Kulturarvet i Kvibille

Kvibilles historia som bl a tingsplats och skjutshållplats med gästgiveri presenteras. 10 fysiska platser visas. Bl a har "fängelsehålan" där den siste person som avrättades i Kvibille iordning-ställts så som den kan ha sett ut 1849.

Datum: Lördagen den 8 september

Tid:

Program

Projektet visar fram fysiska platser av Kvibilles historia. Kvibille blev tidigt bygdecentrum och fungerade länge som tingsplats för Halmstads härad. Byn var också under lång tid en viktig knutpunkt längs vägen genom Halland. Här stannade hästskjutsar efter en reguljär tidtabell. 10 kulturobjekt blir en kulturpromenad på ca 4 km. Promenaden tar dig med på en resa från bronsålder till 1900-tal.  En beskrivande skylt med illustration har satts upp på varje plats. Tingshusets ”Fängelsehåla” har inretts så som den kan ha sett ut när den sist avrättade i Kvibille, Johan Jakob Olsson Qwick, väntade på att föras till avrättningsplatsen. Ett bildspel visar händelsen för vilken Qwick dömdes till döden.

Vid kulturpromenaden besöks Kyrkan, Runstenen, Tingshuset. Fängelsehålan, Gästgivaregården, Milstenen, Mejeriet, Avrättningsplatsen, Palms stuga och Kungshög.

Den som inte vill eller inte kan gå 4 km kan gå ”Lilla kulturpromenaden” som innehåller de 6  första platserna ovan. Promenaden blir då mindre än 1 km. Alla platserna utom Kungshög går att besöka med rullstol och rollator.

Besökande kan gå kulturpromenaderna själva eller följa med på någon av de guidade vandringar som erbjuds under dagen.

Övrig information:

Förtäring finns på Gästgivaregården i Kvibille.

Besöka

Vägbeskrivning:

Längs väg E6 Halmstad - Falkenberg. Ca 1,5 mil norr om Halmstad och ca 3 km öster om väg E6.

Hallandstrafikens linje 351 mellan Halmstad och Falkenberg passerar Kvibille.

Tillgänglighet:

Alla de utpekade platserna utom bronsåldersgraven Kungshög (som ligger sist på den längre  promenaden) är tillgängliga med rollator och rullstol om den funktionsnedsatte har medhjälpare. Toaletter finns i Tingshuset och inne på Gästgivaregården. Parkering centralt i Kvibille. Ca 100 platser.

Eventuella hjälpmedel för funktionshindrade tillhandahålls inte av arrangören.

Mer information finns på: http://www.kvibille.nu/kulturarvet

Kontakt

Kontaktperson: Sven Olov Johansson

Telefon/Mobiltelefon: 035-56313 eller 070-563 50 92

E-post: sven.olov.johansson@telia.com

Arrangörer: Kvibille Allförening/Samhällsförening Projektgruppen för Kulturarvet

Arrangörens webbplats: http://www.kvibille.nu

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: