I skolprogrammet "Arkeolog för en dag" får eleverna prova på att gräva efter häftiga fynd.Foto: (CC BY)

Skolprogram

Gamla Uppsala museum erbjuder ett rikt utbud av aktiviteter för skolor – från förskola till gymnasium. Alla våra program är helt gratis för skolgrupper!

Gamla Uppsala är ett fantastiskt utflyktsmål och museet erbjuder skolprogram året runt. Följ med upp på en av de tre sägenomspunna kungshögarna, bli järnåldersmänniska, tänk dig in i religionsskiftet eller tävla i vikingatida kämpalekar. Boka ett besök på museet, ät medhavd matsäck i det vackra fornlämningsområdet och njut av vår miljö.

Här hittar du alla skolprogram och hur du bokar. Om du behöver ställa in ett bokat skolbesök behöver vi veta detta senast dagen före visningen.

Så bokar du

Du förbokar skolvisningar genom vårt bokningsformulär. Efter bokning skickar vi alltid ut en bekräftelse per post eller e-post. Vid kort varsel går det även bra att ringa vår bokningstelefon på 018-23 93 12.

Tänk på att vi inte har möjlighet att låta skolklasser äta lunch inomhus, utan matsäcken får istället ätas ute i fornlämningsområdet.

Våra skolprogram

Här hittar du alla de program som vi erbjuder för olika årskurser inom förskolor, grundskolor och gymnasium. För grupper eller elever med särskilda behov kan vi även anpassa våra visningar och pedagogiska program. Prata med oss redan vid bokningen så att vi gemensamt kan komma fram till en lösning som gör ert besök både lärorikt och minnesvärt för gruppen.

På upptäcktsfärd i Gamla Uppsala (förskola – åk. 1)

Vi erbjuder förskole- och lågstadieelever ett roligt och lärorikt besök. Tillsammans med museipedagogen besöker gruppen ”kungens hall”. Vi undersöker hur man levde förr. Vad åt man? Hur bodde man? Vi provar ringbrynja och smakar på ”vikingagodis”.
Ca 60 min. Max 15 elever.

Att leva som en viking – en visning om vikingatiden (åk. 1 – 6)

Hur var livet på vikingatiden? Vad åt man? Hur var man klädd? Vilka gudar dyrkade man? Hur såg båtarna ut och vart reste man? Tillsammans med museipedagogen dyker vi in i vikingarnas värld och gör dessutom ett besök i den vikingatida bostaden. Ca 60 min. Max 30 elever.

I järnåldersmänniskornas fotspår – en interaktiv visning (åk. 3 – 5)

Hur levde människorna i Gamla Uppsala för 1500 år sedan? Vilka bodde i byn och hur livnärde de sig? Följ med på en interaktiv visning där eleverna tillsammans med museipedagogen väcker forntiden till liv. Eleverna tilldelas roller och får klä sig i mantlar för att på ett lekfullt sätt närma sig livet under järnåldern. Ca 60 min. Max 30 elever.

Bli arkeolog för en dag – interaktiv workshop (åk. 3-6)

Eleverna får tillsammans lära sig hur det är att arbeta som fältarkeolog. Efter en introduktion på museet ger vi oss ut och provar på att gräva i preparerade lådor. Besöket avslutas med att vi tittar på och pratar om fynden vi hittat. OBS! Utomhus,går endast att boka från början av maj till veckan innan kulturlovet. Ca 60 – 90  min. Max 30 elever.

Arkeologi – en sann historia? (åk. 5 – gymnasiet)

Hur skapas historia? Följ med på en källkritisk resa där vi granskar hur Gamla Uppsalas historia har utformats, vilka källor som finns, hur dessa kan användas och tolkas. Genom workshopen får eleverna lära sig hur arkeologer jobbar och se hur de föremål som plockas upp ur marken kan se ut.
Ca 60 min. (alt. 90 min. inkl. workshop). Max 30 elever.

Vems historia? – en källkritisk workshop (åk.7 – gymnasiet)

Eleverna får en introduktion i vad källkritik innebär och får sedan arbeta i grupper. Varje grupp arbetar med ett tema med koppling till Gamla Uppsala och dess historia. Med museipedagogens stöd besvarar gruppen några diskussionsfrågor och övningen avslutas sedan med en kortare genomgång av alla gruppers resultat. Ca 90 min. Max 30 elever.

Från en tro till en annan (åk. 7 – gymnasiet)

Vi belyser Gamla Uppsala utifrån ett religionshistoriskt perspektiv. Vilka gudar dyrkades här under vikingatiden? Vilka myter berättades? Hur gick religionsskiftet till? En spännande visning om fornnordisk mytologi och kristendom. Ca 60 min. Max 30 elever.

Historien om Gamla Uppsala – visning av museets utställning (åk. 7 – gymnasiet)

Följ med museipedagogen genom basutställningen. Vi tittar på de fantastiska fynden från bland annat kungshögarna och lär oss mer om Gamla Uppsalas långa och spännande historia. Ca 50 min. Max 30 elever.

Kämpalekar

Skjut pilbåge, tävla i dragkamp, spring snabbt och klura på svåra uppgifter. Klassen delas in i grupper och får prova på vikingatida lekar tillsammans med museipedagogen. I programmet ingår dessutom en visning av museiutställningen.

Den här aktiviteten hålls utomhus och går att boka från början av maj till veckan innan kulturlovet. (Vår pilbågsutrustning är regnkänslig, så vid riktigt blött väder byter vi ut till en annan aktivitet.) Ca 120 min. Max 30 elever.