Nobel, Vinterviken och ett pris med sprängkraft

Med samling vid gång- och cykelvägen vid entrén till Vintervikens Trädgårdscafé guidar Anders Djerf till området med den forna Nitroglycerinfabriken, Svavelsyrefabriken – som i tio år fick vara Skulpturens hus – och till andra av fabrikens byggnader där nu bildhuggarna i Vintervikens ateljéer är verksamma.

Om olyckan vid Heleneborg 1864, där Alfred Nobel förlorade sin bror, flytten Vinterviken, dock följde två förödande sprängolyckor där. Man byggde då spränggropar och vidtog andra försiktighetsåtgärder. Den explosiva verksamheten flyttade redan 1920 till Gyttorp, kvar i Vinterviken blev lagerhållning och distribution. Och en del provsprängningar ska ha skett i Vinterviken så sent som 1988. Det nutida konstverket ”Katedral” i bergväggen hedrar de förolyckade.

Med de ekonomiska framgångarna med Nitroglycerinet byggde Alfred Nobel en förmögenhet som enligt hans testamente blev grunden till Nobelpriserna.

Vi avslutar med Vintervikens föga kända minnesmärke över Alfred Nobel.

Avgift: Vuxna frivillig avgift, ge gärna guiden 100 kronor. Barn går gratis.

Välkomna!

Fredagen den 11 september - kl. 17:00-18:30

Lördagen den 12 september - kl. 12:00-13:30

Söndagen den 13 september - kl. 15:00-16:30

Besöksinformation

Adress: Vinterviksvägen 30 -, Stockholm

Landskap: Södermanland

Tillgänglighet:

Tillgängligt även med rullstol. På Vintervikens Trädgårdskafé finns toalett. P under Essingeleden och gå 300 meter till trädgårdskaf+eet. - men åk helst kollektivt, gå eller cykla!

Kontakt

Kontaktperson: Anders Djerf, guide

Telefon/Mobiltelefon: 073-6595200

E-post: anders@djerf.se

Arrangörer: Anders Djerf, guide söder om Söder, i samarbete med ABF.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: