titt…

Virtual reality börjar komma allt mer i spelvärlden och nu har den blivit en del av det pedagogiska lärandet på Gamla Uppsala museum.

– Det här är ett helt nytt sätt att förmedla vetenskapliga rön. Vår VR-satsning ger alla besökare full tillgänglighet till de arkeologiska upptäckterna i Gamla Uppsala, oavsett språkförståelse eller mobilitet. Det är den häftigaste upplevelse jag varit med om, det är faktiskt som att göra en tidsresa på riktigt, säger Linda Klementsson, platschef på Gamla Uppsala museum.

Den tredimensionella världen har tagits fram av Disir Production i samarbete mellan arkeologer och spelutvecklare.

– 3D-tekniken ställer oss forskare inför mängder av nya spännande problem, utöver de rent arkeologiska. När vi samarbetat med kompetenta spelutvecklare måste vi tänka på alla aspekter av en forntida värld: från vilka blommor som växte till hur husens tak såg ut och färgen på djurens päls, säger John Ljungkvist, docent vid Uppsala universitet och en av Disir Productions grundare.

VR-pass bokas på plats i museet och kostar inget extra när det görs vid de tillfällen då museet tillgängliggör detta. Bokning övrig tid är möjlig, men debiteras som privat visning. Läs mer om upplevelsen och hur du bokar här eller se video från den här.

Hantverksfika

Sista onsdagen varje månad är det hantverksfika mellan klockan 16 och 20. 

Då kan alla som är intresserade av olika typer av hantverk med historisk förankring träffas och lära av varandra. Vi hoppas att det kommer bli en trevlig och inspirerande vardagstradition både för dig som är nybörjare och för veteraner!

Fokus ligger på olika teman kring historiskt hantverk och ambitionsnivån ligger på ”glad amatör”. Ibland kanske vi behandlar ett tema mer teoretiskt, ibland håller vi i personalen en praktiskt demonstration av något som vi kan. Ta gärna med egna hantverksprojekt som du jobbar med, oavsett om de har med temat att göra eller inte.

Du som brinner för något särskilt hantverk uppmuntras också att ta plats och visa hur det går till!

Vikingaskola

I vår vikingaskola kan du varje helg under prova på roliga och lärorika aktiviteter. Vikingaskola anordnas varje lördag och söndag med samling kl. 14.00.

Teman för den närmsta tiden är som följer:

25/6-28/6 Färg och flaggor
2/7-5/7 Arkeologiskola
9/7-12/7 Mytologi
16/7-19/7 Runor
23/7-26/7 Arkeologiskola
30/7-2/8 Hemma hos vikingen
6/8-9/8 Kanma och spinna ull
fredagen den 13/8 Sägsongsavslutning på Vikingens sommarskola

Visningar, skolprogram och hitta till oss

Allt om hur du hittar till oss och våra öppna och bokningsbara visningar finns under Besök Gamla Uppsala.

Under Skolprogram hittar du alla aktiviteter som är anpassade för alltifrån förskolor till gymnasium.