Vanliga frågor om Forndok

Här hittar du några av de vanligaste frågorna hur man får använda arkivmaterialet som du sökt fram i Forndok och hur man kan ta del av det.

Hur får jag använda arkivmaterialet?

Det är du som vill använda materialet som måste beakta eventuell upphovsrätt. Genom licensmärkningen i arkivhandlingens metadata framgår hur du får använda innehållet. Se fältet Licens i Forndok.

Observera att det finns innehåll som är skyddat av upphovsrätt och då ska det framgå av licensen. Om du är osäker på vad licensens namn betyder, finns det en länk intill licensmärkningen som du kan kopiera och klistra in i din webbläsare för att läsa dig till vad den innebär.

Metadata publiceras under licensen CC0 vilket innebär att metadatat är fritt att använda och återge.

Här kan du läsa mer om hur Riksantikvarieämbetet tillämpar licenser för materialet

Hur kan jag ta del av innehållet?

Ladda ner filer

Genom att klicka på tumnaglarna längst ner, laddas filen ned. Om det saknas tumnagel (till exempel för .txt-filer eller .csv-filer) så visas filen som en länk med filnamnet. Klicka på länken för att ladda ner filen.

Beställa skyddade filer eller objekt

Anledningar till att du inte kan se visst innehåll direkt kan vara på grund av upphovsrätt, personuppgifter eller sekretess.

Du kan använda beställningsfunktionen i Forndok för att begära ut information som är dold. Då visas filen som beställningsbar – kryssa i kryssrutan och fortsätt till beställningssidan. Svaret får du via e-post efter att en handläggare har tittat på beställningen och kollat om filen går att lämna ut.

Beställa digitalisering när filer saknas

Beställ digitalisering via arkivets beställningsformulär.

Om du har frågor eller får problem att söka i Forndok

Så söker du i Forndok
Hitta viss typ av arkivmaterial i Forndok

Får du ändå problem att söka så kontakta oss via e-post till ata@raa.se.