Visning av BRIO:s leksaksarkiv i Osby

Vi öppnar åter dörrarna till BRIO Lekoseums fantastiska arkiv med leksaker i Osby

Ta chansen att få en guidad visning av Lekoseums unika leksaksarkiv där vi bland annat visar gömda leksaksskatter från Brio, Barbie, Märklin, Alga och unika barnvagnar. Antalet besökare är begränsat.

Biljettpris: 100 kr/person. Ingen rabatt för årskort. I biljettpriset ingår inträde till Lekoseum efter besöket. Antalet besökare är begränsat till 20 personer. Enbart förbokade biljetter gäller.

Åldersgräns: 16 år. Tid: 75 minuter

Plats: Saunkas, Briogatan 1, Osby

Visningen inleds med 15 minuter introduktion om arkivarbete och Lekoseums projekt för att tillgängliggöra samlingen. Därefter blir det cirka 60 minuters visning av arkivet.

Lördagen den 9 september - kl. 11:00-15:30

Söndagen den 10 september - kl. 11:00-15:30

Besöksinformation

Adress: Briogatan 1, Osby

Landskap: Skåne

Tillgänglighet:

Delar av arkivet är inte lämpat för rullstol pga trånga utrymmen och trappor.

Toaletter och parkeing för handikapp finns.

Mer information finns på: https://www.nortic.se/ticket/event/47549

Kontakt

Kontaktperson: Stiftelsen Lekoseum

Telefon/Mobiltelefon: 0760-28 70 72

E-post: info@lekoseum.se

Arrangörer: Lekoseum är ett leksaksmuseum i Osby med tillhörande café, lekstationer och butik. I samband med att BRIO AB firade 100 år som företag 1984 öppnade man ett eget leksaksmuseum. Museet fick då namnet BRIO Lekoseum. I slutet av sommaren 2014 blev Lekoseum en fristående stiftelse. En av stiftelsens uppgifter är att värna den del av Osbys kulturhistoriska arv som har sin grund i den svenska leksakstillverkningen. Från att ha varit enbart BRIOs officiella museum är vi numera hela bygdens leksaksmuseum. Vårt främsta uppdrag är att värna om barns lek och leksakshistoria oavsett ålder och nationalitet. En av våra nya ambitioner är att ge plats i museet för medarbetare och de lokala underleverantörer som försörjde BRIO med produkter under 1900-talet. I arkiven finns framförallt de leksaker som har tillverkats lokalt hos många olika underleverantörer och i BRIO:s egna fabriker i Osby och Killeberg. Under 1900-talet fanns i Osby kommun mer än ett tjugotal olika företag som gav byns män och kvinnor utkomstmöjligheter inom detta område.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: