Nyheter och trender för museer.

Få våra artiklar direkt till din inkorg – prenumerera på nyhetsbrevet För museer!

Vill du tipsa oss? Kontakta redaktionen.

En person sitter framför en kamin och läser.

Biblioteket tipsar: Vinterläsning med museitema

Näsan som verktyg för att utforska historiska berättelser, bunkrar från kalla kriget som lyxbostäder, feministisk utställningskuratering, och ett uppslagsverk över museologi. Det är lite av innehållet i några av de böcker Vitterhetsakademiens bibliotek valt ut till Omvärld & insikts läsare när 2023 går mot sitt slut.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Rengöring av klinkers på en toalett.

Nya hållbarhetsregler på gång – så påverkas museerna

Från årsskiftet införs nya, striktare regler för hållbarhet som gäller framför allt större företag. Museer berörs inte direkt, men det gäller att veta vilken indirekt påverkan den kommande lagstiftningen får på sektorn, menar juristen och sociologen David Frydlinger. Tillsammans med skribenten Amanda Creutzer listar han här fyra områden att ha koll på.

Läs mer.

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Svartvit porträttbild på en leende kvinna.

”Det räcker inte att visa samlingar – det ska vara en hel upplevelse”

Att tala om museer som marknadsaktörer hör inte till vanligheten. Men jämte sin bevarande och kunskapsförmedlande roll är museerna numera även aktörer inom underhållning, turism och besöksnäring. Denna del av verksamheten undersöks i en kommande bok.
– Det är ett ganska outforskat område vi gett oss in på, säger Lizette Gradén, forskare vid Lunds universitet och en av författarna.

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

Tvådelad bild: Svartvitt porträttfoto på en kvinna; färgfoto man i keps.

”Det finns hundratusentals berättelser – ytterst få når publiken”

Kulturarvet bär på berättelser – sägs det. Men hur kan dessa berättelser förmedlas på ett strategiskt sätt, så att det genomsyrar hela museiupplevelsen? Den frågan söker Kajsa Hartig och Johan Lindblom svaret på i en kommande bok om museer och storytelling.

Läs mer.

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

Resterna av begravningstemplet i Palmyra.

”Den mest systematiska plundringen sedan andra världskriget”

Islamiska Staten och kriget i Syrien har gjort marknaden för antikviteter korrupt och omöjlig att lita på, menar journalisterna Jesper Huor och Anders Rydell. I en ny bok berättar de om hur blodsantikviteter smugglas och tvättas för att därefter hamna på marknader i väst – och på museerna.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Höstens boktips från biblioteket

Hållbarhet och förstörelse, smörstekta kålrotsskivor och ett museum byggt utifrån neurovetenskap. Låter det som spännande ämnen? Då har vi boktipsen för dig, levererade av Vitterhetsakademiens bibliotek

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

En person i en hängmatta håller i en läsplatta.

Somriga läs- och strömningstips till hängmattan

LISTA Sol och bad i all ära – semestern är även en utmärkt tid att äntligen sjunka ner i hängmattan med en god bok eller podd. Eller varför inte kolla på en spännande dokumentärserie? Här hittar du 17 tips på lyssning, läsning och strömning med kulturarvstema.

Läs mer.

Ämnen

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

En kvinna sitter på en brygga och läser.

Vårens lästips från biblioteket

En studie av 1990-talets ”nya museologi”, en handbok i att skapa digitala utställningar och en praktisk guide till att arbeta pedagogiskt i historisk dräkt. Det är innehållet i några av de nyutgivna böcker och artiklar med museianknytning som Vitterhetsakademien tipsar om att läsa våren 2023.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se

Tvådelat foto: Till vänster en man i uniform, till höger stora hallen på Metropolitan Museum of Art i New York.

”Ta vara på museivakternas kunskap”

Mitt i en livskris sade Patrick Bringley upp sig från ett prestigefyllt mediejobb för att arbeta som vakt på Metropolitan Museum of Art. Han blev kvar i tio år. Nu har han gett ut en bok om sin tid på museet och sin kärlek till konsten.

Läs mer.

Ämnen

Karin Olli-Nilsson

karin.olli-nilsson@raa.se

En bibliotekarie hämtar böcker i magasinen på LSE Library 1964, svartvit bild.

Lästips från biblioteket

En guide till att skapa besöksupplevelser, framtidsmedvetande på svenska länsmuseer, ett framgångsrikt vikingamuseum i Nordnorge och en liten resväska fullpackad med queer historia i ett museimagasin. Det är något av innehållet i de nyinkomna böcker och artiklar Vitterhetsakademiens bibliotek tipsar om.

Läs mer.

Ämnen

Omvärld och insikt

omvarld@raa.se


1 2