Kvinna och barn står framför entrén till byggnaden.
Riksantikvarieämbetet finns bland annat i Östra stallet, Storgatan 43 i Stockholm. Välkommen dit du också. Foto: (CC BY)

Nyfiken på Riksantikvarieämbetet? Besök oss i Östra stallet

Riksantikvarieämbetet är Sveriges nationella kulturarvsmyndighet. Vi leder och stöder arbetet med att bevara, använda och utveckla kulturarvet – för dig och för kommande generationer. Men känner du till på vilka sätt vi gör det?

Kom förbi och lär dig mer om vad Riksantikvarieämbetet arbetar med! Träffa några av våra medarbetare och hör vad de gör på jobbet. Under Kulturarvsdagen lördagen den 10 september kl. 12–16 kan du besöka oss i Östra stallet, Storgatan 43, Stockholm.

Du får bland andra möta Charlotte Ahnlund Berg som berättar om hur vi jobbar med pedagogik för att barn och unga ska få möjlighet att lära mer sig om kulturarv. Johan Nordinge berättar om hur vi jobbar med olika  digitaliseringsfrågor för att göra kulturarv tillgängligt för alla. Kicki Eldh arbetar med hur man ska hantera mänskliga kvarlevor i museisamlingar, något som ofta väcker frågor; Varför finns det kvarlevor på museerna?  Vad är det för objekt? Varför finns de kvar? Vi försöker besvara dessa frågor, och kanske har du egna frågor.

Ta även chansen att följa med på visning i magasinen där våra arkiv- och bibliotekssamlingar förvaras (begränsat antal platser, först till kvarn – ingen föranmälan).

Det blir också filmvisning om hur översvämningen i Gävle förra året påverkade Länsmuseet Gävleborg, då kulturarvet drabbades när vatten helt överraskande trängde in från alla håll. Du får också veta hur vi arbetar för att hjälpa museer att förebygga liknande händelser.

Här hittar du hela programmet med hålltider.

Varmt välkomna!

Lördagen den 10 september - kl. 12:00-16:00

Besöksinformation

Adress: Storgatan 43, Stockholm

Landskap: Uppland

Tillgänglighet:
  • De flesta programpunkter i arrangemanget hålls i markplan. Dessa lokaler är tillgängliga med rullstol.
  • Visningar i magasin: Magasinen är i källarplan. Hiss finns. Obs! Av säkerhets- och utrymmesskäl kan vi tyvärr inte tillåta rullstolar eller barnvagnar i magasinen.
  • Toaletter finns, varav en tillgänglighetsanpassad.
  • Hörslinga saknas.
  • Det kan vara svårt att hitta parkeringsplats i närheten. Det är möjligt att köra fram till ingången med bil för att bli avsläppt.
  • Närmaste hållplatser om du åker kommunalt är Historiska museet (buss 67), Djurgårdsbron (spårvagn linje 7, buss 69 eller 76) samt T-bana Östermalmstorg eller Karlaplan.

Kontakt

Kontaktperson: Anna Rode

Telefon/Mobiltelefon: 08-5191 81 61

E-post: anna.rode@raa.se

Arrangörer: Riksantikvarieämbetet, avdelningen för arkiv och bibliotek

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: