Torvtåget görs i ordningen för ytterligare en resa ut på mossarna.Foto: (CC BY)

Torvens dag på Ryttarens torvströfabrik

Föreningen visar Ryttarens torvströfabrik, uppförd 1906, när den är i drift och kör med den smalspåriga torvjärnvägen till de forna brytningsplatserna ute på mossarna. i Dessutom ingår en guidning av fabriken och en tur ut på mossarna på den 3 km långa torvjärnvägen. Tåget tar ca 45 passagerare i de lätt ombyggda torvvagnarna, 10-12 personer i varje vagn.

Datum: Lördagen den 7 september

Tid:

Program

Kom och upplev en annorlunda fabriksmiljö nära till naturen långt från allfarvägarna. Åk med den smalspåriga torvjärnvägen till de forna brytningsplatserna ute på mossarna. Fabriken är i drift och där rivs torvströ med de remdrivna maskinerna. En upplevelse inte många har varit med om – men nu har ni chansen.

Övrig information:

Entréavgift: 100 kronor då ingår även en guidning av fabriken och turen med torvjärnvägen. Kaffe med kakor och bullar finns att köpa.

Ingen föranmälan så ha tålamod om det blir köbildning vid torvjärnvägens lilla station.

Ha gärna tillgång till oömma kläder. Det kan vara blött ute på mossen när vi går av om det blir tillfälle när loket byter färdriktning. När vi kör fabriken så är det dammigt och det sätter sig i kläderna men är lätt att borsta av när vi väl är ute.

Besöka

Adress: Ryttarens torvströfabrik, Kättilstorp

Landskap: Västergötland

Vägbeskrivning:

Ryttarens torvströfabrik ligger ca 2,5 mil söder om Falköping. Klicka på adressen ovan för karta.

Vägbeskrivning med bil: Kör mot Kättilstorp och väl där sväng vänster precis innan järnvägen vid gul skylt Ryttaren. Sedan är det grusväg ett antal km och håll till höger när vägen delar sig utanför Kättilstorp. Från Sandhem söder om Ryttaren kör även ni av vid gul skylt Ryttaren och sedan passerar ni järnvägen och sedan grusväg rakt norrut i fyra km.

Koordinater N 58.02140  E13.73660

Tillgänglighet:

Torvjärnvägen har en vagn som kan ta en rullstol.

Fabriksområdet är tillgängligt för alla men i fabriken kan vi inte ta in någon rullstol. Det är även en del trappor som man får gå i när vi tar oss igenom fabriken.

Vi har endast torrdass som inte är anpassade till rullstol. Parkering finns i direkt anslutning till fabriken.

Mer information finns på: http://www.ryttaren.nu

Kontakt

Kontaktperson: Karin Hartelius

Telefon/Mobiltelefon: 0702 36 05 84 eller 0730 80 00 37

E-post: torvstrofabriken.ryttaren@telia.com

Arrangörer: Föreningen Ryttarens torvströfabrik

Arrangörens webbplats: http://www.ryttaren.nu

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: