Aktuellt på Gamla Uppsala museum

Här hittar du information om evenemang och annat som händer på Gamla Uppsala museum. Vill du ha ännu mer aktuell information om vad som händer på museet kan du med fördel följa oss på Facebook.

Levande historia och Vendeltida återskapande den 26 maj

På lördag kommer vendeltidssällskapet Uttaharjar till Gamla Uppsala för att visa upp och berätta lite om sina dräkter och sin utrustning. Medlemmarnas dräkter är kopior av fynden från specifika vendeltida gravar från Vendel, Valsgärde och Ultuna.

Uttaharjar vid ett besök i Gamla Uppsala år 2017.Foto: Sabina Larsson (CC BY)

PROGRAM
Vendeltida modevisning kl. 11.00.

Föredrag: ”Levande historia och Vendeltida återskapande. Hjälmar och vapen från Vendeltid” med start kl. 14.00
Jonas Lyckman om Vendel 1, ca 10 minuter
Christofer Adolfsson om Valsgärde 6, ca 10 minuter
Thomas Cederroth om Valsgärde 8, ca 10 minuter
Christian Gill om Ultunagravarna, ca 10 minuter

Evenemanget ingår i ordinarie inträde, vilket är 80:- för vuxna. Har du löst biljett tidigare i år visar du bara upp den i kassan och kommer då in gratis.

Historisk kampsport på Gamla Uppsala museum den 27 maj

Nyfiken på att lära dig allt om HEMA? Eller åtminstone vad det står för? Då ska du ta dig till Gamla Uppsala museum på söndag, då vi har Uppsala Historiska Fäktskola på besök. De utövar HEMA, eller Historisk Europeisk stridskonst, vilken blandar kampsport med historiska efterforskningar. De kommer att både berätta om och visa upp olika historiska vapen och stridstekniker.

Uppsala historiska fäktskola på besök i Gamla Uppsala år 2017.Foto: Sabina Larsson (CC BY)

PROGRAM (ungefärliga tider)
12.00-13.30: Vapenvisning och sparring.
13.30-14.00: Paus och diskussion
14.00-15.30: Vapenvisning och sparring.
15.30-16.00: Diskussion

Evenemanget ingår i ordinarie inträde, vilket är 80:- för vuxna. Har du löst biljett tidigare i år visar du bara upp den i kassan och kommer då in gratis.

Upplev Gamla Uppsalas storhetstid med hjälp av VR-teknik

Kungshögarna är bara en del av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna.

Men det som varit borta är nu tillbaka. Följ med till en tid då Gamla Uppsala var nytt! Sätt på dig VR-masken och vandra omkring i Gamla Uppsala en sommardag år 650 e. Kr. Kliv in i härskarnas hall och hälsa på sveadrottningen, gå utmed stolpmonumentet, se ut över betesmarker, klättra upp på kungshögarna och sök dig in i Östhögens inre. Det är tidernas upplevelse!

Kika in för att få en första titt…

Virtual reality börjar komma allt mer i spelvärlden och nu har den blivit en del av det pedagogiska lärandet på Gamla Uppsala museum.

– Det här är ett helt nytt sätt att förmedla vetenskapliga rön. Vår VR-satsning ger alla besökare full tillgänglighet till de arkeologiska upptäckterna i Gamla Uppsala, oavsett språkförståelse eller mobilitet. Det är den häftigaste upplevelse jag varit med om, det är faktiskt som att göra en tidsresa på riktigt, säger Linda Klementsson, platschef på Gamla Uppsala museum.

Den tredimensionella världen har tagits fram av Disir Production i samarbete mellan arkeologer och spelutvecklare.

– 3D-tekniken ställer oss forskare inför mängder av nya spännande problem, utöver de rent arkeologiska. När vi samarbetat med kompetenta spelutvecklare måste vi tänka på alla aspekter av en forntida värld: från vilka blommor som växte till hur husens tak såg ut och färgen på djurens päls, säger John Ljungkvist, docent vid Uppsala universitet och en av Disir Productions grundare.

VR-pass bokas på plats i museet och kostar inget extra när det görs vid de tillfällen då museet tillgängliggör detta. Detta är i nuläget kl. 13.00-15.30 på vardagar och helger 10.00-15.30, med reservation för till exempel personalbrist. Observera att helgen den 19-20 går det inte att boka VR-pass eftersom vi istället har föredrag. Bokning övrig tid är möjlig, men debiteras som privat visning. Läs mer om upplevelsen och hur du bokar här eller se video från den här.

Kommande evenemang

5 maj: Ulls Vikingar
26 maj: Vendeltidssällskapet Uttaharjar.
27 maj: HEMA stridskonst.
2 juni: Virtuell museinatt och historiequiz i Gamla Uppsala (Museinatten 2018)
6 juni: Hantverksdag
10 juni: Långsbågsdag med Sagittarii Holmiae

Hantverksfika

Sista onsdagen varje månad är det hantverksfika mellan klockan 16 och 20. 

OBS! Maj månads Hantverksfika kommer flyttas till annat datum, mer info kommer!

Då kan alla som är intresserade av olika typer av hantverk med historisk förankring träffas och lära av varandra. Vi hoppas att det kommer bli en trevlig och inspirerande vardagstradition både för dig som är nybörjare och för veteraner!

Fokus ligger på olika teman kring historiskt hantverk och ambitionsnivån ligger på ”glad amatör”. Ibland kanske vi behandlar ett tema mer teoretiskt, ibland håller vi i personalen en praktiskt demonstration av något som vi kan. Ta gärna med egna hantverksprojekt som du jobbar med, oavsett om de har med temat att göra eller inte.

Du som brinner för något särskilt hantverk uppmuntras också att ta plats och visa hur det går till!

Vikingaskola

I vår vikingaskola kan du varje helg under prova på roliga och lärorika aktiviteter. Vikingaskola anordnas varje lördag och söndag med samling kl. 14.00.

Teman för den närmsta tiden är som följer:

  • 14-15 april: Tillverka jongleringsbollar
  • 21-22 april: Så din egen bondböna
  • 28-29 april: Tova med ull och såpa
  • 5-6 ma: Kamma och spinna ull
  • 12-13 maj: Bygg en drake
  • 19-20 maj: Runstensjakt i Gamla Uppsala

Visningar, skolprogram och hitta till oss

Allt om hur du hittar till oss och våra öppna och bokningsbara visningar finns under Besök Gamla Uppsala.

Under Skolprogram hittar du alla aktiviteter som är anpassade för alltifrån förskolor till gymnasium.