I skolprogrammet "Arkeolog för en dag" får eleverna prova på att gräva efter häftiga fynd. Foto: ( CC BY)

Skolprogram

Gamla Uppsala museum erbjuder ett rikt utbud av aktiviteter för skolor – från förskola till gymnasium. Alla våra program är helt gratis för skolgrupper!

Angående COVID-19

Med anledning av risken för smitta har museet stängt åtminstone april ut och tar inte emot grupper. Vi arbetar därför aktivt med att försöka hitta sätt att vara en resurs för skolorna på distans. Kontakta oss gärna på gamlauppsala@raa.se för att diskutera vad vi kan erbjuda er klass. Vårt program om källkritik har vi till exempel gjort en digital version av som går bra att göra på egen hand. Ni kan också boka visning med en av våra museipedagoger via videolänk. Vi kan i nuläget erbjuda anpassade versioner av följande visningar: På upptäcktsfärd i Gamla Uppsala, Att leva som en viking, I järnåldersmänniskornas fotspår, Bli arkeolog för en dag, Arkeologi – en sann historia?, Vems historia? – en källkritisk workshop , Från en tro till en annan, Historien om Gamla Uppsala. Det går bra att boka via vårt vanliga bokningsformulär, skriv gärna om ni vill använda Teams, Zoom eller Skype.

För skolor

Gamla Uppsala är ett fantastiskt utflyktsmål och museet erbjuder skolprogram året runt. Följ med upp på en av de tre sägenomspunna kungshögarna, bli järnåldersmänniska, tänk dig in i religionsskiftet eller tävla i vikingatida kämpalekar. Boka ett besök på museet, ät medhavd matsäck i det vackra fornlämningsområdet och njut av vår miljö.

Här hittar du alla skolprogram och hur du bokar. Om du behöver ställa in ett bokat skolbesök behöver vi veta detta senast dagen före visningen.

Så bokar du

Du förbokar skolvisningar genom vårt bokningsformulär. Efter bokning skickar vi alltid ut en bekräftelse per post eller e-post, observera att din bokning är giltig först när vi bekräftat den. Vid kort varsel går det även bra att ringa vår bokningstelefon på 018-23 93 12.

Tänk på att vi inte har möjlighet att låta skolklasser äta lunch inomhus, utan matsäcken får istället ätas ute i fornlämningsområdet.

Våra skolprogram

Här hittar du alla de program som vi erbjuder för olika årskurser inom förskolor, grundskolor och gymnasium. För grupper eller elever med särskilda behov kan vi även anpassa våra visningar och pedagogiska program. Prata med oss redan vid bokningen så att vi gemensamt kan komma fram till en lösning som gör ert besök både lärorikt och minnesvärt för gruppen.

På upptäcktsfärd i Gamla Uppsala (förskola – åk. 1)

Vi erbjuder förskole- och lågstadieelever ett roligt och lärorikt besök. Tillsammans med museipedagogen besöker gruppen ”kungens hall”. Vi undersöker hur man levde förr. Vad åt man? Hur bodde man? En stor del av visningen utspelar sig i vår vikingahall.
Ca 60 min. Max 15 elever.

Att leva som en viking – en visning om vikingatiden (åk. 1 – 6)

Hur var livet på vikingatiden? Vad åt man? Hur var man klädd? Vilka gudar dyrkade man? Hur såg båtarna ut och vart reste man? Tillsammans med museipedagogen dyker vi in i vikingarnas värld och gör dessutom ett besök i den vikingatida bostaden. Ca 60 min. Max 30 elever. Nytt för 2019 är att du också kan boka en virtuell visning (se nedan) som påbyggnad till programmet, programmet blir då ca 30 minuter längre. Om du skickar bokningsförfrågan via vårt formulär behöver du ange i övrigt-rutan att du vill ha påbyggnad.

I järnåldersmänniskornas fotspår – en interaktiv visning (åk. 3 – 5)

Hur levde människorna i Gamla Uppsala för 1500 år sedan? Vilka bodde i byn och hur livnärde de sig? Följ med på en interaktiv visning där eleverna tillsammans med museipedagogen väcker forntiden till liv. Eleverna tilldelas roller och får klä sig i mantlar för att på ett lekfullt sätt närma sig livet under järnåldern. Ca 60 min. Max 30 elever. Nytt för 2019 är att du också kan boka en virtuell visning (se nedan) som påbyggnad till programmet, programmet blir då ca 30 minuter längre. Om du skickar bokningsförfrågan via vårt formulär behöver du ange i övrigt-rutan att du vill ha påbyggnad.

Bli arkeolog för en dag – interaktiv workshop (åk. 3-6)

Eleverna får tillsammans lära sig hur det är att arbeta som fältarkeolog. Efter en introduktion på museet ger vi oss ut och provar på att gräva i preparerade lådor. Besöket avslutas med att vi tittar på och pratar om fynden vi hittat. OBS! Utomhus,går endast att boka från början av maj till veckan innan kulturlovet. Ca 60 – 90  min. Max 30 elever.

NYTT! Bland kungar och trälar – En virtuell tidsresa i Gamla Uppsala (åk. 3-gymnasiet)

I programmet ingår en virtuell visning av Gamla Uppsala ca år 650 e. Kr. Detta innebär att vi på storbildsskärm tar upp en virtuell version av järnålderns Gamla Uppsala, som vi tar oss runt i med hjälp av en kontroll, samtidigt som vi berättar. Fokus ligger på hur förutsättningarna var för människorna och hur landskapet såg ut och användes. Vi tittar bland annat på hur människor ur olika samhällsklasser bodde, pratar om hur familjer och könsroller, tittar på tingsplatsen där man träffades för att fatta beslut och på hur de begravningsceremonier gick till som ledde till att de stora gravhögarna byggdes. Därefter fortsätter visningen i utställningen där vi tittar på föremål som knyter an till visningens första del. Ca 50 min. Max 30 elever. Den virtuella delen av visningen går också att boka som en 30-minuters påbyggnad till våra program ”I järnåldersmänniskornas fotspår” och ”Att leva som en viking”.

Arkeologi – en sann historia? (åk. 5 – gymnasiet)

Hur skapas historia? Följ med på en källkritisk resa där vi granskar hur Gamla Uppsalas historia har utformats, vilka källor som finns, hur dessa kan användas och tolkas. Genom workshopen får eleverna lära sig hur arkeologer jobbar och se hur de föremål som plockas upp ur marken kan se ut.
Ca 60 min. (alt. 90 min. inkl. workshop). Max 30 elever.

Vems historia? – en källkritisk workshop (åk.7 – gymnasiet)

Eleverna får en introduktion i vad källkritik innebär och får sedan arbeta i grupper. Varje grupp arbetar med ett tema med koppling till Gamla Uppsala och dess historia. Med museipedagogens stöd besvarar gruppen några diskussionsfrågor och övningen avslutas sedan med en kortare genomgång av alla gruppers resultat. Ca 90 min. Max 30 elever.

Från en tro till en annan (åk. 7 – gymnasiet)

Vi belyser Gamla Uppsala utifrån ett religionshistoriskt perspektiv. Vilka gudar dyrkades här under vikingatiden? Vilka myter berättades? Hur gick religionsskiftet till? En spännande visning om fornnordisk mytologi och kristendom. Ca 60 min. Max 30 elever.

Historien om Gamla Uppsala – visning av museets utställning (åk. 7 – gymnasiet)

Följ med museipedagogen genom basutställningen. Vi tittar på de fantastiska fynden från bland annat kungshögarna och lär oss mer om Gamla Uppsalas långa och spännande historia. Ca 50 min. Max 30 elever.

Kämpalekar

Skjut pilbåge, tävla i dragkamp, spring snabbt och klura på svåra uppgifter. Klassen delas in i grupper och får prova på vikingatida lekar tillsammans med museipedagogen. I programmet ingår dessutom en visning av museiutställningen.

Den här aktiviteten hålls utomhus och går att boka från början av maj till veckan innan kulturlovet. (Vår pilbågsutrustning är regnkänslig, så vid riktigt blött väder byter vi ut till en annan aktivitet.) Ca 60 min. Kan även kombineras med en åldersanpassad visning av museet, programmet tar du ca 120 minuter totalt, ange i så fall detta när du bokar.. Max 30 elever.