Lanthandelsmuseet i Önneköp

En lanthandel som har funnits i byn sedan 1895, då i en fastighet som nu är riven. Affären flyttades till nuvarande fastighet på 40-talet då dottern Hedvig gifte sig med Ivar Bergkvist och övertog rörelsen. Hedvig drev affären till 1983 då hon bröt benet och stängde. Alla varorna fanns då kvar, plus sådant som inte hade gått att sälja och blivit uppställda på vinden.

1995 fick Byaföreningen möjlighet att köpa fastigheten för att öppna ett museum. Utvändigt gjordes en restaurering men invändigt är allt oförändrat, alla varor som finns har funnits i affären.

1996 iordningställdes det gamla bränneshuset för att kunna visa ett minilandskap som Ivar Persson i Östra Vång har tillverkat, ett landskap som speglar livet i byn. Senare har ytterligare ett rum iordningställts, här visas saker som skänkts till museet.

På museet finns även mängder av gamla tidningsartiklar och fotografier, bland annat Oskar Nilssons samling. Här finns även vår almanacka till försäljning, med bilder på människor från dåtidens Långaröd socken.

Loppis finns på ovanvåningen.

Besöksinformation

Adress: Torget i Önneköp., Önneköp

Landskap: Skåne

Tillgänglighet:

Byggnaden är tyvärr inte handikappanpassad.

Kontakt

Kontaktperson: Clary Jonsson

Telefon/Mobiltelefon: 076 363 68 67

Arrangörer: Önneköps Byaförening

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: