Jaktflygplanet J 22 – svensk flyghistoria in i framtiden

På Ängelholms Flygmuseum har det sedan vintern 2018 pågått ett intensivt och spännande renoveringsarbete av museets äldsta flygplan, jaktflygplanet J 22 från andra världskriget.

Syftet har varit att bibehålla kunskap och att på ett ansvarsfullt sätt renovera och bevara ett av de sista hela originalflygplanen av typen J 22, samt att hålla svensktillverkade Twin Wasp STW-C3 motorn i körbart skick.

Museets renoveringsgrupp, med Lennart Ohlsson som ytterst ansvarig, kommer i föreläsningen att berätta om detta intressanta och viktiga bevarandeprojekt, som till viss del stöds ekonomiskt av Riksantikvarieämbetet.

Vidare kommer Göteborgsbaserade ”Warbirds of Sweden”, som består av sex eldsjälar och flygnördar, att skildra sitt arbete med att få en J 22:a renoverad och flygfärdig till Flygvapnets hundraårsjubileum år 2026. De berättar om utmaningen att bevara tekniska och hantverksmässiga kunskaper, som annars riskerar att gå förlorade samt om deras passion att vårda och värna denna del av Sveriges kulturarv.

På programmet

  • Föreläsning kl. 13–14.30. Motorkörning av J 22 vid föreläsningens slut.
  • Tipsrunda, vuxen.
  • “Flygdetektiverna löser bildgåtor” – aktivitet för barn.
  • Erbjudande i museibutiken.
  • Temautställning om J 22 i caféet.

Ordinarie entréavgift: Vuxen 90 kr, barn/ungdom 40 kr.

Endast föranmälan:

Betalning sker vid föreläsningstillfället.

Lördagen den 10 september - kl. 13:00-14:30

Besöksinformation

Adress: Drakenvägen 5, Valhall Park, Ängelholm

Landskap: Skåne

Tillgänglighet:

Tillgänglighet från parkering till föreläsningssal - inga trappor, avstånd cirka 50 meter. Några lägre trösklar in till föreläsningssal. Handikappanpassad toalett.

Kontakt

Kontaktperson: Annika Pålsson

Telefon/Mobiltelefon: 0760-22 46 59

E-post: annika@engelholmsflygmuseum.se

Arrangörer: Ängelholms Flygmuseum

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: