Slottsskogens kulturarv

I Slottsskogen finns många små och stora byggnader som har haft olika funktioner genom tiderna. Några av byggnaderna finns här för att påminna och lära oss om hur det kunde se ut förr i tiden.

Under Kulturarvsdagen kommer flera av husen att öppnas upp för gäster att besöka. Bland annat öppnas Polisvakta och flera av landskapsstugorna i parken upp.

I Polisvakta som idag är ett polismuseum, finns två arrester. Det lilla huset byggdes i början av 1900-talet och användes fram till slutet av 1930-talet. De som hamnade här var oftast överförfriskade personer som fick sova ruset av sig i några timmar.

Landskapsstugorna har flyttats till Slottsskogen under tidigt 1900-tal och flera av husen byggdes redan på 1700-och 1800-talet. Genom att besöka landskapsstugorna kan du ta del av hur man bodde förr i tiden i olika delar av Sverige. Stugorna flyttades till Slottsskogen för att skapa samhörighet mellan de invånare i staden som hade sina rötter i ett annat landskap. Eftersom kommunikationsmöjligheterna inte var lika bra som idag, sökte man samhörighet på hemmaplan och försökte där återuppliva sina barndoms- och ungdomsminnen genom att ansluta sig till landskapsgillen.

Välkommen!

Söndagen den 10 september - kl. 11:00-15:00

Besöksinformation

Adress: Slottsskogen, Göteborg

Landskap: Västergötland

Tillgänglighet:

Stugorna och Polisvakta ligger på Landskapsstugevägen inne i Slottsskogen. Det finns asfalterade vägar dit men stugorna ligger i ett kuperat område. Alla husen har inte möjlighet att ta emot rullstol på insidan på grund av smala äldre dörrposter och höga trösklar.

Närmsta spårvagnshållplats är Linnéplatsen.

Parkering med krav på tillstånd för rörelsehinder: finns på parkeringsplatser runt parken men ej intill varje hus.

Stor toalett: finns i parken men ej vid varje enskild landskapsstuga

Tillåtna assistanshundar: ledarhund, servicehund, signalhund

Tillgång till enskild toalett: ja i parken finns toaletter vid ett flertal platser, dock ej alltid i direkt anslutning till landskapsstugorna.

Kontakt

Kontaktperson: Johanna Knutsson, planeringsledare Stadsmiljöförvaltningen

Telefon/Mobiltelefon: 070-761 19 84

E-post: johanna.knutsson@stadsmiljo.goteborg.se

Arrangörer: Slottsskogen, Stadsmiljöförvaltningen, Göteborgs stad

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: