Nyhetsarkiv
Gustaf Löfgren i Utställningsverkstaden. Foto: (CC BY)

Premiär för inspirationsfilmer från Utställningsverkstaden

Fredagen den 22 januari 2021 är det premiär för den första av de inspirationsfilmer som Utställningsverkstaden tagit fram som en del i sin omvärldsspaning. I den första filmen berättar Gustav Löfgren, utställningstekniker på Riksantikvarieämbetet, om olika typer av träbaserade skivmaterial som är lämpliga för utställningsproduktion.

I den första filmen lär du dig till exempel vad skillnaden är på MDF, spånskiva och plywood och vilka för och nackdelar som finns med olika material. Vilket material är bäst i närheten av känsliga museiföremål och vilka miljömärkningar finns det?

Utvecklingen går framåt och det finns några nya material, som formbar plywood samt vattentålig MDF. Gustav berättar mer om dessa i filmen.

Under sidan Omvärld och insikt hittar du filmen och även en artikel där du kan läsa mer.

Redaktionen för Omvärld och insikt bevakar nyheter och trender med relevans för museer och andra kulturarvsaktörer.

Vem är det som kan ha nytta av de här filmerna?

– Vi har tagit fram dessa filmer som ett komplement till den rådgivning och kurser/workshops som vi normalt jobbar med. Tanken med filmerna är att de ska bidra med kunskap, inspiration och information till intresserade tittare, säger Gustav Löfgren, utställningstekniker vid Riksantikvarieämbetet.

– Framförallt har vi utställningstekniker och andra som jobbar praktiskt med framtagande av utställningar som målgrupp. Men det är såklart fritt fram för vem som helst att se filmerna och kanske få med sig några nyttiga tips och trix.

– Vi ser gärna att eventuella tittare hör av sig direkt till oss i Utställningsverkstaden om de har ytterligare frågor eller önskemål om ämnen som de vill att vi ska göra en film av.

  • Publicerad:
  • Uppdaterad: