Utsnitt av en oljemålning, där den ornerade tavelramen i guld skymtar fram till vänster och en del av motivet, två skissartade människofigurer. Målningen är tunn och strukturen på underlaget syns igenom färgen.
Högupplösta bilder gör det möjligt att studera ett föremål i detalj. Den förlorade sonen, skiss av Axel Bagge, NM 3605. Bilden är beskuren. Foto: ( PDM)

Dela bilder på webben med IIIF

IIIF, International Image Interoperability Framework, är en teknik för att tillgängliggöra bilder i hög upplösning på webben.

Den 11 mars 2019 bjöd Riksantikvarieämbetet tillsammans med Nationalmuseum och Riksarkivet in till en heldagskonferens med workshop där vi presenterade exempel på hur institutioner i Sverige och världen runt arbetar med IIIF samt diskuterade hur fler institutioner kan samverka eller dra nytta av tekniken. Ett femtiotal intresserade deltog i konferensen.

På programmet

Under förmiddagen fick deltagarna en introduktion i möjligheterna med IIIF genom fallstudier och goda exempel:

Välkomna och introduktion till dagen – David Haskiya, Riksantikvarieämbetet
Introduction to IIIF – Tom Crane, Digirati
IIIF Community Highlights –  Glen Robson IIIF
Fallstudie: Nationalmuseum – Karin Glaseman, Nationalmuseum
Fallstudie: Riksarkivet – Mats Berggren, Riksarkivet
Fallstudie: Kungliga Biblioteket – Martin Malmsten, Kungliga Biblioteket
Kul med IIIF – David Haskiya

Under eftermiddagen delades deltagarna in i två grupper:

  • Workshop med Glen Robson där deltagarna själva fick testa att dela bilder med IIIF (max 20 deltagare). Som inspiration fick de ta del av underlaget till en annan workshop med Glen Robson redan inför konferensen.
  • Unconference-session där vi fångade upp och diskuterade deltagarnas frågor och framtida behov.

 

Vill du också veta mer om IIIF?

Besök gärna IIIF:s hemsida. Har du frågor om konferensen eller har förslag på ytterligare aktiviteter för hur Riksantikvarieämbetet kan stödja institutioner som är intresserade av att använda IIIF, så är du välkommen att höra av dig till oss.
Se kontaktuppgifter på sidan.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad:
  • Kategorier: Museer
  • Etiketter: IIIF, Workshop