Nyhetsarkiv
En ritning föreställande den container som utgör utställningslokalen till Rädd eller beredd.
Utställningscontainern har utfällbara sidor och är fylld med upplevelser, så kallad immersiv teknik. Foto: (CC BY)

Myndighetssamarbete i utställningen ”Rädd eller beredd”

Riksantikvarieämbetets utställningsverkstad har det senaste året arbetat intensivt med en utställning tillsammans med MSB och Statens försvarshistoriska museer, SFHM, som snart ska rullas ut och testas på gotländska gymnasieelever.

Det råder just nu febril aktivitet med att få färdigt allt det utställningstekniska materialet som ska in i den container, med utfällbara långsidor, som utgör utställningslokalen. Inom kort ska det hela testköras på gotländska gymnasieelever innan utställningen tar båten till fastlandet för att inleda en två år lång turné på skolgårdar runt om i alla Sveriges regioner.

Riksantikvarieämbetets roll som museimyndighet är att arbeta med att utveckla utställningsmediet på ett sätt som kan komma museerna till del.

– Vi fick tag i en container som varit nere i Turkiet för att användas som fältsjukhus i samband med Syrienkriget. I den har vi fått till en helhetsutställning med immersiv teknik, upplevelser där du som besökare kliver in i en tredimensionell miljö och lärande i ett flyttbart format, berättar Jesper Cederlund, utställningstekniker på Riksantikvarieämbetet.

Klossar med tips om alternativa användningsområden

Riksantikvarieämbetets omvärldsredaktion för museer, Omvärld och insikt, har gjort ett besök i utställningsverkstaden för att titta närmare på utställningen som består av 30 olika klossar som var och en representerar ett föremål som kan vara bra att ha i händelse av krig.

Här finns tändstickor, batterier, powerbank, stormkök, armékniv, radio, vattendunk och… kondomer?

– Kondomer, det trodde man kanske inte att man behövde i en kris, säger Jesper Cederlund.

Läs hela artikeln under Omvärld och insikt. Och på Riksantikvarieämbetets K-blogg kan du läsa mer om hur arbetet med utställningen växt fram. Den officiella vernissagen av utställningen är i Umeå 13 januari 2023.

Orange klossar från utställningen Rädd eller beredd; en kloss med texten

Kan kondomer vara bra att ha i händelse av en kris? Ja, det finns flera alternativa användningsområden.Foto: (CC BY)
  • Publicerad:
  • Uppdaterad: