Kulturhistorisk vandring i Hyssna

Välkommen att delta i en kulturhistorisk, guidad vandring längs en del av Hyssnaleden. Vi besöker två kvarnar, en ramsåg, berget Torshall och en kyrka med anor från 1100-tal. Du promenerar mellan de olika platserna och får samtidigt en trolsk naturupplevelse.

Datum: Söndagen den 8 september

Tid:

Program

10:30 – Melltorps ramsåg/Kvarnen i Hyssna

Fjärde generationens mjölnarson och sågmästare Hans Johansson berättar om kvarnen och ramsågen i Melltorp. Här finns också fotoutställningen ”Melltorps fotografiska ögonblick”, en historisk fotoutställning om livet i en radby. 11:30 vandrar vi mot berget Torshall.

11:45 – Torshall

Lennart Henrikson, prisad biolog och vattenentusiast, berättar om Hyssnaslätten och Torshall, som man tror varit en kultplats för guden Tor. Berget sägs också ha varit en ättestupa. Vi fortsätter mot Hyssna gamla kyrka.

12:15 – Hyssna gamla kyrka

Gunvor Johansson, Hyssna församling, guidar i Hyssna gamla kyrka, en av Göteborgs stifts äldsta kyrkor, med anor från 1100-talet. Kyrkan är av sten och har i stort sett bevarats i det skick den hade när den övergavs 1907. Vi beger oss därefter av mot Lockö kvarn.

13:15 – Lockö Kvarn

Mjölnarsonen Rolf Edberg berättar om Lockö kvarn som byggdes 1863, den äldsta delen är från 1700-talet. Här finns också ett magasin från början av 1800-talet och en smedja från 1926. Hyssna hembygdsförening grillar och säljer korv på plats.

När guidningen är slut promenerar man tillbaka till parkeringen på Kvarnen i Hyssna.

Med reservation för att tidsschemat kan dra över.

Övrig information:

Vid kvarnen i Hyssna serverar kaffe, frallor och bakverk. Dagens intäkter går oavkortat till Hyssnaleden.

Besöka

Adress: Claes Johanssons väg 1, Hyssna

Landskap: Västergötland

Vägbeskrivning:

Vägbeskrivning från Borås, R40 (Avfart 81 från riksväg 40): Kör mot Hyssna och tag avfart höger mot Kvarnen (skylt med hotellsäng).

Vägbeskrivning från Göteborg, R40 (Avfart 78 från riksväg 40): Kör mot Skene, ta avfart vänster mot Hyssna. Följ skyltarna med hotellsängen (du kommer att passera två kyrkor). Snart ser du Kvarnenskylten, då återstår det bara cirka 100 meter.

GPS
# Lat: N 57º 33' 43.85"
# Long: E 12º 32' 24.32"

Tillgänglighet:

Toaletter finns vid båda kvarnarna.
Det går bra att åka bil mellan kulturskatterna.

Mer information finns på: http://www.kvarnenihyssna.se

Kontakt

Kontaktperson: Hans Johansson

Telefon/Mobiltelefon: 0320–38 023

E-post: boka@kvarnenihyssna.se

Arrangörer: Kvarnen i Hyssna, Hyssna hembygdsförening med Lockö kvarn och Hyssna församling.

Arrangörens webbplats: www.kvarnenihyssna.se

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: