Arkeolog vid Nya LödöseArkeolog vid Nya LödöseFoto: Marcus Andersson (CC BY)

Aktuell Arkeologi

Vad händer inom arkeologin?

Riksantikvarieämbetet har tillsammans med grävande arkeologer byggt en tjänst som hjälper dig att hitta fram till utgrävningar, visningar av fornlämningar med mera. Vi vill göra det enkelt för alla med intresse för fältarkeologi att hitta det som händer i fält.

Med Aktuell Arkeologi gör vi det enkelt för dem som bedriver fältarkeologi att berätta om pågående och kommande verksamhet och därmed underlätta för alla som vill besöka en utgrävning, delta i en visning av arkeologiskt intressanta landskap och liknande.

Vilka riktar vi oss till?

I första hand vänder vi oss till de som redan är intresserade av arkeologi och som aktivt vill söka upp undersökningar och information om undersökningar. Genom att vi samlar alla undersökningar på ett och samma ställe blir det enkelt att hålla sig uppdaterad om vad som pågår och om det finns en intressant undersökning att besöka. Vi tänker också marknadsföra tjänsten som ett redskap för media, för att hitta undersökningar att göra reportage om.

Hur fungerar tjänsten?

Aktuell Arkeologi är baserad på en karta. Du kan söka på alla undersökningar i Sverige eller på de undersökningar som finns i närheten. För varje plats kan utgrävaren kortfattat presentera vad som undersöks. Tanken är att det ska finnas länkar till webbplatser, bloggar, Facebook-, Instagram- och Twitterflöden där den intresserade kan gå vidare och hitta mer information om grävningen.

Riksantikvarieämbetet driver och förvaltar tjänsten, men vi samarbetar kring innehållet med de som utför arkeologi. Tanken är att tjänsten enbart ska innehålla en liten mängd grundläggande information, vad man gräver, när man gräver, vem som gräver och hur man kan besöka platsen. Genom länkar fungerar tjänsten som ett nav från vilket den intresserade ska kunna ta reda på mer.

Tidsplan

Aktuell Arkeologi finns sedan juni 2015 på webben, men utvecklingen pågår fortsatt för att förbättra tjänsten. Vi söker både arkeologiutförare som kan bidra med information om aktuella grävningar och arkeologiintresserade som kan hjälpa oss att göra tjänsten enkel att använda. Tjänsten lanserades publikt i slutet av augusti 2015 i samband med Arkeologidagen.

Vill du veta mera?

Har du frågor om tjänsten Aktuell Arkeologi: kontakta aktuellarkeologi@raa.se

Dela sidan på