Glimmingehus medeltidsborg med omgivning i snötäcke.
Glimmingehus i vinterskrud. Foto: (CC BY)

Tävling: Minecraft Build Battle Glimmingehus

(Tävlingen är avslutad.)

Glimmingehus i sydöstra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltida borg och under sportlovet bjuder vi in alla som vill till “Minecraft Build Battle Glimmingehus”. Såväl barn som vuxna, enskilt eller i lag, är välkomna att delta genom att bygga ert eget Glimmingehus och er egen medeltida värld i äventyrsspelet Minecraft.

Minecraft är ett populärt äventyrs- och datorspel som låter spelaren utforska en värld byggd av block. Sedan starten 2009 är spelet välkänt och älskat över hela världen. Vill du vara med och bygga din egen medeltida värld av Glimmingehus under sportlovet?

Vinn fina priser

“Minecraft Build Battle Glimmingehus” fungerar som en tävling och genomförs i Minecraft för Windows 10 på en server som är öppen under tävlingsdagarna klockan 10–19, för alla som anmält sig. Vinnaren/det vinnande laget tar hem fina priser!

Så går det till:

Registrera din/er anmälan i formuläret nedan. Därefter får ni ett grundmaterial att börja läsa in er på innan tävlingen tar sin början, det innehåller information om borgen och dess medeltida omgivningar, liksom spelregler för tävlingen. 

Uppdraget i tävlingen är att sätta in borgen i dess sammanhang – tidsmässigt, geografiskt, ekonomiskt och politiskt, och i Minecraft bygga upp den omgivning som gjorde borgens existens möjlig. Tiden är slutet av 1400-talet, då Glimmingehus börjar byggas.

Under tävlingsdagarna ska ni bygga följande medeltida företeelser:

  • Glimmingehus
  • Vallby medeltida kyrka
  • Minst en medeltida bondgård (gärna en hel by)
  • En kvarn (eller flera)
  • En hamn med omgivningar
  • Minst en kogg (handelsskepp från medeltiden) i hamnen
  • Fortsätt gärna med fler byggnader och platser!

Tävlingen pågår mellan den 22 och 24 februari.

Start: Tisdag den 22:a februari 10.00
Klockan 10.00 på tisdagen inviger vi Minecraft Build Battle Glimmingehus med en kort (men viktig) presentation direktsänd från Glimmingehus. Då vi går igenom tävlingsreglerna och visar exempel på hur de olika aktuella medeltida byggnaderna kan ha sett ut.
Under tävlingsdagarna finns personal från Riksantikvarieämbetet på plats inne på servern, för att hjälpa till om problem uppstår. (Deltagare som förstör eller stjäl från andras byggen stängs omedelbart av.)

Avslut: Torsdag den 24:a februari 19.00
Tävlingen avslutas på torsdagen den 24 februari klockan 19.00. Därefter blir det en genomgång av alla byggen, där byggarna får möjlighet att berätta om hur de tänkt kring sina tolkningar av det medeltida Glimmingehus med omgivningar. Kreativitet är lika viktigt som historisk autenticitet!

Vinnaren utses:
Dagen efter tävlingen, fredagen den 25 februari, kommer juryn att sammanträda och utse vinnaren. Vinnaren/Vinnande lag offentliggörs därefter på Glimmingehus Facebooksida och på webbplatsen raa.se/glimmingehus.