Nyhetsarkiv
Kollage från "Nordens Paris" på Nordiska Museet, med röntgenbild i förgrunden. Foto: (CC BY)

1900-talets modedräkters dolda detaljer nu synliga med hjälp av röntgen

Tillsammans med konservatorer på Nordiska museet har Riksantikvarieämbetet genomfört en undersökning där de inre och dolda detaljerna i modedräkter från första hälften av 1900-talet dokumenterades och visualiserades. Med hjälp av Riksantikvarieämbetets röntgenutrustning har detaljer, som annars enbart konservatorer och museipersonal skulle haft tillgång till, nu blivit möjliga att kunna förmedla till besökare på bild.

Magnus Mårtensson och Tom Sandström från Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium besökte tidigare i år Nordiska Museet för att genomföra ett gästkollegeprojekt inför deras utställning Nordens Paris. Bakgrunden till besöket var att konservatorerna på museet ville få hjälp med en teknik för att förmedla till museibesökarna sådant som vanligtvis är dolt, men som är avgörande för hur en dräkt eller ett föremål är uppbyggt.

Dräkterna röntgades systematiskt genom ett antal tagningar, fritt hängande, och med hjälp av ballonger för att hålla formen och inte störa genomlysningen för mycket. Varje bild har sedan digitalt lagts ihop till en helhet för att ge en unik inblick i deras konstruktion.

Magnus Mårtensson och den vita sidenklänningen. Foto: (CC BY)

– Att röntga på det här sättet ger inte bara en dokumentation av hur dräkternas tillstånd är idag och hur de en gång tillverkats, utan även vilka åtgärder och förändringar som dräkterna kan ha utsatts för innan de kommit till museet, berättar Magnus Mårtensson vid Riksantikvarieämbetets kulturarvslaboratorium som ledde undersökningen.

NK – Stockholms flottaste scen för 1900-talets haute couture

Ett hundratal mästerverk skapades från 1902 och fram till 1966, då NKs Franska damskrädderi i Stockholm hade licens att sy upp plagg från de stora franska modehusens kollektioner. ”Den pärlgrå modesalongen var Stockholms flottaste scen för haute couturens mästerverk och Nordens ledande modeateljé från sekelskiftet 1900 till sextiotalet. Här skapades kreationer för individuella kunders unika mått av högsta hantverksklass som inspirerar än idag”, skriver Nordiska museet i sin presentation av utställningen.

Röntgenbild av vit sidenklänning
Röntgenbild av den vita sidenklänningen med detaljer och beskrivning vid sidan om. Foto: (CC BY)

Några av röntgenbilderna kan nu ses bredvid alla de spännande kreationer som samlats till utställningen, som pågår från 17 september 2021 till 18 september 2022.

Den vita sidenklänning visas nu i utställningen tillsammans med en röntgenbild av klänningens konstruktionsdetaljer. Foto: (CC BY)
  • Publicerad:
  • Uppdaterad: