Foto: Anna Rasmusson (CC BY)

Aktuellt på Gamla Uppsala museum

Här hittar du information om evenemang och annat som händer på Gamla Uppsala museum. Vill du ha ännu mer aktuell information om vad som händer på museet kan du med fördel följa oss på Facebook.

Stängt på museet den 19 november

Den 19 november kommer Gamla Uppsala museum vara stängt för personalutbildning. Vi tackar för er förståelse och hälsar er varmt välkomna en annan dag!

VR-tider under höst och vinter

Virtual Reality-pass finns att boka vardagar 14.00-15.30 och helger 12.00-13.00. Pass bokas på plats samma dag och ingår då i ordinarie inträdespris. Bokningar övrig tid sker via telefon eller e-post och debiteras då som privat visning. Läs mer om vår VR-upplevelse här nedan. Observera att VR-upplevelsen kommer att vara stängd under höstlovet v. 44 samt den 11 november. 

Höstens föreläsningar på Gamla Uppsala museum

Föreläsning 11 oktober: Bronsålderns Håga och Vikingatidens kung Björn

Det blir fokus på Hågahögen när professor Anders Kaliff och docent Terje Østigård, föreläser på museet. Hågahögen är inte bara Sveriges guldrikaste bronsåldersgrav, utan har även gett upphov till olika myter och tolkningar långt efter den uppfördes, något som föreläsarna tar i upp i sin nya bok.

Föreläsning 15 November: Fimbulvintern

Professor emeritus Bo Gräslund föreläser på museet för andra gången i höst, den här gången om mytologins Fimbulvinter och huruvida den kan kopplas till en verklig klimatkatastrof som inträffade på 500-talet e. Kr.

Föreläsning 29 november: Stolpraden ur ett religionshistoriskt perspektiv

De senaste årens arkeologiska upptäckter i Gamla Uppsala har väckt stor nyfikenhet hos många, men inget så mycket som de långa rader med stolphål som hittades i samband med utgrävningarna för Ostkustbanan. Nu kan vi belysa dem ur en ny synvinkel när professor Olof Sundqvist kommer hit och tar sig an stolpraden ur ett religionshistoriskt perspektiv.

Upplev Gamla Uppsalas storhetstid med hjälp av VR-teknik

Kungshögarna är bara en del av den storslagna miljö som en gång fanns i Gamla Uppsala för omkring 1400 år sedan. Den 600 kvadratmeter stora hallbyggnaden är försvunnen, liksom de två kilometerlånga stolpraderna och de många gårdarna.

Men det som varit borta är nu tillbaka. Följ med till en tid då Gamla Uppsala var nytt! Sätt på dig VR-masken och vandra omkring i Gamla Uppsala en sommardag år 650 e. Kr. Kliv in i härskarnas hall och hälsa på sveadrottningen, gå utmed stolpmonumentet, se ut över betesmarker, klättra upp på kungshögarna och sök dig in i Östhögens inre. Det är tidernas upplevelse!

Kika in för att få en första titt…

Virtual reality börjar komma allt mer i spelvärlden och nu har den blivit en del av det pedagogiska lärandet på Gamla Uppsala museum.

– Det här är ett helt nytt sätt att förmedla vetenskapliga rön. Vår VR-satsning ger alla besökare full tillgänglighet till de arkeologiska upptäckterna i Gamla Uppsala, oavsett språkförståelse eller mobilitet. Det är den häftigaste upplevelse jag varit med om, det är faktiskt som att göra en tidsresa på riktigt, säger Linda Klementsson, platschef på Gamla Uppsala museum.

Den tredimensionella världen har tagits fram av Disir Production i samarbete mellan arkeologer och spelutvecklare.

– 3D-tekniken ställer oss forskare inför mängder av nya spännande problem, utöver de rent arkeologiska. När vi samarbetat med kompetenta spelutvecklare måste vi tänka på alla aspekter av en forntida värld: från vilka blommor som växte till hur husens tak såg ut och färgen på djurens päls, säger John Ljungkvist, docent vid Uppsala universitet och en av Disir Productions grundare.

VR-pass bokas på plats i museet och kostar inget extra när det görs vid de tillfällen då museet tillgängliggör detta. Bokning övrig tid är möjlig, men debiteras som privat visning. Läs mer om upplevelsen och hur du bokar här eller se video från den här.

Hantverksfika

Sista onsdagen varje månad är det hantverksfika mellan klockan 16 och 20. 

Då kan alla som är intresserade av olika typer av hantverk med historisk förankring träffas och lära av varandra. Vi hoppas att det kommer bli en trevlig och inspirerande vardagstradition både för dig som är nybörjare och för veteraner!

Fokus ligger på olika teman kring historiskt hantverk och ambitionsnivån ligger på ”glad amatör”. Ibland kanske vi behandlar ett tema mer teoretiskt, ibland håller vi i personalen en praktiskt demonstration av något som vi kan. Ta gärna med egna hantverksprojekt som du jobbar med, oavsett om de har med temat att göra eller inte.

Du som brinner för något särskilt hantverk uppmuntras också att ta plats och visa hur det går till!

Vikingaskola

I vår vikingaskola kan du varje helg under prova på roliga och lärorika aktiviteter. Vikingaskola anordnas varje lördag och söndag med samling kl. 14.00.

Teman för hösten är som följer:

25-26 augusti: Arkeologiskola
1-2 september: Kämpalekar
8-9 september: Arkeologiskola
15-16 september: Kämpalekar
22-23 september: Arkeologiskola
29-30 september: Kämpalekar
6-7 oktober: Höstlöv
13-14 oktober: Vikingaläger
20-21 oktober: Monster
27-28 oktober: Höstlov, se separat program
3-4 november:  Höstlov, se separat program
10-11 november: I vikingens garderob
17-18 november: runor
25 november: Julgransprydnader
1-2 december:  Julgransprydnader
8-9 december: Pysselbord
15-16 december: Julklappsverkstad
22-23 december, se separat program

 

Visningar, skolprogram och hitta till oss

Allt om hur du hittar till oss och våra öppna och bokningsbara visningar finns under Besök Gamla Uppsala.

Under Skolprogram hittar du alla aktiviteter som är anpassade för alltifrån förskolor till gymnasium.