Tips för dig som är arrangör

Bjud in allmänheten till kulturhistoriskt intressanta byggnader, miljöer och andra lämningar, sprid berättelser och historier om händelser, människor och traditioner.  Här hittar du tips för dig som är arrangör.

Kulturarvsdagarna ska bidra till att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. Alla, såväl företag, organisationer, föreningar som privatpersoner, är välkomna att anmäla aktiviteter. Det ska helst vara fritt inträde till de miljöer som ni väljer att lyfta fram. Ordinarie entréavgifter kan dock tas ut. Tider för aktiviteter, guidade turer, föreläsningar och andra programpunkter bestämmer ni själva inom ramen Kulturarvsdagen.

Några tips på aktiviteter du kan arrangera:

 • Ordna utflykter; rundvandringar, bussturer, cykelturer, ridturer eller kanske en picnick?
 • Guidningar och/eller visningar av intressanta kulturmiljöer eller kulturhistoriska byggnader
 • Berätta sagor, sägner eller andra historiska platser knutna till platsen
 • Visa en utställning eller varför inte visa ett teaterstycke, eller lustspel kring temat
 • Ordna en marknad eller skördefest
 • Bjud in intressanta föreläsare eller skapa en berättarafton där alla får komma till tals
 • Håll ”Öppet hus” eller varför inte ”Öppen trädgård”
 • Glöm heller inte barn och unga – ordna gärna särskilda programpunkter för dem. Eller gör ett helt eget program se ”Lilla Kulturarvsdagen”.
 • Kombinera aktiviteterna med tävlingar. Gör en tipspromenad, eller varför inte anordna en fototävling på Instagram.
 • Uppmana alla som besöker er att tipsa om arrangemanget på Facebook eller att twittra med hashtag #kulturarvsdagen.
 • Arrangera ”Instawalks” där deltagarna fotograferar sin promenad och lägger upp bilderna på Instagram. Glöm inte att uppmana till att tagga bilderna med #kulturarvsdagen..Samverka med andra på orten, i kommunen eller i regionen.
 • Starta en studiecirkel kring temat.
 • Varför inte ta chansen att skapa eller delta i gränsöverskridande arrangemang med våra grannar i Europa. Andra länders arrangemang och datum hittar du på www.europeanheritagedays.com.

Följ årets tema

Arrangemangen ska vara öppna för alla och gärna knyta an till årets tema. Vi följer det övergripande europeiska temat som varierar år från år. Kommande teman:
2019: ”Arts and Entertainment”
2020: ”Heritage and Education”
2021: ”Inclusive Heritage”

Sveriges Hembygdsförbund och dess medlemmar har god erfarenhet av att arrangera kulturarvsdagar. Vi samverkar även med Arbetslivsmuseernas samarbetsråd, ArbetSam. Om du behöver hjälp med idéer på årets tema – tveka inte att kontakta någon av dem eller oss.

Lilla Kulturarvsdagen

Låt även barnen upptäcka det fantastiska kulturarvet i Sverige.

Du har möjlighet att använda vinjetten ”Lilla Kulturarvsdagen” till ditt arrangemang om aktiviteterna vänder sig särskilt till barn och ungdomar. Syftet är att uppmuntra barn och unga att inspireras av historien för att kunna påverka kulturmiljön, såväl i dag som i framtiden.

Du som vill anordna ett lokalt arrangemang för Lilla Kulturarvsdagen använder samma anmälningsformulär, men anger särskilt i anmälan att ni har aktiviteter som vänder sig till barn och unga. Det går även bra att både arrangera Lilla Kulturarvsdagen och Kulturarvsdagen.

 

Anmälan

Här hittar du anmälningsformuläret