Nyckelharpans väg till UNESCO

Nyckelharpan är ett världsunikt svenskt kulturarv. Den uppstod på 1600-talet i norra Uppland och har sedan 1998 en egen institution, Eric Sahlström Institutet. Under Kulturarvsdagen ges tillfälle att lyssna till och prova nyckelharpa samt ta del av instrumentets fantastiska historia.

Eric Sahlström Institutet i Tobo grundades som en hyllning till Eric Sahlström (1912-1986) som redan på 1940-talet fram till sin död trollband hela svenska folket med sitt virtuosa nyckelharpspel på egenhändigt tillverkade instrument.

Institutet som har till uppgift att i det svenska samhället främja folkmusiken, folksången och folkdansen. I verksamheten betonas samhörigheten mellan musiken sången och dansen och stor vikt läggas vid nyckelharpans fortlevnad och utveckling. En viktig del i traderandet av dessa kulturarv är de utbildningar som bedrivs här.

Under Kulturarvsdagen ges tillfälle att lyssna till och prova nyckelharpa samt ta del av instrumentets fantastiska historia.  Insup atmosfären i det gamla Jaktslottet, titta in nyckelharpsverkstaden, slå dig ned på bänken bredvid Eric Sahlström och ta en selfie. Sök någon av kurserna som ges på Eric Sahlström Institutet.

Sedan 10 år tillbaks driver Esbjörn ett projekt att föra upp nyckelharpan och vår nyckelharpstradition på Unescos lista över immateriella kulturarv. Av 11 inlämnade svenska förslag under 2021 valdes Nyckelharpan ut att 2022 föras vidare mot en slutlig registrering hos Unesco.

Varmt välkomna!

Lördagen den 10 september - kl. 13:00-16:00

Besöksinformation

Adress: Bruksgatan 3, Tobo

Landskap: Uppland

Tillgänglighet:

Lokalen är rullstolsanpassad. Hiss och toaletter finns. Parkering finns i anslutning till huvudbyggnaden. Kommunal transport via "Upptåget", station Tobo, cirka 10 min promenad från institutet.

Kontakt

Kontaktperson: Magnus Holmström

Telefon/Mobiltelefon: 0295-342 93

E-post: info@esitobo.org

Arrangörer: Eric Sahlström Institutet, www.esitobo.org

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: