Press

Vi på kommunikationsenheten hjälper dig gärna med information eller att komma i kontakt med rätt person på myndigheten. Pressansvarig nås på telefonnummer 08 – 5191 80 07.

Senaste pressmeddelanden:

[2020-09-15] ​​​​Ny rapport: De obesuttnas arkeologi – människor, metoder och möjligheter

På landsbygden och i städerna finns många historiska spår efter människor som inte ägt någon egen jord eller bostad. Det kunde handla om exempelvis torpare, backstugusittare, hantverkare eller arbetare. I ett forskningsprojekt finansierat av Riksantikvarieämbetet diskuteras vad som kan göras för att lyfta fram dessa spår och hur de i sin tur kan bidra till kunskapen om de obesuttnas liv och dåtidens samhälle.

– Vi har studerat hur arkeologer genom att använda arkeologin som utgångspunkt kan bidra till ny kunskap om människors livsvillkor och boendeförhållanden under perioden 1700–1900, säger Pia Nilsson, arkeolog vid Arkeologerna, Statens historiska museer, och projektledare.

[2020-09-08] Kulturarvsdagen firas hela helgen

Missa inte Kulturarvsdagen 2020, 11-13 september. Runt om i Sverige har lokala arrangörer ansträngt sig för att i år skapa trygga aktiviteter där deltagarna kan lära av historien. Temat för Kulturarvsdagen 2020  är Kulturarv och lärande – om lusten att upptäcka eller att inspireras av historien. 

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd arrangeras för att bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Såväl kulturmiljöer som kulturhistoriskt intressanta byggnader, anläggningar och personer står i fokus.

HÄR kan du ta reda på vilka arrangemang som äger rum nära dig! Scrolla och klicka på ditt landskap.

Ett antal programpunkter anordnas helt digitalt runt om i landet. Digitala arrangemang.Fler pressmeddelanden och pressbilder finns i vårt pressrum på Mynewsdesk

Följ vårt pressrum på Mynewsdesk Följ Riksantikvarieämbetet

Du hittar oss självklart på Twitter och Facebook, men även på YouTube och på Flickr. Pressbilder på flera beslutsfattande personer finner du förutom i pressrummet även på Flickr.

Vill du följa Riksantikvarieämbetet i debatten hittar du några av våra ställningstaganden och aktuella frågor här. Vår blogg heter K-blogg, men visste du att vi även sänder poddradio? Vår podcast heter K-podd.
Se vilka fler kanaler vi finns på här.

Riksantikvarieämbetets logotyp

Riksantikvarieämbetets logotyp består av en symbol (Sankt Hanskorset) tillsammans med ordbilden ”Riksantikvarieämbetet” både på svenska och engelska. Här kan du ladda hem logotypen.

Visit our Pressroom here

You will find our pressreleases here (in Swedish). And you are also welcome to visit us on: