Omvärldsbevakning för museer

Var med och utveckla vår omvärldsservice! I september arrangerar Riksantikvarieämbetet två tillfällen med fokus på museer och omvärldsarbete.

Riksantikvarieämbetet bjuder in dig som arbetar inom museisektorn och som tillsammans med oss vill borra vidare i vilka behov, situationer och beslut som ni vill att vi underlättar för er genom att leverera omvärldsbevakning, omvärldsanalys och framtidsanalys.

Vad är egentligen skillnaden mellan de där tre begreppen? Och hur kommer man i gång med sitt eget omvärldsarbete? Detta och mer tar vi upp i en inledande inspirationsföreläsning som direkt efteråt följs upp av en workshop.

Hoppas att vi ses!

Välkommen med din anmälan att delta. Antingen hos oss i våra lokaler i Stockholm den 13 september eller i Hudiksvall på Hälsinglands Museum den 26 september. Båda tillfällena har samma upplägg och pågår mellan klockan 13.00–16.15. Först till kvarn gäller då antalet platser är begränsade.

Gör din anmälan här

Vi behöver din anmälan senast den 10 september.

Du som inte har möjlighet att delta men vill ge oss inspel via en telefonintervju kan anmäla ditt intresse till karin.henriksson@raa.se.

Så hittar du omvärldsbevakning idag

Det finns sedan tidigare Museidialoger en förväntan hos flera att Riksantikvarieämbetet ska samla museisektorn kring gemensamma omvärldsanalyser med några års (kanske tre-fem) mellanrum, och att myndigheten ska bistå med omvärldsbevakning inom olika områden relevanta för museisektorn. Det kan till exempel handla om utställningsteknik, samlingsförvaltning och pedagogiskt och publikt arbete (inkl. eng. visitor studies).

Träffarna i september ingår i ett utvecklingsarbete kring vårt samlade omvärldsarbete. Omvärldsbevakning som vi förmedlar för museerna redan i dag kan du ta del av bland annat via K-blogg, K-podd, nyhetsbrevet För museer, våra olika rapporter och genom seminarier och konferenser som vi arrangerar.

Du också botanisera i alla artiklar som Riksutställningar förmedlade via sina nyhetsbrev med omvärldsbevakning för museer: Spana! och Spana Teknik.