Nyhetsarkiv
En kvinna i labbmiljö står lutad över en röntgenapparat. På bordet ligger tygfragment av en fana som är allt annat än hel.
Marei Hacke, en av forskarna på Kulturarvslaboratoriet, undersöker en fana med hjälp av XRF (röntgenfluorescensteknik). Foto: ( CC BY)

Ansökan till IPERION HS, EU:s hittills största satsning på heritage science, är öppen

Den nya satsningen IPERION HS ska stödja europeiska forsknings- och utvecklingsprojekt inom heritage science under perioden 2020–2023. Alla inom EU som jobbar med ett offentligt kulturarv har möjlighet att söka bidrag, exempelvis kuratorer, konsthistoriker, forskare och konservatorer.

Arbetar du med ett offentligt kulturarv som du vill undersöka närmare, men saknar tillgång till avancerad analysutrustning och expertis? Ja, då finns möjlighet att få europeiskt stöd under de kommande tre åren.

Ansökan är öppen fram till den 31 januari 2021.

Projektbidragen täcker, förutom tillgång till expertis och instrument, även resor och boende – däremot inte den egna arbetstiden. Som vanligt när det handlar om EU ges bidrag för projektsamarbete över nationsgränser – så ur ett svenskt perspektiv handlar det om samarbete med en partner i ett annat EU-land.

Känner man sig osäker, och inte vet hur man ska gå tillväga eller vilken utrustning man behöver för sitt projekt, kan man antingen kontakta sekretariatet för IPERION HS eller vända sig direkt till Riksantikvarieämbetet, som är sammanhållande nod i Sverige.

Förutom Riksantikvarieämbetet, som är sammanhållande svensk nod, deltar tre svenska organisationer i IPERION HS: Hantverkslaboratoriet, DNA SciLifeLab och Umeå universitet.
IPERION HS leds från Italien av nationella vetenskapsrådet Consiglio Nazionale delle Ricerche.

 

k-blogg kan du läsa mer om projektet.

IPERIONs hemsida hittar du information om ansökan.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: