bild av bergsmansgård
Bergsmansgården Staberg är en välbevarad bergsmansgård från 1600-talet och en viktig del av Världsarvet Falun. Besök den under Kulturarvsdagen den 10 september!Foto: Per Eriksson (Alla rättigheter förbehålles)

Visning av bergsmansgården Staberg

Bergsmansgården Staberg är en välbevarad bergsmansgård från 1600-talet och en viktig del av Världsarvet Falun. Huvudbyggnaden har tidigare varit stängd för allmänheten, men kommer med start hösten 2017 att restaureras och återfå sin ursprungliga interiör. Antikvarie Olle Lind från Länsstyrelsen Dalarna visar och berättar om planerna för denna speciella, unika byggnad.

Datum: Söndagen den 10 september

Tid:

Program

Falun är sedan 2001 med på Unescos lista över världsarv – platser som är så viktiga att de ska bevaras för all framtid. I Världsarvet Falun ingår Falu Gruva, innerstaden och det omkringliggande lanskapet: bergsmansbygden. I Falun har man brutit kopparmalm i fler hundra år och här lades grunden till det som vi idag kallar det svenska moderna industrisamhället.

Stabergs bergsmansgård är en välbevarad bergsmansgård med en fantastisk barockträdgård och tydliga spår av hyttdrift. Med start hösten 2017 ska huvudbyggnaden restaureras för att återfå sin ursprungliga interiör och funktion. Antikvarie Olle Lind från Länsstyrelsen Dalarna berättar om planerna för detta projekt som är en viktig pusselbit i arbetet med att tillgängliggöra Stabergs bergsmansgård i Världsarvet Falun.

Hålltider för programpunkter:

Söndag, 10 september, 2017

14:00 - 15:00 Antikvarie Olle Lind från Länsstyrelsen Dalarna visar och berättar om planerna för denna speciella, unika byggnad.

Övrig information:

Fri entré, fri parkering. Café, restaurang och WC finns på området.

Besöka

Adress: Stabergs bergsmansgård, Falun

Landskap: Dalarna

Vägbeskrivning:

Stabergs bergsmansgård ligger 12 km sydost om centrala Falun, längs väg 69 mot Hedemora.

Tillgänglighet:

Handikappvänlig restaurang och WC.

Kontakt

Kontaktperson: Lotta Örtendahl

Telefon/Mobiltelefon: 070-290 60 82

Arrangörer: Vika Hosjö Hembygdsförening

  • Skriven av: Maria Jansson
  • Publicerad:
  • Uppdaterad: