Press

Vi på kommunikationsenheten hjälper dig gärna med information eller att komma i kontakt med rätt person på myndigheten.

Kontakt:
Emil Schön, pressansvarig, 08-5191 80 07, emil.schon@raa.se
Helena Håkansson, kommunikationschef, 08-5191 81 22, helena.hakansson@raa.se

Senaste pressmeddelanden:

01 juni

Åtta miljoner kronor fördelas till 77 arbetslivsmuseer

Riksantikvarieämbetet har undersökt varför relativt lite EU-medel fördelas från Regionalfonden till kulturmiljöer som är besöksmål i Sverige. Andelen som används till kulturmiljöer är lägre i Sverige än EU-genomsnittet. 

Varje år fördelar Riksantikvarieämbetet bidrag till museerna för att  stödja projekt som stärker deras möjligheter att bevara och bruka industrisamhällets kulturarv. I år inkom 158 ansökningar. 77 projekt får dela på de åtta miljoner kronorna. Förra året höjdes anslaget från sex till åtta miljoner kronor och i år ligger det kvar på den nivån. 2016 beviljades 88 projekt bidrag.

–  En av höjdpunkterna i mitt jobb är när vi varje år delar ut pengar till arbetslivsmuseerna.  Ideella krafter över hela landet gör fullständigt ovärderliga insatser för att bevara och förklara industrisamhällets kulturarv, säger riksantikvarie Lars Amréus.

28 april

Två dagar om klimat och kulturarv

I takt med att klimatet ändras utsätts även kulturarvet för ökade risker. Den 3-4 maj arrangeras  därför Forum för klimat och kulturarv i Göteborg och temat är vattnets påverkan på kulturarvet i  ett förändrat klimat. Deltagarna kommer att få ta del av de lärdomar och goda exempel man har gjort  om klimatförändringar och kulturarv i västra Sverige.

–  Syftet med forumet är att fortsätta att nätverka kring arbetet med klimat och kulturarv. Vår förhoppning är att fler, i andra delar av landet, fortsätter att göra sina bedömningar av klimatförändringarnas effekter på kulturarvet, och att åtgärder för att minska konsekvenserna tas fram, säger Therese Sonehag som arrangerar forumet från Riksantikvarieämbetet.

Fler pressmeddelanden och pressbilder finns i vårt pressrum på Cision

Andra aktuella frågor för Riksantikvarieämbetet

Besök oss även på vår blogg,  följ oss på Twitter, på Facebook, på YouTube och på Flickr.

På Vimeo finns intervjuer och andra filmer att ladda ner.

Dela sidan på