Tidsresor

Följ med på en spännande resa i tiden på Glimmingehus! Till hösten 2020 fortsätter vi med vår tidsresa Skiftedagen på Stora Glimminge. En dag där elever och lärare får agera tjänstefolk på Glimminge år 1507.

Skiftedagen på Stora Glimminge 1507

Med utgångspunkt från historia, lek, fantasi och upplevelser reser vi tillsammans tillbaka till det tidiga 1500-talet på Glimmingehus. I vår tidsresa reser vi till år 1507 och hamnar mitt i vardagen för tjänstefolket. Det är skiftedag på adelsgården Stora Glimminge och den sex månaders långa arbetsterminen är över. Nu ska folk äntligen få betalt för månader av arbetsinsatser. Dessutom blir det några dagars ledighet och det måste man ju fira.

Alla får roller, namn och arbetsuppgifter

Under tidsresan får elever, lärare och andra medföljande vuxna agera tjänstefolk en dag på Glimminge 1507. Arbetsuppgifterna är många. Herr Jens mak ska städas, dagvarden förberedas, skorna ska lagas, kläderna ska tvättas, borgen ska vaktas och borden ska dukas. Alla får en roll med namn, yrke, arbetsuppgifter och social tillhörighet.

Syfte

Syftet med tidsresan är att ge eleverna, genom egna upplevelser, en insikt i hur vardagslivet och livsvillkoren kunde se ut för barn, kvinnor och män på en medeltida adelsgård. Genom sysslor och i möten mellan olika rollgestalter vill vi också ge eleverna en inblick i medeltidens sociala struktur.

Målgrupp: årskurs 4–6
Tid: 3 timmar plus förbesök i klassrummet
Period: 14 september–9 oktober 2020
Kostnad: 200 kronor per elev (minst 20 betalande)

Relaterade dokument (1)
  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Besöksmål