Börja bygga

Köp och ladda ner Minecraft här: https://www.minecraft.net/sv-se

Vilken version – Java eller Bedrock?

Java och Bedrock Edition är inte kompatibla med varandra. Jämför funktionerna HÄR.

Vill man spela tillsammans med andra spelare som använder andra plattformar, har Minecraft för Windows 10 (Bedrock Edition) stöd för spel över flera olika plattformar (dator, mobil, spelkonsol). Det har däremot inte Java Edition. Å andra sidan erbjuder Java Edition bättre möjligheter att modifiera spelets utseende och funktioner.

För spel och bygge på grundläggande nivå är de två versionerna likvärdiga. Minecraft för Windows 10 erbjuder dock större möjligheter till spel med flera spelare över olika plattformar med alla enheter som kör Minecraft (utom Java Edition)

Minecraft: Java Edition kan modifieras fritt av användarna, vilket möjliggör oändliga möjligheter att förändra utseende, innehåll och funktioner i spelet.

Minecraft: Bedrock Edition stöder inte egna modifikationer, ”mods” av användarna. Däremot finns Minecraft Marketplace, med ett stort utbud av texture packs, character skins, adventure maps, och behavior / resource packs som på olika sätt förändrar utseende och innehåll i spelet. En del är gratis, men det mesta kostar. Å andra sidan är innehållet i Minecraft Marketplace ”säkert” och stabilt.

Hur börjar man?

Man börjar med att skapa en värld. Det finns olika ”frön” (seeds), dvs. koder till världar att välja mellan. Vill man ha en helt plan yta för stora byggen, väljer man att skapa en platt värld. När man skapar en värld i Minecraft, kan man välja mellan två olika spellägen – Kreativt och Överlevnad. Det finns också inställningar av svårighetsgrad och olika ”fusk”. Man kan i efterhand ändra spelläge (och inställningar för det aktuella spelläget) när man vill.

Spellägen

I överlevnadsläge börjar man helt utan resurser, och måste själv skaffa mat och material att tillverka redskap och skydd av. Material att tillverka saker av utvinner man ur landskapet; tex. slår man ner träd för att få plankor att bygga ett hus av, och gräver fram järnmalm ur jorden att smida ett svärd av. Dvs. ”mining” och ”crafting” Monster är ett ständigt hot. Det är lätt att dö; inte enbart av monsterattacker utan också genom att t.ex. svälta ihjäl eller drunkna.

I kreativt läge ligger fokus på att bygga, snarare än att samla och förädla resurser. Förrådet av föremål och byggmaterial är oändligt. Man behöver inte bryta block, tillverka, odla eller föda upp någonting. Man behöver heller inte äta, eller själv bli uppäten av monster. Man slipper därmed dö och reinkarneras hela tiden, och kan helt och hållet koncentrera sig på sina byggen. Man kan också flyga, vilket underlättar vid stora byggen.

Förflyttning

 • Genom att röra på musen ser man sig omkring. Man kan skifta mellan att se sig själv i första person, framifrån eller bakifrån, med F5.
 • Med tangenterna W, A, S och D förflyttar man sig framåt, bakåt och i sidled. W=framåt, S=bakåt, A=vänster, D=höger.
 • Spring genom att hålla in Ctrl, och ducka/kryp genom att hålla in Shift.
 • Använd mellanslag för att hoppa och (i kreativt läge) tryck snabbt två gånger och håll nere för att flyga upp i luften. Håll in Shift för att sjunka ner.
 • Med vänster musknapp slår, hugger och gräver man. Med höger musknapp placerar man ut och på andra sätt interagerar med block, föremål, mm.
 • Via Esc pausar man spelet, och tar sig till dess meny med inställningar.

Material och förråd

 • Längst ner i mitten av skärmen finns snabbmeny (där finns i överlevnadsläge även indikatorer för liv och hunger). Lägg till material och redskap i snabbmenyn genom att klicka på E och öppna förrådet (”Inventory”).
 • Placera markören över det objekt du vill plocka upp, och plocka upp det med vänster musknapp. Lägg sedan till det i snabbmenyn genom att klicka med vänster musknapp i en ruta. För att ta bort ett objekt ur snabbmenyn – plocka upp det och släpp det utanför menyn.
 • Välj mellan objekten i snabbmenyn antingen genom att scrolla med musen eller med siffertangenterna.

Bygga och riva

 • Det objekt man väljer i snabbmenyn blir det man håller i handen. I kreativt läge tar inte förrådet slut
 • För att bygga: Välj önskat material, sikta på en yta så att den markeras med en svart ram (om den inte markeras – gå närmare) och klicka med höger musknapp för att placera blocket.
 • För att riva: sikta på blocket så att det markeras med en svart ram, och håll nere vänster musknapp tills blocket spricker och försvinner.
 • Allt i spelet kan byggas till och förändras – både terrängen och allt som kan tänkas finnas i den.

Chat och kommandon

 • Tryck på T för att öppna chatfönstret (”Terminal”).
 • Chatfönstret används inte enbart för att kommunicera med andra spelare, utan också för att skriva in kommandon som på olika sätt förändrar spelets beteenden och utseende.
 • Kommandon är mycket användbart när man spelar och bygger ensam. Spelar man på server tillsammans med andra, kan dock administratörens tillåtelse oftast behövas för användning av kommandon.
 • Kommandon kan användas t.ex för att duplicera och flytta byggnader, förvandla stora landskapsytor, styra tid och väder, kontrollera mobs, samt för att teleportera.