
Webbresurser för skolor
Här samlar vi webbresurser för skolor om Glimmingehus. Materialet kan användas som förberedelse eller efterarbete i klassrummet, i samband med ett besök på Glimmingehus. Resurserna kan givetvis också fritt användas för de skolor som inte har möjlighet att göra ett besök på Glimmingehus.
Historielektioner om Glimmingehus på Sveriges historia
På Sveriges historia hittar du förslag på lektionsupplägg, som tar sin utgångspunkt från Glimmingehus spännande historia. En av lektionerna handlar om en stor stentavla som finns bevarad ovanför ingången till borgen. Stentavlan har en massa spännande kunskap att ge oss – som hur personerna bakom Glimmingehus ville berätta om sig själva, hur livsvillkoren varierat för människorna på platsen, samt om vilka kontakter de hade i Norden och Europa. En annan lektion tar sin utgångspunkt från en bevarad bröllopsinbjudan. Två av Jens och Margaretas döttrar skulle gifta sig och bröllopsinbjudningar skulle skickas. Lektionen handlar om hur man skrev och skickade brev på medeltiden. Sveriges historia är en digital undervisningsresurs för alla Sveriges skolor. Här kan lärare hitta inspiration till historielektioner och elever få tillgång till material som utgår från historiska föremål.
Introduktionsfilm om Glimmingehus
Ta också del av vår introduktionsfilm om Glimmingehus. Filmen ger en sammanfattning av platsens historia och sätter in den i sitt sammanhang. Filmen hittar du här.
Lärarhandledning om Glimmingehus
Om du som lärare vill läsa på om borgen på Glimmingehus, så hittar du här en detaljerad lärarhandledning. I handledningen finns också förslag på frågor, som eleverna kan arbeta med inför ett besök på Glimmingehus eller i samband med att ni läser om medeltiden.
- Nihlén, Fredrik, Glimmingehus – Vardagslivet i en adelsborg från medeltiden, 2020.
Litteraturtips om Glimmingehus
- Nilsson, Sten Åke, Glimmingehus 500 år, Lund 1999
- Wallin, Curt, Sägner kring Glimmingehus, Ystad 1952
- Ödman, Anders, Glimmingehus, Svenska kulturminnen 7, Stockholm 2000
Lättläst om Glimmingehus
Här hittar du en lättläst text om borgen på Glimmingehus. I Lättläst om Glimmingehus kan du gå på tur i borgen med hjälp av bilder och lättläst text.
Ämnesguide om Glimmingehus
För den lärare eller elev som ytterligare vill går på djupet så har vi också ämnesguide Glimmingehus. Där har vi samlat en mängd olika källmaterial om Glimmingehus. Allt från litteratur, bilder och kartor till filmer, arkivmaterial och arkeologisk dokumentation. Perfekt ställe att besöka för de lite äldre eleverna som vill skriva en uppsats om Glimmingehus!
Ordlista för borgvisningar
När det gäller ordval anpassar vi oss självklart efter gruppens ålder och språkkunskaper. Målet är att så långt som möjligt förklara svåra ord, när sådana används. Vill du ändå förbereda eleverna kan du här hitta en ordlista. Sammanställningen är en lista över ord som används av vår personal, i samband med guidade turer i borgen. Alla dessa ord används självklart inte under en och samma visning.
3D-modell av borgen
På vår hemsida hittar du vår nya 3D-modell av borgen på Glimmingehus. Här kan du och dina elever besöka alla rum och våningar och upptäcka alla spännande detaljer i borgen. Modellen finns i två versioner. En version passar de lite äldre eleverna där man kan ta del av detaljerade beskrivningar i form av text och bild. En annan version passar bättre för de yngre eleverna, med lite mer lekfulla berättelser. Här kan man följa med på en guidning med hjälp av borgens egen slottskatt Jöns Lejontand af Glimmersvans.
Filmer om Glimmingehus
I samband med att vi erbjuder skolorna möjligheten att boka en livesändning, så har vi tagit fram en rad filmer för skolor som berättar om medeltida vardagsliv och Glimmingehus historia. Filmernas teman har koppling till läroplanen och handlar exempelvis om livsvillkor, religion och historiska källor. Filmerna visar er allt från kök och frustuga till toaletterna och festvåningen. Vem åt vad, hur straffades man och hur funkade alla fällorna?
Här hittar du länkar till filmerna:
- Himmel och helvete – om religion.
- Hur vet vi detta? Om källkritik och historiska källor.
- Om makt – Borgstugan.
- Medeltida hygien – hemlighus i herregemaket.
- Kanoner och kokande olja – om försvaret
- Mat, lön och arbete – om levnadsvillkor för vanligt folk.
I filmerna förekommer det en del svåra ord. En del av dessa finns förklarade i filmerna. Andra ord är inte förklarade och finns därför samlade här i en ordlista. Titta gärna på dessa ord innan ni tar del av filmerna.
Väsen och folktro
Folktro och berättelser om väsen är en pedagogisk resurs som kan fylla många olika funktioner i skolundervisningen. Exempelvis är de ett spännande verktyg att använda sig av för att sätta in eleverna i den lokala ortens landskap, geografi och historia. De kan också fylla viktiga funktioner till skrivande och skapande av olika slag och de är som gjorda för ämnesöverskridande projekt. I samband med en utställning om oknytt och väsen tog vi fram ett så kallat Väsenkort för eget skapande. Skriv gärna ut vårt väsenkort och låt eleverna skapa egna väsen. Lämpar sig bäst i A3-storlek.