Press

Vi på kommunikationsenheten hjälper dig gärna med information eller att komma i kontakt med rätt person på myndigheten.

Senaste pressmeddelanden:

[2019-02-08] ​​Riksantikvarieämbetet fördelar 272 miljoner till kulturmiljövård

Riksantikvarieämbetet har fördelat 2019 års anslag för bidrag till kulturmiljövård. 249 miljoner kronor ska fördelas av länsstyrelserna. För länsstyrelserna innebär det 13 miljoner mer att fördela jämfört med 2018.

− Det är glädjande att vi för andra året i rad fått möjlighet att ge en ekonomisk förstärkning till kulturmiljövården i landet. Behoven är stora och efterfrågan på medel är mycket hög, inte minst i lands- och glesbygd. Målet är att bättre kunna bevara en mångfald av kulturmiljöer i hela landet. Samtidigt ser vi att bidraget även har positiva effekter för regional utveckling, sysselsättning och tillväxt, säger riksantikvarie Lars Amréus.

[2019-01-17] ​Nederländsk domstol tillbakavisar anspråk på stulen bok

Riksantikvarieämbetet har lämnat in en stämningsansökan i nederländsk domstol för att återkräva boken Nippon som stulits från Kungliga biblioteket. Den 16 januari tillbakavisade domstolen kraven från Sverige. Enligt domstolen har allt för lång tid förflutit från att Sverige fick kännedom om var boken fanns och det att stämningsansökan lämnades in.

Domen nådde Riksantikvarieämbetet den 17 januari. Det är ett avgörande i första instans av Court of Amsterdam. Domaren anser att preskriptionstiden började löpa tidigare än vad Riksantikvarieämbetet har utgått från.

– Riksantikvarieämbetet har en annan uppfattning om när preskriptionstiden börjar löpa. Svenska myndigheter har inte kunnat vara säkra på var boken funnits. Vi har utgått från att preskriptionstiden tidigast började löpa den 23 september 2015 då Kungliga biblioteket underrättade Riksantikvarieämbetet om sina misstankar om var föremålet fanns och vem som var innehavare. Vi avvaktar nu en engelsk översättning för att därefter överväga om vi ska överklaga domen, säger Riksantikvarieämbetets chefsjurist Catharina Sojde.Fler pressmeddelanden och pressbilder finns i vårt pressrum på Mynewsdesk

Följ vårt pressrum på Mynewsdesk Följ Riksantikvarieämbetet

Du hittar oss självklart på Twitter och Facebook, men även på YouTube och på Flickr. Pressbilder på flera beslutsfattande personer finner du förutom i pressrummet även på Flickr.

Vill du följa Riksantikvarieämbetet i debatten hittar du några av våra ställningstaganden och aktuella frågor här. Vår blogg heter K-blogg, men visste du att vi även sänder poddradio? Vår podcast heter K-podd.
Se vilka fler kanaler vi finns på här.

Riksantikvarieämbetets logotyp

Riksantikvarieämbetets logotyp består av en symbol (Sankt Hanskorset) tillsammans med ordbilden ”Riksantikvarieämbetet” både på svenska och engelska. Här kan du ladda hem logotypen.

Visit our Pressroom here

You will find our pressreleases here (in Swedish). And you are also welcome to visit us on: