Stillbild från nya appen Augmented History: Gamla Uppsala, som finns tillgänglig för nedladdnig från Appstore.Stillbild från nya appen Augmented History: Gamla Uppsala, som finns tillgänglig för nedladdnig från Appstore.

Augmented History: Gamla Uppsala


Ny app visar Gamla Uppsalas storhetstid

Den 28 augusti 2016 lanserades den nya appen Augmented History: Gamla Uppsala, vilken ger besökaren möjlighet att med hjälp av en surfplatta eller mobiltelefon vandra omkring i Gamla Uppsala som det troligtvis såg ut ca år 650 e. Kr. Detta är första gången som så kallad Augmented Reality-teknik används vid ett svenskt besöksmål. Tekniken gör det möjligt att rekonstruera en järnåldersmiljö baserad på de senaste utgrävningarna på platsen, utan att några fysiska ingrepp behöver göras i fornlämningsområdet.

För att använda appen måste du vara på plats i Gamla Uppsala. I ett första skede lanseras appen för iOS, men utvecklarna hoppas kunna ta fram en version för Android i framtiden. Du som inte har tillgång till egen utrustning kan låna en iPad av museet. Du som lånar måste du vara minst 18 år och vi kommer behöva ett ID-kort, pass eller annan typ av identifikation som pant. Denna återfås vid återlämning. Lånetiden är 30 minuter.

Ladda ner appen här.

Dela sidan på