Foto: (CC BY)

Ormar och fåglar – Berättande av naturens sagor och sägner genom tiderna

Folktron på landet i det gamla bondesamhället var stark under 1800-talet. Kunskapen förmedlades vidare genom en stark berättartradition. Som tur var skrevs berättelserna också ner, vilket gör att vi än i dag kan ta del av dessa häpnadsväckande sagor.

Datum: Söndagen den 8 september

Tid:

Program

Förr i tiden, långt innan det varken fanns tv eller internet, berättade man sagor högt för varandra. Inte sällan utspelade de sig i naturen; i den mörka skogen eller kanske vid den djupa sjön. Det kunde vara ett sätt att varna för faror eller för att lyfta ett moraliskt pekfinger.

På Kulturarvsdagen kommer Helena Heyman till Kulturen och berättar sagor och sägner för oss. I Blekingegården får vi höra hur ormen fick sitt fasansfulla rykte och i Bosmålatorpet berättas det om fåglarnas fantastiska förmåga att förvandla sig till något helt annat.

Hålltider för programpunkter:

Söndag, 8 september, 2019

11:30 - 12:00

13:00 - 13:30

Övrig information:

Ingår i entréavgiften (vuxen 130 kronor; pensionär 100 kronor; student 65 kronor; gratis för Kulturens medlemmar och barn till och med 18 år). Kom i god tid, platser är begränsade.

Besöka

Tillgänglighet:

Kulturens entré finns i Vita huset vid Tegnérplatsen mellan Adelgatan och Stora Algatan. En gatstensbelagd gata med trottoarkant och en svagt sluttande backe leder fram till museets entré. Du hittar en automatisk dörröppnare till höger om dörren. Vita huset är anpassat för rullstolsburna besökare.

Kulturens två områden är förbundna med varandra via en tunnel och trappa under Adelgatan. För att undvika trappan kan du vända dig till receptionen och få hjälp att ta en annan väg mellan områdena. Enklaste sättet att nå norra området med rullstol eller barnvagn är via ”Gröna grinden” vid Karlins plats norr om huvudentrén i Vita huset. Be gärna personalen eller museivärdarna om att bli insläppt via Gröna grinden.

Gångytorna är belagt med singel, bortsett från några kullerstensgator. De kan vara svårframkomliga med rullstol.

Ett antal av de äldre kulturhistoriska byggnaderna har hinder för rullstolsburna besökare och de med barnvagnar. De två husen där programpunkterna äger rum har höga trösklar och lågt i tak.

Flera av byggnaderna på museet har försetts med handikapptoalett, ramper och hiss mellan våningsplanen.

Kontakt

Kontaktperson: Therese Bygge

Telefon/Mobiltelefon: 046 35 04 52

E-post: therese.bygge@kulturen.com

Arrangörer: Kulturen i Lund

Arrangörens webbplats: https://www.kulturen.com/program/

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: