Halmstads slottFoto: (CC BY)

Föredrag om Hallands 1600-tal på Halmstads slott

Välkommen till Halmstads slott på Kulturarvsdag!

Datum: Lördagen den 7 september

Tid:

Program

Landshövding Lena Sommestad hälsar välkomna till fyra föredrag på Halmstads slott. Evenemanget är en del av jubileumsfirandet #jubileum400, där Halland firar Halmstads slott och Varbergs fästning, 400 år.

Hålltider för programpunkter:

Lördag, 7 september, 2019

11:00 - 11:45 Bengt & Dorrit Ohlander – Kungamötet på slottet 1619: Vad var det man firade – och hur? Vad hände sedan? En av de största händelserna i Halmstads, och Nordens, historia var kungamötet på Halmstad slott 1619. Den var tänkt som en ”fredsfest” efter ett blodigt krig mellan Sverige och Danmark. Men vad var det man firade? Hur firade man? Vad hände sedan? Dorrit och Ben Olander berättar tillsammans i tidsenlig klädsel, till sprakande bildspel och till vackra toner. Ingen kommer att lämnas oberörd.

12:00 - 12:45 Inger Alebo – Hallands kulturhistoriska museum – ”Bland postejer och pomeranser” Hur smakade maten på 1600-talet? Skulle vi tycka att den var oätlig eller har vi fått en oförtjänt negativ syn på den tidens matlagning? Museipedagog Inger Alebo från Hallands kulturhistoriska museum berättar om 1600-talets mat- och dryckesvanor – om lutendranck, postejer, kalkunske höns och pomeranser – allt utifrån vårt dansk-halländska perspektiv och med en tydlig doft av kanel. Vi får också veta bakgrunden till varför Fredrik II införde dansförbud mellan maträtterna och mycket annat.

13:30 - 14:15 Annelie Tuveros – Hallands Konstmuseum – om Öhrström och 1600-talskonst

14:30 - 15:15 Jens Lerbom – Högskolan i Halmstad – om dansk-svenska relationer under 1600-talet

Övrig information:

Föredragen är kostnadsfria men anmälan via Länsstyrelsens kalendarium krävs. Först till kvarn gäller. Du kan anmäla dig till ett eller flera föredrag. Föredragen är ca 45 minuter långa.

Anmäl dig på www.lansstyrelsen.se/halland eller ring 010-224 30 00.

Anmälan öppnar i mitten av augusti.

Besöka

Vägbeskrivning:

Se länk här ovan.

Tillgänglighet:

Föredragen äger rum i matsalen på slottet. Matsalen nås via trappor. Ingen hörslinga finns i slottet.

Kontakt

Kontaktperson: Johanna Petersson, utvecklare kulturarv & samordnare #jubileum400

Telefon/Mobiltelefon: 073 341 20 61

E-post: Johanna.e.petersson@regionhalland.se

Arrangörer: Arrangörer är Kultur i Halland - Region Halland och Länsstyrelsen i Hallands län, tillsammans med Stiftelsen Hallands länsmuseer och Högskolan i Halmstad.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: