Ett urval av artiklar från Spana – Riksutställningars nyhetsbrev

Under åren 2011-2017 gav Riksutställningar ut två nyhetsbrev, Spana och Spana Teknik, som bevakade utställningsområdet. Här är ett urval av de mest lästa artiklarna.

Med reservation för att vissa av artiklarna kan innehålla gammal information. Vissa bilder är borttagna på grund av rättighetsskäl.

Med montern som bildskärm

Transparenta bildskärmar, en teknik där varje glasyta kan visa sig vara en bildskärm, hörde länge till en framtidsvision. Leif Länsikylä åkte till ISE-mässan i Amsterdam och konstaterar att tekniken som nu finns tillgänglig öppnar nya möjligheter för hur man kan utforma montrar.

Så ska VR och 360 användas på museerna

Allt från att locka folk ut i den uppländska naturen till att förvandla Göteborg till en krigszon. Idéer om vad VR och 360-teknik kan användas till saknas inte bland museifolk.

Gestalta rumslighet med AR och VR

För museer som gestaltar rumslighet finns mycket att hämta inom virtual och augmented reality. Henrik Hannfors, bibliotekarie på ArkDes, åkte till teknikmässan Laval Virtual i Frankrike, och hittade tre potentiella områden där den nya tekniken skulle kunna göra stor skillnad.

Test av resonanshögtalare

Resonanshögtalare finns i en mängd olika utföranden och modeller. SPANA Teknik har testat fyra märken på marknaden, och ett av fabrikaten visade sig ha bäst resultat på samtliga testade material.

Fotogrammetri för nybörjare

Var börjar man om man inte vet något om fotogrammetri? Vilka kameror, vilka program och vilken datorkraft krävs? Spana Teknik besökte LSH:s magasin för att ta reda på hur de med relativt små medel digitaliserar sina samlingar i 3D.

Webbinarium – direktsänd utmaning

Drömmer du om bättre distansmöten? Med ett webbinarium kan ni vara många och dela med er av en mängd sorts innehåll, i direktsändning. Här får du veta hur du riggar och får tekniken att klaffa.

”Professionalisera yrkeskategorin museitekniker”

Yrkeskategorin museitekniker skulle vinna på att bli tydligare definierad. Det är en av slutsatserna i den undersökning som Tomas Jönsson genomfört på uppdrag av Riksutställningar.

Ny teknik för besöksräkning

När entréavgiften från och med 2016 togs bort från de statliga museerna försvann också en naturlig möjlighet att mäta besöksstatistik – genom kassan. Men ny teknik finns, teknik med varierande precision och möjligheter till demografi.

”Det sista koloniala museet i världen” totalrenoveras

Hur kan man berätta kritiskt om den koloniala historien i en byggnad fylld av hyllningar till kolonialismen? Det var utmaningen när Tervuren i Belgien öppnade igen 2017.

Så väljer du skensystem

En genomtänkt ljussättning kan vara skillnaden mellan en medioker och en fantastisk utställningsupplevelse. Resan dit börjar redan vid valet av skensystem. Definiera behoven – både de aktuella och de framtida – och glöm inte att det går att använda skenan till annat än belysning.

Kudde från sjukvården bäddar för säkrare transporter

Att transportera antika skulpturer, keramikföremål och krackelerande porslinsvaser kan vara rena mardrömmen för ett museum. En produkt hämtad från sjukvården kan minska risken för transportskador.

När barnspåret får styra

Vuxna och barn letar efter samma sak i en utställning: berättelsen. Att börja med barnspåret kan göra hela utställningen en tjänst, menar Elna Nord, som nyligen har producerat två utställningar där barnperspektivet har funnits med från start. Här ger hon och manusförfattaren Olof Tiderman sina tips för ett lyckat barnspår.

Plywood med plastiska egenskaper

Arbetet med formpressad faner kräver tålamod, tid och hög yrkesskicklighet. Här tittar vi på fördelarna med att i stället använda sig av en termoformbar träpanel.

Gör din egen frigolitskärare

Trött på smulor och fnas? Med hjälp av uppvärmd metalltråd formar du enkelt frigolit, skumgummi och cellplastmaterial. Vi tipsar om hur du gör en praktisk frigolitskärare till en låg kostnad.

Så använder de leken som pedagogiskt verktyg

Inför uppbyggnaden av sin nya barnutställning besökte Maria Annerud och Lars Sjösvärd från Gotlands Museum Boston Children´s Museum tillsammans med Riksutställningar. Där såg de hur leken genomsyrade allt lärande och imponerades av personalens sätt att bemöta både barn och vuxna.

Så väljer du rätt vinyl

Att lyckas med foliering bygger på en rad lyckade val. Riksutställningars redigerare Per Björklund listar tips och råd både för dig dom folierar själv och för dig som beställer arbetet av någon annan.

GUIDE: Att välja och upphandla styrsystem

Med moderna styrsystem kan man spara energi, pengar och tid. Här är en guide som listar olika alternativ och ger råd och idéer om deras användningsområden.

Så förstorar du bilder när upplösningen inte räcker till

Vad gör man när man vill förstora en bild och upplösningen inte räcker till?

Att tänka på när man väljer teckensnitt och färg

 

 

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: