Inblick >

Inblick > är som namnet säger inblickar i Sveriges utställningsvärldar. Inblickarna är resultatet av studiebesök, research, resor, möten och projekt. Med framför allt bilder och korta texter får du här korta inblickar från museer, bibliotek, konsthallar och andra miljöer där du möter intressanta och inspirerande sätt att förstå eller göra utställningar. Inblick > är ett snabbt och enkelt sätt för dig som vill titta in en liten stund i det rika utställningsutbud som finns omkring oss.

 

 

Texter i utställningar

Konst är ett gränsöverskridande kommunikationssätt, menar en del. Andra menar att konst är svårbegripligt och exkluderande. Ofta behövs kompletterande ord. Ofta blir det i form av texter. Texter är det svåraste med utställningsproduktioner, menar många. Alla vill inte läsa. Alla kan inte läsa. De som kan läser olika. Ambitionen är att nå, om inte alla, så många som möjligt.

Ställ med utställningstexter på Västerås konstmuseum. Foto: (CC BY)

 

 

Tidsandan

Människan är en social varelse. Aristoteles kallade oss Zoon politikon.
Vi är dessutom trendkänsliga. Zeitgeist är ett tyskt uttryck för detta.
På tyska har ordet många olika innebörder, inklusive det faktum att
Zeitgeist bara kan observeras i händelser som redan skett.
Kök är sociala platser. Det har de alltid varit.
De påverkas mycket lätt av trender.

Analogt interaktivt sjuttiotalskök på Västmanlands läns museum. Foto: (CC BY)

 

 

Inget nytt under solen

Ibland är konstscenen tillbakablickande, ibland nästan reaktionär.
Ibland är den oerhört nyskapande och futuristisk.
Avant garde brukar man säga, förtrupperna.
Ulf Linde skrev en bok om detta på 60-talet som heter Spejare. Gotland är gammalt. Under silur låg det vid ekvatorn.
Antropocen är nytt. Det handlar om ett namn på en tidsålder, om människans påverkan på planeten.
Lithic Choreographies är en film av den australiensiske konstnären Sam Smith. Han är född 1980.
Gotlands konstmuseum visade filmen i en utställning under vintern 2018-19.
Den handlar om detta. Gotlands berggrund, människan och framtiden.

Sam Smith, Lithic Choreographies. Trailer. Skärmklipp.Foto: (CC BY)

 

 

Det är inte enkelt att ställa ut scenkonst…

…kan jag tala om. Arne Högsander. Maskmästaren. Dockmakarkungen. Går det att föreställa sig en mer sinnlig utställning än Alster och gestalter på Västerås konstmuseum? Dramatiskt ljussatt. Inget dagsljusinsläpp. Skolboksbra. Papier-maché-masker. Så uttrycksfulla. Känns som att stå framför en levande björn. Eller en apa. Så mycket mer levande än att stå framför en uppstoppad apa på ett naturhistoriskt museum. Eller titta in i ett välgjort diorama. Hur lyckades Högsander med det?

Masker av Arne Högsander.Foto: (CC BY)

 

 

Lyfter man in historisk aktivism på ett museum…

…är det klokt att lyfta in något av aktivismen. Och inte bara dokumentationen och verken. Guerrilla Girls har under ett par decennier attackerat konstinstitutioners etiska tveksamheter och andra grisiga orättvisor i samhället. Med enkla medel. Affischer och stickers. Gärna statistik också. Konstnärerna är anonyma. Uppträder med gorillamasker. Dock inte Arne Högsanders. Publiken får göra sina egna protestaffischer mitt i utställningen på Västerås konstmuseum. Vilket är klokt. Och populärt. Guerrilla Girls arv då? Vilka spår har denna mix av högintellektuell feminism från USA nordöstkust, DIY-estetik och 80-talets gatukultur lämnat efter sig… Går alldeles utmärkt att studera på Västerås konstmuseum!

Utställningen Guerrilla Girls–feminism, fakta och fuskpäls. Foto: (CC BY)

 

 

Ska man göra kulturhistorisk basutställning…

…är det allt klokt att göra rum där grupper kan samlas i utställningarna. På Västmanlands läns museums kulturhistoriska basutställning finns en handfull strategiskt utplacerade ”basstationer”. Fyllda med föremål, berättelser och väldesignade möjligheter för gruppers samtal och kontemplation. Basutställningen är kronologiskt upplagd och de olika basstationerna fångar upp de olika epokerna. Stationerna fungerar lite som depåerna i ett Formel 1 lopp – tanka energi, ta en paus, byta taktik, smörja hjulen/vila benen, ta sats mot nästa steg.

Basstation.Foto: (CC BY)