Scen ur kommande skolfilm om vardagens villkor. (CC BY)

Livesändning för skolor

Nu finns det möjlighet för dig och din klass att boka en livesändning med oss. Sändningen handlar om vardagsliv och livsvillkor under medeltiden och Glimmingehus historia.

Här kan du och din klass komma i direktkontakt med oss på Glimmingehus under bokad tid. Under sändningen tar vi del av borgens historia och hur vardagsliv och livsvillkor såg ut under medeltiden. Vem åt vad, hur gick ett toalettbesök till och hur funkade alla fällorna i borgen? Under livesändningen visar vi bland annat filmer med olika teman, kopplade till grundskolans läroplan och handlar exempelvis om livsvillkor, religion och historiska källor.

Upplägg av livesändningen

Livesändningen leds av en av våra pedagoger. Det hela startar med att vi tar del av Glimmingehus historia med hjälp av en 3D-modell av borgen. Sedan tittar vi på filmer som ger eleverna en inblick i det medeltida vardagslivet. Efter varje film svarar vi på elevernas frågor kring filmtemat och vi ställer också frågor till er. Slutligen avslutas sändningen med en frågestund där eleverna kan ställa allmänna frågor om medeltiden. Denna frågestund kan också ersättas av ytterligare en film.

Livesändningen sker via det digitala verktyget Zoom, är kostnadsfri och pågår under 60 minuter.

Filmer

I samband med en bokning av livesändning kan du och din klass välja ut två filmer, som ni tycker är spännande. Det finns sammanlagt sex filmer att välja bland. De utvalda filmerna tittar vi på under livesändningen. Alla filmerna är givetvis fria att använda i skolundervisningen, även om inte en livesändning har bokats.

För medeltidens människor på Glimmingehus var himmel och helvete fullständiga verkligheter. I borgens frustuga tittar vi på spår efter deras tro!

Hur kan vi veta det vi vet om Glimmingehus? Varifrån kommer kunskapen? I den här filmen får du veta om de historiska källor som ligger till grund för detta.

Den pampiga borgstugan kan ha haft flera funktioner – kanske inte alla så trevliga.

Hur gjorde medeltidens människor när de skulle uträtta sina behov? Hur höll de sig rena och vad hade man för syn på just detta?

Vad väntade den som vågade anfalla Jens Holgersens mäktiga borg? I den här filmen så får du veta allt om försvaret på Glimmingehus!

Hur var det att arbeta på Glimmingehus för Jens Holgersen och Margareta Trolle? Vad fick man i lön och mat och vilka sysslor utförde man? I den här filmen får du veta allt om villkoren för tjänstefolket på platsen.

Förberedelser inför livesändningen

Inför frågestunden, som ingår i sändningen, förbereder ni ett antal allmänna frågor om medeltiden. Gärna frågor som berör vardagsliv och livsvillkor för barn, män och kvinnor. Vi svarar på så många frågor som tiden räcker till för. Tänk på så att inte alla elever ställer frågor av samma typ. Ett tips är att ni i förväg tittar på vår introduktionsfilm om Glimmingehus. Filmen ger en sammanfattning av platsens historia och sätter in den i sitt sammanhang. Filmen hittar du här.

Bokning och information

Du kan boka en livesändning här. Meddela oss gärna i samband med din bokning om du har specialönskemål angående exempelvis antalet filmer och sändningens längd. För mer information om våra livesändningar, ring 072-702 59 90 eller maila glimmingehus@raa.se