Vike Minnesgård – en gård där självhushållet levde kvar in till 1950-talet

Kom och lär dig mer om en gotländsk gård från självhushållningens tid. Vike Minnesgård välkomnar till kulturarvsdagar fredag och lördag den 9–10 september.

Vike gård fanns med redan i de sammanställningar av gårdar på Gotland som bevarats från 1600-talet. Vid ett storskifte i slutet av 1820-talet kom den att delas upp i tre parter, och gården som finns kvar in i våra dagar byggdes upp 1833, då med en mycket gammal lagård som flyttades med över hit. Nu finns agtak där på nästan 30 meter och allt står kvar som de sista brukarna lämnade det.

De sista vid gården var tre syskon – Olen var 84 när han dog 1949 och Emma 79 när hon avled 1951. Agnes, den yngsta, följde efter bara två veckor senare. Hon skulle ha fyllt 71 strax därpå.

Guidade turer – både fredag och lördag

Följ med på en guidad tur där vi berättar om syskonens många år vid gården, om gårdens historia, om såg-, kvarn- och valkverk i ån liksom om utdikning, kalkbruk och sågindustri i gårdens närhet. Dessutom, förstås om vad vi vet om syskonens liv, liksom om familjen Romell, som köpte gården 1952 och gjorde en stiftelse av den. Det är den som förvaltar de fint bevarade ägorna – som står där som minnesmärke från självhushållningens tid.

Guidningarna startar klockan 13.30 respektive klockan 15 

Vike Minnesgård drivs av en stiftelse startad 1952 av Lars-Gunnar Romell. Stiftelsen styrelse har ansvar att bibehålla gården, såväl praktiska som i andra avseenden.  Alla insatser utförs ideellt. Vi har även en ambition starta en vänförening för dig som är intresserad av att verka för och stödja Vike Minnesgård. Fler krafter är välkomna och behövs! Mer information kommer på hemsidan när vi hittat formerna för vänföreningen.

Varmt välkomna!

Fredagen den 9 september - kl. 13:00-17:00

Lördagen den 10 september - kl. 13:00-17:00

Besöksinformation

Adress: Vike Minnesgård, Boge, Slite

Landskap: Gotland

Tillgänglighet:
  • Parkering finns helt nära.
  • Det är svårt att komma in i de gamla byggnaderna med rullstol - förmodligen behöver man bli buren över trappor och trösklar - men inte omöjligt.
  • Det finns ett utedass.

Mer information finns på: http://www.vike.nu

Kontakt

Kontaktperson: Lotta Landerholm

Telefon/Mobiltelefon: 070-843 44 98

E-post: lolanderholm@gmail.com

Arrangörer: Stiftelsen Vike Minnesgård

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: