Tips och hjälp

Att bli medlem på Platser

För att bli medlem på Platser behöver du ett Google-konto. Har du redan ett kan du använda det. Om du inte har ett sedan tidigare skapar du det enkelt första gången du loggar in på Platser. Det är bara att följa anvisningarna. Här finns en lathund där du ser hur det går till:

Skapa ett konto på Platser

Är du medlem sedan tidigare i Platsr – den förra versionen av Platser?

När du loggar in för första gången i nya Platser, är det viktigt att du loggar in med SAMMA e-postadress som du tidigare loggat in på Platsr. Du måste alltså koppla din e-postadress till ett Google-konto. Här finns en lathund där du ser hur du gör:

Skapa ett konto – tidigare Platsranvändare

Så här gör du för att lägga till eller ändra en plats på din berättelse

En berättelse måste vara kopplad till minst en plats. Du kan också lägga till flera platser till din berättelse. I lathunden ser du hur du lägger till eller ändrar en plats.

Ändra eller lägg till en plats på din berättelse

Arbeta med Platser i skolan eller på museet

Samarbete mellan elever och seniorer

Genom ett samarbete mellan elever och seniorer kan eleverna samla in många små historier som blir en större berättelse. Eleverna intervjuar och samlar in till exempel fotografier och bakgrundsfakta. Seniorerna delar med sig av sina minnen och historier. Hur var det att leva när de var unga? Minns de efterkrigstiden? Kommer de ihåg händelserna kring Palmemordet eller när U137 gick på grund?Fokusera på berättelser, inte fakta.

Ett generellt tips är att fokusera på berättelser och vad som har hänt på olika platser. Rena faktatexter hör däremot hemma på till exempel Wikipedia. Här är några exempel på vad som skiljer fakta från berättelser:

  1. Engelska bombplan brukade nödlanda i södra Sverige under Andra världskriget, till exempel i Ängelholm, Kallinge och Jönköping. Besättningarna internerades under resten av kriget på olika ställen runt om i södra Sverige, så som i Kalmar länsfängelse och husmorsskolan i Brantevik. (Wikipediatext)
  2. Här i Kallinge hände det att engelska bombplan nödlandade under Andra världskriget. Besättningen internerades i Ronneby temporärt, men transporterades sedan till Kalmar länsfängelse. Det berättas att Ronnebyborna brukade komma med cigaretter och mat till flygarna (Platser-berättelse).
  3. Under Andra världskriget låg min morfar Nils Pettersson inkallad i Kallinge som flygmekaniker. En sen kväll i augusti 1943 kom ett lågt flygande plan in mot landningsbanan. Från marken kunde de se att det var ett engelskt bombplan av typen Hurricane och att det rök kraftigt från en av motorerna. (Platser-berättelse).

Det är alltså berättelser av typen 2 och 3 Som hör hemma på Platser.

Att komma igång med ett skolprojekt

För att kunna arbeta med Platser krävs ett användarkonto. Om användarvillkoren kan du läsa här. Är eleverna yngre kan man också tänka sig att det är läraren som lägger in materialet.

Glöm inte upphovsrätten!

Läs mer om upphovsrätt och Creative Commons-licensiering på Platser.
Är du pedagog och har kul idéer om hur man kan använda Platser i undervisningen? Hör av dig till platser@raa.se