Museer i Kultur 3.0 – Vad är potentialen?

Jan Sahlén, Åsa Hallén och Anders Wikström.

I detta avsnitt av Utställningsradion samtalar Åsa Hallén, länsmuseichef i Värmland, Jan Sahlén, kommunalråd i Kramfors och Anders Wikström, frilansande kulturmiljöagent, om den italienska kulturekonomen Pier Luigi Sacco och hans teorier om det han kallar Kultur 3.0. 
Samtalet är en uppföljning på Saccos föreläsning i Sverige i slutet av april 2015 och programledare är Max Valentin.

(Scrolla ner om du vill se föreläsningen innan du lyssnar på samtalet.)

Pier Luigi Sacco menar att kulturen är på väg att bli samhällets nästa systemöverskridande råvara för ekonomiskt värdeskapande och en av de enskilt viktigaste faktorerna för framtidens jobb. Förklaringen ligger i att trender som digitalisering och globalisering ändrar villkoren för vad kultur överhuvudtaget är, menar han. Hittills tydliga gränser mellan kulturproduktion och kulturkonsumtion luckras upp, och skiftet förflyttar fokus mot människors deltagande i kultur. Men vad är det för deltagande Sacco pratar om, egentligen? Är det till exempel någon skillnad på deltagandet i konstnärernas kollektivverkstad och ett makerspace? Och hur skulle en utställning helt producerad enligt idén om Kultur 3.0 kunna se ut? Är den ens möjlig?
 
Tillsammans testar Max Valentin, Åsa Hallén, Jan Sahlén och Anders Wikström hur man kan översätta Saccos teorier till en svensk museal kontext och vilken betydelse de kan komma att få för deras respektive verksamheter och perspektiv. 
 
I programmet nämns också två rapporter, som visar hur Sacco, i samarbete med bland andra den svenska forskarkollegan Christer Gustafsson, kulturvårdsprofessor vid Uppsala Universitet, tillämpat sina teorier i kartläggningar av Hallands och Skaraborgs läns ”Kreativa kraftfält”. Kartläggningarna analyserar mängder av regional data med hjälp av en avancerad algoritm, i syfte att identifiera var i regionerna som största innovationskraften, och därmed bästa förutsättningarna för framtidens jobb, finns. Här kan du läsa rapporterna:
 
Här kan du också läsa mer om Pier Luigi Saccos och Christer Gustafssons forskning, och om föreläsningarna som de gav i Sverige i slutet av april. Nedan kan du se föreläsningarna i sin helhet.
 
 
 
 

 

  • Skriven av: Webbredaktionen
  • Publicerad: 19 maj 2015
  • Uppdaterad: 19 maj 2015