Foto: Leufsta Bruksarkiv: Lars Olof Krohn Skytts Snickeriverkstad: Andreas Larshamre Smedsbostaden: Anna Maria Andersson (CC BY)

Folkliv i Lövstabruk

Lövstabruk, var för drygt 250 år sedan ett av världens största järnbruk med 1200 innevånare. I dag är nästan all produktion nedlagd. Bruket har krympt till 120 personer, många av oss vägrar dock envist att glömma bruksbornas stolta värv och berättar för alla som vill höra på, om vallonsmeder och andra hantverkare som verkat Lövstabruk.

Datum: Fredagen den 7 september - Söndagen den 9 september

Tid:

Program

Öppet Hus – Smedsbostaden
Om du besöker oss under öppet husdagarna får du inte bara en inblick hur en 13 personer stor familj fick plats i ett rum och kök utan får också höra om en Smedsfamiljs livsvillkor och umbäranden.

Kvinnfolket –  Rollspel i Smedsbostaden
Här träffas dom, Smedshustrur och andra Brukskvinnor för en stunds avkoppling vid kaffebordet och avhandlar diverse händelser i och omkring Lövstabruk. En och annan skröna kan förekomma!

Öppet Hus – Arkivet
Här förvaras de flesta norduppländska bruksorternas arkivalier från 1600-tal – och framåt. En guldgruva för alla forskare. Just nu visas utställningarna: En kräftsåppa för en siuk människia” – recept ur den gamla kokboken från 1700-talet  samt ”Gamla Lövstaprofiler”

Öppet Hus – Skytts Snickeriverkstad
De norduppländska bruken eftersträvade hög självförsörjningsgrad varvid ett antal hantverkare lade sin produktion till bruket. En av dessa verkstäder har vi nu bevarat åt framtiden. Om du besöker Skytts Snickeriverkstad möts du av en komplett produktionsplats för allehanda snickerier – och barnen får prova på detta ädla hantverk.

Hålltider för programpunkter:

Fredag, 7 september, 2018

14:00 - 16:00 Öppet hus - Smedsbostaden, Leufstabruksarkiv och Skytts Snickeriverkstad

Lördag, 8 september, 2018

14:00 - 16:00 Öppet hus - Smedsbostaden, Leufstabruksarkiv och Skytts Snickeriverkstad

Söndag, 9 september, 2018

14:00 - 16:00 Öppet hus - Leufstabruksarkiv och Skytts Snickeriverkstad

14:00 - 16:00 Kvinnfolk - Ett rollspel, Smedsbostaden

Övrig information:

Förtäring finns att tillgå vid LEUFSTABRUKS WÄRDSHUS och KONFERENS

Besöka

Adress: Stora gatan 45, Lövstabruk

Landskap: Uppland

Tillgänglighet:

Ej rullstolsanpassat. Toaletter finns i anslutning till parkeringsplatserna. Gångavstånd (c: a 200 m) från respektive parkeringsplats. Besökare till arkivet möts av en hög, bred och brant spiraltrappa.

Mer information finns på: http://leufstabygden.se

Kontakt

Kontaktperson: Gertrud Andersson – Smedsbostaden, Lars Gösta Hellberg-Arkivet, Nils-Patric Larshamre-Skytts Snickeriverkstad

Telefon/Mobiltelefon: 073 338 46 33 (Smedsbostaden), 070 355 79 54 (Arkivet), 070 612 85 54 (Skytts Snickeriverkstad)

E-post: info@leufstabygden.se

Arrangörer: Lövsta Bygderåd

Länk till webbplats: http://leufstabygden.se

  • Skriven av: Maria Jansson
  • Publicerad:
  • Uppdaterad: