HögomFoto: (CC BY)

Medelpads storhetstid under järnåldern med utgångspunkt från Högom

Vid Högoms gravfält uppmärksammas stormannafamiljernas tid, som med sina stora rikedomar pågick i Mellannorrland under tiden 200–600 e.Kr. Då anlades monumentala gravhögar och det fanns handelskontakter med det romerska riket. Men vad skapade denna rikedom?

Datum: Fredagen den 7 september

Tid:

Program

Hör arkeolog Peter Persson berätta om Medelpads storhetstid med utgångspunkt i riksintresset Högom och dess arkeologiska lämningar. På grund av de rika fynd som hittats där utgör Högom en av de mest kända platserna i Norrland. I en av gravarna hittades en träkammare där en storman, numera känd som Högommannen, begravts. Högommannen fick med sig stora rikedomar i graven vilken räknas som en av de rikaste i Skandinavien från tiden kring 500 e.Kr.

Monumentala gravar finns i stora delar av det som nu är Västernorrland men var kommer rikedomen ifrån? Och vad säger oss lämningarna från järnåldern idag? Det finns fyra storhögar i Högom och dalgången i Selånger är ovanligt rik på denna typ av gravar. I Valla på andra sidan dalgången har man hittat en stor järnkittel med ämnesjärn, halvfabrikat som var avsett för försäljning. Där pågår nu arkeologiska undersökningar som kan ge mer svar om denna intressanta period, en period när Mellannorrland var en stormakt.

Övrig information:

Arrangemanget sker utomhus. Ta gärna med filtar eller campingstolar att sitta på samt matsäckskorgar.

Besöka

Adress: Högoms gravfält, Sundsvall

Landskap: Medelpad

Vägbeskrivning:

Högoms gravfält ligger cirka 2.8 km fån Sundsvalls centrum, längs med Västra vägen mellan Granlo kyrka och Högoms skola. Med buss går det lättast att åka busslinje nummer 1 riktning Bergsåker till hållplats Sleipnervägen.

Tillgänglighet:

Föredraget sker med hjälp av mikrofon och högtalare. Evenemanget är i en miljö med gräsunderlag så framkomligheten med rullstol kan vara begränsad.

 

Kontakt

Kontaktperson: Sofia Lundin

Telefon/Mobiltelefon: 0611- 840 31

E-post: sofia.lundin@rvn.se

Arrangörer: Region Västernorrland och Länsstyrelsen Västernorrland

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: