Borgquistska Hattmuseet i Trelleborg

En brant trätrappa upp tillverkade fyra sömmerskor och en körsnär/buntmakare hattar, mössor och pälsar som sedan såldes i affären i bottenplanet ut mot Algatan i Trelleborg. I verkstaden ligger halvfärdiga kepsar och skolmössor så som de lämnades 1978 då verksamheten upphörde. Pälsprodukter av bland annat skunk, mullvad och mink finns i det rika sortimentet. Hela maskinparken är intakt och symaskinerna spinner som lejon…

På mössbordet ligger skolmössor och uniformsmössor i strikta rader. Modebilderna från 1920-talet visar hur kvinnorna kunde klä sig i dampälsens ungdom. På herrhattavdelningen exponeras det bästa av det bästa från italienska Borsalino och engelska Christys. Lokalernas patina och det sparsamma ljuset gör att man tycker sig ana den siste körsnären Malte Borgquist vid sitt bord klurande på nya uppfinningar för att höja kvaliteten på produkter och arbetsmiljö.
Museet utsågs till Årets Arbetslivsmuseum 2014 i konkurrens med 1250 gelikar

Besöksinformation

Tillgänglighet:

Handikapptoalett finns i bottenvåningen. Trätrappa med dubbla ledstänger upp till verkstaden. Utrymmet i verkstaden är från 1866/1907 och medger inte förflyttning med rullstol.

Mer information finns på: http://gamlatrelleborg.se

Kontakt

Kontaktperson: Jan Arvid Nilsson

Telefon/Mobiltelefon: 070 359 88 91

E-post: jan.arvid.nilsson@gmail.com

Arrangörer: Föreningen Gamla Trelleborg

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: