Press

Vi på kommunikationsenheten hjälper dig gärna med information eller att komma i kontakt med rätt person på myndigheten.

Senaste pressmeddelanden:

Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj tilldelas Gertrud Lyrung från Visby

[2017-12-19]  Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj 2017 tilldelas Gertrud Lyrung från Visby. Gertrud Lyrung får medaljen för att hon med stor uthållighet, berättarglädje och entusiasm guidat besökare i världsarvet Visby i 50 år.  Priset lämnades över av riksantikvarie Lars Amréus i Riksantikvarieämbetets lokaler på Artillerigatan i Visby den 19 december.

–  Tänk att min enkla uppgift här i Visby kunnat leda till en sådan utmärkelse.Tack för att ni bevisat mig den äran, sa Gertrud Lyrung.
Norrmannen som köpt yxan från Sverige på en nätauktionssajt dömdes i somras till två veckors fängelse för flera brott mot den norska kulturminneslagen. Mannen har även ägnat sig åt olagliga utgrävningar i Norge efter att ha sökt efter fornfynd med en metalldetektor.

Riksantikvarieämbetet fördelar miljoner till forskning och utveckling inom kulturarvsområdet

Riksantikvarieämbetet har fördelat 14 750 000 kr till 21 projekt för forskning och utveckling inom kulturarv och kulturmiljö. Tre av projekten är en samfinansiering tillsammans med Vetenskapsrådet inom den europeiska utlysningen Digital Heritage.

Nationell kulturarvsinkubator etableras på Gotland

[2017-12-08] Riksantikvarieämbetet etablerar en nationell kulturarvsinkubator som ska främja innovation och nya lösningar inom kulturarvsarbete. I tisdags blev det klart att strukturfondspartnerskapet för Småland och öarna beviljade projektet Kulturarvsinkubatorn omkring 6,4 miljoner kronor i EU-medel. Projektet lokaliseras till Gotland.

– Inkubatorn kommer dels att bestå av en stödverksamhet för startade företag och dels av träffar i form av Innovation camps som kommer att vara öppna för en mångfald av forskare, studenter, innovatörer. Målet är finna förslag på lösningar som har en kommersiell potential och utveckla dessa till varor och tjänster, säger Fredrik Lundström, chef på Riksantikvarieämbetets Informationsavdelning.

 Fler pressmeddelanden och pressbilder finns i vårt pressrum på Cision

Du hittar oss självklart på Twitter och Facebook, men även på YouTube och på Flickr. Och på Vimeo finns intervjuer och andra filmer att ladda ner.

Vill du följa Riksantikvarieämbetet i debatten hittar du några av våra ställningstaganden och aktuella frågor här. Vår blogg heter K-blogg, men visste du att vi även sänder poddradio? Vår podcast heter K-podd.  Se vilka fler kanaler vi finns på här.

Riksantikvarieämbetets logotyp

Riksantikvarieämbetets logotyp består av en symbol (Sankt Hanskorset) tillsammans med ordbilden ”Riksantikvarieämbetet” både på svenska och engelska. Här kan du ladda hem logotypen.

Visit our Pressroom here

You will find our pressreleases here (in Swedish). And you are also welcome to visit us on: