Mejerier i Årstads kommunFoto: (CC BY)

Mejeriutställning om mejerier i Falkenbergs kommun

Välfärden på landsbygden började på mejerierna! - Välkommen till en utställning om mejerirörelsens betydelse för bygdens utveckling.

Datum: Söndagen den 8 september

Tid:

Program

Sannarps Mejeri i Årstad ligger och ruvar på sina hemligheter. Likt en gammal dam, lite skamfilad av tidens tand, men man anar hur vacker och stolt hon en gång var, vi ska väcka liv i mejerskan i Årstad och få henne att berätta om hur mejerirörelsen i vår kommun, och i synnerhet i Årstad och Heberg, som en gång bidrog till att få i gång liv och rörelse i våra bygder.

Det fanns över 40 mejerier i kommunen runt förra sekelskiftet, var fanns de, vilka finns kvar. Det ska vi försöka ge svar på detta och många andra frågor som: Hur såg tiden ut då i Halland, i vår trakt? Vem Startade mejeriet? Vem ägde mejerierna? Var låg mejerierna? Vilka produkter gjorde man? Hur höll man produkterna friska? Hur kom mjölken till mejeriet? Hur såg mjölkrundorna ut och vilka förpackningar användes?

Hålltider för programpunkter:

Söndag, 8 september, 2019

13:30 - 14:30 Landshövdingen Lena Sommestad talar om ämnet: Från mejerska till mejerist, ett kvinnligt arbete blir ett manligt yrke. Tunnbindare visar hur man sätter samman en drittel.

Övrig information:

Servering av glass, kaffe och våfflor.

Besöka

Adress: Sannarps Mejeri Råsavägen 1, Årstad

Landskap: Halland

Vägbeskrivning:

Se länk här ovan.

Tillgänglighet:

Eftersom utställningslokalen är ett gammalt mejeri så är det inte handikappanpassat. Det finns ej heller toalett i byggnaden.

Mer information finns på: http://www.arstadshembygdsmuseum.se

Se även bilaga: Kulturarvshelgen-annons.pdf

Kontakt

Kontaktperson: Lars Hillertz

Telefon/Mobiltelefon: 073 140 27 67

E-post: lars.hillertz@gmail.com

Arrangörer: Årstads Hembygdsförening

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: