Nyheter
Mässhake med guld- och silverbroderier.
Många medeltida mässhakar (skrudar) är utsmyckade med guld- och silverbroderier. Här en detalj från en något senare mässhake från Vagnhärads kyrka, Södermanland. Foto: (CC BY)

Ny rengöringsmetod kan ge silverbroderier glansen åter

Silverbroderier på tyg förekommer på äldre textilier som användes vid högtidliga och speciella tillfällen. Det kan vara kyrkliga plagg, uniformer, dop- och brudkläder. Idag rengörs inte silvret eftersom rengöringsmetoderna riskerar att förstöra materialen.  Att hitta en metod för rengöring av silverbroderier som inte påverkar tyget kan därför få stor betydelse för alla som arbetar med textilkonservering.

Karin Hindborg går tredje året på konservatorsprogrammet vid Göteborgs Universitet. Just nu arbetar hon med sin kandidatuppsats och under några dagar i april besökte hon Kulturarvslaboratoriet i Visby som gästkollega. Målet: att undersöka om det finns en icke nedbrytande rengöringsmetod av silvertrådar på textil.

Karin Hindborg i Kulturarvslaboratoriet.
Karin slipar ingjutna prover av metalltrådar för att sedan kunna analysera dem i ett svepelektronmikroskop. Foto: (CC BY)

– Under utbildningen har vi haft besök av Christian Degrigny från högskolan för konservering och restaurering i Schweiz. Han har utvecklat ”The Pleco Pen”, ett verktyg som använder elektrolys för lokal rengöring av silver som inte går att separera från ett organiskt material. Jag tyckte det skulle vara intressant att se om metoden fungerade för att rengöra silverbroderi på textilier, säger Karin.

Med hjälp av den omfattande analysutrustningen som finns i laboratoriet och två av Riksantikvarieämbetets utredare i konserveringsvetenskap genomfördes ett antal tester. Än är inte utvärderingen helt klar men de preliminära resultaten är, så långt, lovande. Det verkar som om metoden kan fungera som tänkt.

– Mycket talar för att rengöring med hjälp av elektrolys kommer att kunna tillämpas på silverbroderade textilier och ge dem sitt ursprungliga, praktfulla uttryck åter, avslutar Karin.

Läs hela artikeln på K-blogg

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: