Murberget i 360 - produktionsbild
Johanna Ulfsdotter, Västernorrlands museum och Oscar Engberg, Riksantikvarieämbetet Foto: (CC BY)

Murberget friluftsmuseum i 360

Här kommer du från och med kl 9.00 den 12 november kunna se en 360-presentation inspelad på Murberget friluftsmuseum, som är en del av Västernorrlands museum. Johanna Ulfsdotter från Västernorrlands museum guidar i området.

Presentationen är en del av Nätverksträff för immersiva medier, som ett test för att visa hur man med enkla medel kan berätta med immersiv teknik/media och för att fundera på när tekniken är användbar och när den kanske är överflödig.

Om du har ett VR-headset, som exempelvis Oculus Quest, så kan du gå in på presentationen via headsetets webbläsare och få en mer omslutande upplevelse. Det fungerar även via webbläsaren eller via telefonen.

Filmen spelades in med Insta360 ONE X2 som kostar ca 4400:- ex moms.
Upplösning är satt till 5.7k och bildfrekvensen 30.

I det översta exemplet nedan har filmklippen lagts in i en virtuell rundtur via mjukvaran Virtual Tour PRO (€500) och under det finns även filmen att se via Youtube. På grund av fel i renderingen (som kördes i natt..) så startar inte den sista filmen i kyrkan i den virtuella rundturen, men den funkar bra via Youtube. Obs missa inte slutet av filmen i kyrkan!!!

Klicka på fyrkanten nere till höger i vardera exempel för att uppleva i fullskärm.
Om du har tillgång till ett VR-headset, t ex Oculus Quest så kan du via headsetets webbläsare gå in på följande adress: https://2a5l.short.gy (som är en “kortlänk” till denna sida). Fokusera/klicka på VR-ikonen i det övre exemplet för att uppleva i 360.
I Youtube-exemplet behöver du först fokusera/klicka på fullskärmsikonen och sen välja VR/360 längst ned i bilden för att upplevelsen ska bli immersiv. Sitt gärna ned för att motverka eventuell yrsel.

Murberget i 360 (som virtuell rundtur)
Murberget i 360 (via Youtube)