Belysning på National Museum i Oman. Foto: ( CC BY)

Belysningsseminarium 17-18 oktober 2019

Med anledning av att ekodesigndirektivet trädde i kraft 2018 står många museer inför eller befinner sig mitt i processen att byta sin belysning.

I samarbete med Jamtli bjuder Riksantikvarieämbetet in till ett seminarium den 17-18 oktober som syftar till att ge svar på frågor kring ljus, gestaltning, armaturer och upphandling med mera. Tillfälle ges att träffa och diskutera ämnet med kollegor i branschen och hur vi i framtiden kan underlätta kunskapsutbyte och nätverkande inom museiteknik.

Plats: Jamtli, Östersund.

Tid: 17/10 kl. 13.00 till 18/10 kl. 14.00.

Kostnad: 600 kr inklusive en lunch, en middag och fika.

Anmälan inklusive eventuella matpreferenser görs innan den 11 oktober till Mona Karlström, Jamtli (mona.karlstrom@jamtli.com). Antalet platser är begränsat, först till kvarn.

Middag (exkl. dryck) på kvällen den 17/10 på restaurang Hov ingår i avgiften. Boende och resa ordnas på egen hand. Mona tipsar gärna om boendealternativ nära Jamtli.

För att kunna göra seminariet och föreläsningarna så relevanta som möjligt behöver vi inputs, frågor och funderingar om belysning från er. Vad är svårt och vad går ni och grunnar på? Dessa och andra funderingar rörande innehåll mejlas till Jesper Cederlund, Riksantikvarieämbetet (jesper.cederlund@raa.se).

I anslutning till pauser med mera, kommer det att finnas några bord tillgängliga för företag att visa produkter anpassade för museer. Är ni ett företag och vill delta? Maila då jesper.cederlund.@raa.se för mer information.

 

PROGRAM

Dag 1: Restaurang Hovs Gillesal, Jamtli

 

12.00 – 12.50    Registrering och mingel på Hov

 

13.00 – 13.25    Välkommen!

Anders de Sinegube från Jamtli och Jesper Cederlund från Riksantikvarieämbetet hälsar välkomna och introducerar seminariet.

 

13.30 – 14.25    Ekodesigndirektivet

Christoffer Silvenius från Energimyndigheten berättar om bakgrunden till ekodesigndirektivet, belysningstester, ny ekodesignförordning, nya krav och kommande utfasningar samt kvalitetskrav på ljuskällor.

 

14.30 – 15.00    Fallstudie: Byta belysning

Anders de Sinegube och ljustekniker Magnus Bohman från Jamtli berättar om hur deras arbete med att byta belysning och styrsystem ser ut, samt om valet av belysning och system i nybyggda Nationalmuseum Jamtli.

 

15.00 – 15.30    Fika Restaurang Hovs Gillesal (kaffe/smörgås)

 

15.30 – 16.45    Belysningsguidning (Byta belysning)

Rundvandring med fokus belysning och styrning på Jamtli samt Nationalmuseum Jamtli.

Här har finns i samma byggnad både 25 år gammal belysningsteknik som av flera anledningar behöver ersättas,

samt modern belysning och styrsystem i Nationalmuseum Jamtli.

 

19.00                 Middag

Träffa kollegor i branschen över middag i Gillesalen på restaurang Hov. Middagen ingår i anmälningsavgiften (exkl. dryck), meddela ev. kostpreferenser senast 4 oktober.

 

Dag 2: Retzogsalen på Jamtli

 

 

09.00 – 09.50    Styrning, teknik, planering och visuell komfort från dåtid till nutid.

Johan Röklander-Lärare ljushögskolan Jönköping Universitet, ljusdesigner och trollkarl.
”Ljus och belysning är upplevelse, information, framtid och hopp. Vi åstadkommer det med teknik och kan bara bli varse det tillsammans med rummets utformning. Jag bjuder på en exposé om vikten av ett holistiskt planeringssätt när det gäller ljus och belysning. Lite från var vi är i dag och vägval framåt. Det blandas med exempel och tankar om hur allt hänger ihop och skapar en bra anläggning.”

 

09.50 – 10.15    Fika

 

10.15 – 11.00    Upphandling, förfarandet och tips

Gerd Hansson och Thérèse Agehed från juridiska enheten på Riksantikvarieämbetet föreläser och svarar på frågor om upphandling och förfarandet kring det (maila gärna in frågor på förhand till: jesper.cederlund@raa.se)

 

11.10 – 12.00    Ljussättning och gestaltning i museimiljö

Lorang Brendløkken IALD driver företaget Ljosatt AS i Norge. Han har mångårig erfarenhet av ljusdesign och ljussättning i kultur- och museimiljöer, bland annat Kon-Tiki och Norsk Fjellsenter. Här ger han grundläggande råd om ljussättning i museimiljöer samt berättar om skillnaden mellan att jobba med LED och halogenbelysning.

 

12.00                 Summering

Anders de Sinegube och Jesper Cederlund knyter ihop säcken.

 

12.15 – 13.15    Gemensam lunch på Restaurang  Hov

Ingår i anmälningsavgiften, meddela ev. kostpreferenser senast 4 oktober.

 

13.15 – 14.00    Museer i samverkan! (valfritt)

Med rätt val och kunskap kan teknik skapa underverk på våra museer. Men utbudet är enormt, vad är rätt och vad är fel!?

Som avslutning på dagarna i Östersund bjuder Gotlands Museum och Riksantikvarieämbetet in till ett samtal om behovet av samverkan och nätverkande kring teknikfrågor.