Härkeberga Kaplansgård – ett välbevarat exempel på boställe i Örsundaåns dalgång

Välkommen till Härkeberga Kaplansgård och hör Göran Ulväng, docent i ekonomisk historia, berätta om äldre “Boställen i Örsundaåns dalgång” där kaplansgården är ett välbevarat exempel. Härkeberga Gille medverkar.

Vid Härkeberga Kaplansgård finns nu en nyuppsatt informationsskylt om gårdens historia och byggnader. Skylten är en del av det skyltsystem som Lagunda hembygdsförening och Länsstyrelsen i Uppsala län byggt upp i Örsundaåns dalgång.

Temat för denna skylt är “Boställen i Örsundaåns dalgång”. Den innehåller information om dels alla de 20 militära, civila och kyrkliga boställen som fanns i området mellan ca 1680 och ca 1910, dels om komministerbostället i Härkeberga by, det bäst bevarade bostället i trakten. Gården ägs sedan länge av Nordiska museet.

Till grund för skylten ligger ny forskning i historiska källmaterial av Göran Ulväng, docent i ekonomisk historia.På skylten finns även information om den märkvärdiga Härkeberga kyrka, med text av Stina Fallberg-Sundmark.

Under söndagen är närbelägna Härkeberga kyrka öppen för besök mellan 10-16.

Gården och omgivningarna runt Härkeberga Kaplansgård är möjliga att besöka på egen hand. Dock är under rådande omständigheter visningsverksamheten inomhus på Kaplansgården stängd.

Även vid Landsberga gård, Biskopskulla Landsberga 5, Örsundsbro görs samma dag och tid en aktivitet då fil dr Annika Larsson informerar vid de nya skyltarna som placerats där.

 

Söndagen den 12 september - kl. 10:00-13:00

Besöksinformation

Tillgänglighet:

Aktiviteten är utomhus i nära anslutning till parkeringen vid Härkeberga Kaplansgård.
Härkeberga kyrka finns strax intill

Mer information finns på: https://www.hembygd.se/lagunda

Kontakt

Kontaktperson: Birgitta Lindell

Telefon/Mobiltelefon: 0706240490

E-post: lagundahembygdsfor@telia.com

Arrangörer: Lagunda Hembygdsförening

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: