Press

Vi på kommunikationsenheten hjälper dig gärna med information eller att komma i kontakt med rätt person på myndigheten.

Senaste pressmeddelanden:

[2018-12-19] ​Riksantikvarieämbetet föreslår lagskydd för det rörliga kulturarvet

Riksantikvarieämbetet föreslår ett lagskydd för det rörliga kulturarvet, såsom museijärnvägar, historiska båtar och fartyg, veteranbilar och veteranflygplan. Det framgår av den rapport som nu överlämnas till regeringen.

− Det rörliga kulturarvet är till största delen ett levande kulturarv. Det är huvudsakligen ideella organisationer och privatpersoner som ser till att hålla fordon rullande, flytande och flygande. De behöver bättre förutsättningar för att kunna fortsätta med sina insatser för att bevara och använda kulturarvet. Därför föreslår vi en så kallad hänsynsregel i kulturmiljölagen, säger riksantikvarie Lars Amréus.

[2018-12-18]Riksantikvarieämbetet fördelar forskningsmedel för 2019

Riksantikvarieämbetet har beslutat hur forsknings- och utvecklingsmedlen för 2019 ska fördelas. Totalt handlar det om 20,5 miljoner kronor som fördelas till området kulturarv och kulturmiljö, samt till de centrala museerna.

Omkring 16,5 miljoner kronor fördelas till projekt inom kulturarv och kulturmiljö. Flera av de beviljade projekten har klimat och hållbarhet i relation till kulturarvet som tema. Ett exempel är ”Nätverk för övervakning av klimatändringarnas effekter på Sveriges kyrkor”, ett annat ”Fading Heritage A Predicative study of the deterioration of organic material”, liksom ”Biobaserade byggnadsmaterial förr och nu”.Fler pressmeddelanden och pressbilder finns i vårt pressrum på Mynewsdesk

Följ vårt pressrum på Mynewsdesk Följ Riksantikvarieämbetet

Du hittar oss självklart på Twitter och Facebook, men även på YouTube och på Flickr. Pressbilder på flera beslutsfattande personer finner du förutom i pressrummet även på Flickr.

Vill du följa Riksantikvarieämbetet i debatten hittar du några av våra ställningstaganden och aktuella frågor här. Vår blogg heter K-blogg, men visste du att vi även sänder poddradio? Vår podcast heter K-podd.
Se vilka fler kanaler vi finns på här.

Riksantikvarieämbetets logotyp

Riksantikvarieämbetets logotyp består av en symbol (Sankt Hanskorset) tillsammans med ordbilden ”Riksantikvarieämbetet” både på svenska och engelska. Här kan du ladda hem logotypen.

Visit our Pressroom here

You will find our pressreleases here (in Swedish). And you are also welcome to visit us on: