Uppsala högar - utgrävningen 1874Uppsala högar - utgrävningen 1874Foto: Henri Osti (Ingen upphovsrätt)

Upplev kulturarvet

I Riksantikvarieämbetets uppdrag ingår bland annat att göra kulturarv tillgängligt och på Glimmingehus och Gamla Uppsala Museum har vi egen besöksverksamhet.

Vi arbetar också för att göra kulturarv tillgängligt och användbart i olika digitala söktjänster och databaser.


Interiör från Glimmingehus. Foto: Kai Svensson

Glimmingehus

Glimmingehus i sydöstra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Ett ståtligt bygge som påbörjades 1499 på uppdrag av Jens Holgersen Ulfstand. Här kan du följa med på en guidad visning genom borgen, ta del av medeltida sysslor, slå dig till ro i örtagården eller avnjuta restaurangens medeltidstallrik.

Gamla Uppsala museum

Gamla Uppsala är en av  Sveriges viktigaste historiska platser. Besök vårt museum, följ med på de reguljära visningarna, ströva runt bland kungshögarna och de flera hundra gravarna och känn den mystiska stämningen. Kungshögarna var länge symbolen för en storslagen forntid. Men platsen har också inspirerat till berättelser om hednatidens offer och gudadyrkan.

Sveriges världsarv

Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. Sverige har idag 15 världsarv.

Dela sidan på