Bevakning av nyheter och trender för museer och kulturarvsaktörer. Bidra gärna med material och tips till omvarld@raa.se. Vill du prenumerera på nyhetsbrevet För museer, som en gång i månaden ger dig de senaste nyheterna, klicka här.

Toto Asakusa Honganji av Katsushika Hokusai (1760-1849). (PDM)

Louvren auktionerar ut upplevelser

Louvren auktionerar ut upplevelser och skänkta lyxföremål för att samla in pengar till museets satsning på tillgänglighet. Bland annat säljs ett exklusivt tillfälle att se Mona Lisa på nära håll.

Läs mer.

Ämnen

Lina Wennersten

lina.wennersten@raa.se

Museibutiker vädjar om stödshopping

Den 29 november arrangerar den internationella medlemsorganisationen The Museum Store Association (MSA) en gemensam dag för museibutiker: Museum Store Sunday.

Läs mer.

Ämnen

Lina Wennersten

lina.wennersten@raa.se

Skapa förutsättningar för nya beteenden

När museerna öppnar behöver de få sina besökare att agera på nya sätt, av hänsyn till smittorisken.

– Gör det lätt för besökarna att göra rätt, uppmanar beteendeforskaren Nurit Nobel.

Läs mer.

Ämnen

Fredrik Emdén

fredrik.emden@raa.se

,

Återöppnande och anpassning under coronapandemin

Omkring midsommar har många museer öppnat igen efter att ha haft stängt en lång period, som en följd av coronakrisen. Andra museer har haft öppet hela tiden, men med anpassad verksamhet. Vi har talat med några museer om vilka strategier de nu använder för att minska risken för smittspridning.

Läs mer.

Ämnen

Lina Wennersten

lina.wennersten@raa.se

Samtidsdokumentation i kristider

När insamlingar görs via nätet blir de också i högre grad en del av den publika verksamheten, menar etnologen Elin Nystrand von Unge som forskat på nutida insamlingspraktiker på kulturhistoriska museer. Just nu pågår många insamlingar och dokumentationsprojekt som rör coronapandemin.

Läs mer.

Ämnen

Lina Wennersten

lina.wennersten@raa.se